0
30-04-2021 | 09:24

Υπογραφές την επόμενη εβδομάδα στη σύμπραξη ΔΕΗ Ανανεώσιμες – ΗΛΕΚΤΩΡ στη γεωθερμία

Υπογραφές την επόμενη εβδομάδα στη σύμπραξη ΔΕΗ Ανανεώσιμες – ΗΛΕΚΤΩΡ στη γεωθερμία

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η «είσοδος» της ΗΛΕΚΤΩΡ στην εταιρεία ειδικού σκοπού που έχει συστήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για την αξιοποίηση για ηλεκτροπαραγωγή των τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων υψηλών θερμοκρασιών Λέσβου, Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων. Έτσι, μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία που θα καταστήσει την ΗΛΕΚΤΩΡ στρατηγικό εταίρο της θυγατρικής της ΔΕΗ, στην αξιοποίηση της γεωθερμίας.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακηρύχθηκε ως «υψηλότερος προσφέρων» στον σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την επιλογή στρατηγικού εταίρου στις τέσσερις παραπάνω περιοχές, για τις οποίες η θυγατρική της ΔΕΗ έχει μισθώσει το δικαίωμα έρευνας, εκμετάλλευσης και διαχείρισης γεωθερμικού δυναμικού εθνικού ενδιαφέροντος ( θερμοκρασίας άνω των 90 βαθμών Κελσίου). Η συνεργασία θα υλοποιηθεί μέσω της κοινής θυγατρικής «Γεωθερμικός Στόχος ΙΙ» (51% ΗΛΕΚΤΩΡ, 49% ΔΕΗ Ανανεώσιμες).

Στα 50 εκατ. ευρώ το κόστος των μονάδων 

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα ολοκληρώσει τις έρευνες για τον εντοπισμό και χαρακτηρισμό του γεωθερμικού δυναμικού στις εν λόγω περιοχές, με χρηματοδότηση από τη «Γεωθερμικός Στόχος ΙΙ», η οποία έχει σκοπό να αναπτύξει την επόμενη πενταετία γεωθερμικούς σταθμούς ισχύος 5 MW σε κάθε μια από τις περιοχές (Μήλος-Κίμωλος, Λέσβος, Μέθανα και Νίσυρος), εφόσον εντοπιστεί το κατάλληλο γεωθερμικό δυναμικό.

Ο προϋπολογισμός των ερευνών για τις τέσσερις περιοχές ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ και το κόστος εγκατάστασης των μονάδων παραγωγής σε 50 εκατ. ευρώ. Η γεωθερμία είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, που προσφέρει τη δυνατότητα παραγωγής ισχύος βάσης, καθώς είναι διαθέσιμη 24 ώρες τη μέρα, 365 μέρες το χρόνο, χωρίς να εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

Η ΔΕΗΑΝ παρούσα και στις 5 τεχνολογίες ΑΠΕ 

Από την άλλη μεριά, η «εκκίνηση» της σύμπραξης καταδεικνύει το γεγονός ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που προσδοκά να έχει «παρών» σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ. Έτσι, εκτός από τις συμβατικές αιολικές και φωτοβολταϊκές μονάδες, τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα, και τη γεωθερμία μέσω της μίσθωσης των τεσσάρων παραπάνω πεδίων, στο «κάδρο» δραστηριοποίησης της θυγατρικής της ΔΕΗ εντάσσεται και η βιομάζα.

Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει να επεκταθεί και σε νέες «πράσινες» τεχνολογίες αιχμής, όπως για παράδειγμα τα πλωτά φωτοβολταϊκά, έχοντας καταθέσει πρώτη στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 50 MW. Τα έργα αυτά πρόκειται να εγκατασταθούν σε λίμνες ορυχείων και σε αρδευτικές λίμνες, κυρίως στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, όπως ανέφερε σε πρόσφατο συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Μαύρος, πρόθεση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι να επεκταθεί και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, για την αξιοποίηση του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως επισήμανε ο κ. Μαύρος, η δραστηριοποίηση στα υπεράκτια αιολικά απαιτεί μεγάλες επενδυτικές συνέργειες, κάτι που σημαίνει πως η εταιρεία θα επιδιώξει να «εισέλθει» μέσω κοινοπραξίας σε αυτό τον νέο κλάδο.