την Μελβούρνη την Πόλη που θαύμασα όταν την επικσευτικα για 15 ήμερες σαν εκπροσωπούσα τον Δημο Θεσσαλονικης

0
Στον Χρήστο Τσιόλκα το Βραβείο Λογοτεχνίας της Μελβούρνης

Στον Χρήστο Τσιόλκα το Βραβείο Λογοτεχνίας της Μελβούρνης

Ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της Αυστραλίας απέσπασε ο ελληνικής καταγωγής συγγραφέας Χρήστος Τσιόλκας. Ειδικότερα, τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Μελβούρνης, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 60.000 δολαρίων, σε αναγνώριση του έργου του.

Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, ο Χρήστος Τσιόλκας επελέγη «για την ξεχωριστή συνεισφορά του στην αυστραλιανή λογοτεχνία και στην πολιτιστική και πνευματική ζωή», ενώ ο ίδιος απέτισε φόρο τιμής στους γονείς του, δηλώνοντας ότι η γραφή του χτίστηκε πάνω στις θυσίες και τις δυσκολίες που πέρασαν όταν μετανάστευσαν από την Ελλάδα στη Μελβούρνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χρήστος Τσιόλκας πριν από 15 χρόνια είχε κερδίσει το Α’ Βραβείο για συγγραφέα κάτω των 40 ετών στα λογοτεχνικά βραβεία της Μελβούρνης, για το βιβλίο του Νεκρή Ευρώπη (μτφρ. Νίκη Προδρομίδου, Εκδόσεις Printa 2010). Άλλα επιτυχημένα μυθιστορήματά του είναι το Μπαρακούντα (μτφρ. Άννα Παπασταύρου, Εκδόσεις Ωκεανίδα 2014) και το Χαστούκι (μτφρ. Βασίλης Κιμούλης, Εκδόσεις Ωκεανίδα 2010), ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε στην Αυστραλία το έβδομο κατά σειρά μυθιστόρημά του, με τίτλο . Έργα του έχουν μεταφραστεί σε 22 γλώσσες κι έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο και στο θέατρο.