Τεστ κορονοϊού: Τι σχέση έχει με τις ιαματικές πηγές στο Yellowsto

0

Τεστ κορονοϊού: Τι σχέση έχει με τις ιαματικές πηγές στο Yellowstone
Οι ιαματικές πηγές στο Yellowstone  SHUTTERSTOCK

Η παρατήρηση κυανοβακτηρίων που ζουν στις ιαματικές πηγές του Εθνικού Πάρκου Yellowstone των ΗΠΑ πριν μισό αιώνα, επρόκειτο να μας δώσει τα εφόδια για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορονοϊού.

Η παρατήρηση κυανοβακτηρίων που ζουν στις ιαματικές πηγές του Εθνικού Πάρκου Yellowstone στις ΗΠΑ από έναν επιστήμονα το 1966 θα οδηγούσε στην ανακάλυψη ενός μορίου που τώρα, 54 χρόνια αργότερα, χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσει την κατασκευή των τεστ για την ανίχνευση ενός ιού υπεύθυνου για μια πανδημία, του νέου κορονοϊού.

Όπως είπε ο χαρακτήρας του Jeff Goldblum στο Jurassic Park, «Ε, η ζωή βρίσκει έναν τρόπο». Έξω από τη σφαίρα του Χόλιγουντ όμως, απόδειξη ήταν αυτά τα στρώματα κυανοβακτηρίων που βρέθηκαν σε ιαματικές πηγές, τα οποία μπορούν να αντέξουν θερμοκρασίες μέχρι σε σημείο βρασμού. Αυτό δημιούργησε μια επανάσταση στην επιστήμη – αποδεικνύοντας ότι η ζωή θα μπορούσε πράγματι να επιβιώσει σε συνθήκες που θεωρούνταν ανέφικτες ακόμη και για βακτήρια.

Η ανακάλυψή τους οδήγησε με την σειρά της σε μια άλλη θεμελιώδη ανακάλυψη – ένα ανθεκτικό στη θερμότητα ένζυμο που ονομάζεται DNA-πολυμεράση, το οποίο επιτρέπει στους επιστήμονες να εξετάζουν με ακρίβεια την COVID-19 αντιγράφοντας το DNA κατά βούληση.

Αφού το ιικό RNA του SARS-CoV-2, του νέου κορονοϊού, μετατραπεί σε DNA, η μέθοδος αναπαραγωγής των κυττάρων εφαρμόζεται σε περιοχές όπου εντοπίζεται ο ιός, σύμφωνα με το Good News Network.

Πράγματι, η ανακάλυψη των κυανοβακτηρίων στο Yellowstone άλλαξε την κατανόηση των επιστημόνων για τα θεμελιώδη συστατικά της ζωής. Αυτή η ανακάλυψη επεκτάθηκε με περαιτέρω έρευνες για μικρόβια που ζουν σε υποθαλάσσια θερμικά ανοίγματα, τα οποία έχουν δώσει μία πρώτη εικόνα αναφορικά με το τι μπορεί να χρειαστεί η μικροβιακή ζωή για να επιβιώσει σε άλλους πλανήτες.

Συνεπώς, αν οι άνθρωποι επιβιώνουν εν μέσω θανατηφόρας πανδημίας, το οφείλουν απόλυτα στην επιστήμη.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.