ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

0

“Πίσω παπά τα στέφανα” για τις ιαματικές πηγές

04.04.2021 | 10:32

“Πίσω παπά τα στέφανα” για τις ιαματικές πηγές

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει η Ντίνα Βερβέρη

Την απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορούσε στη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας για την διαχείριση των ιαματικών πηγών όλης της χώρας αποφάσισε το Υπουργείο Τουρισμού, μετά από καθολική αντίδραση των Δήμων που εκφράστηκε και με ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ.

Οι Δήμαρχοι ζητούν συνεργασία από μηδενική βάση με το Υπουργείο για την αξιοποίηση του φυσικού αυτού πλούτου και όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” το μέλος της Διοίκησης του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και Δημοτικός Σύμβουλος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Ζαφειρίου, σύντομα θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Δήμος Μυτιλήνης, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και ο Δήμος Λήμνου ήταν από τους πρώτους που είχαν αντιδράσει στην δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας για την διαχείριση των πηγών, κάτι που θα σήμαινε πως θα έχαναν μέσα από τα χέρια τους μία πηγή πλούτου και ανάπτυξης για τους κατοίκους του νησιού μας και τους επισκέπτες.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), είχε απορρίψει το σχέδιο του Υπουργείου, τονίζοντας ότι η σύσταση αυτής της Εταιρείας θα έπληττε άμεσα και πολυεπίπεδα τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα θα ακύρωνε τον αναπτυξιακό ρόλο της και θα διέψευδε τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών

Ομόφωνη απόφαση

Ξεκάθαρη όμως ήταν και η στάση που κράτησε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στο σοβαρό αυτό ζήτημα, πετυχαίνοντας την αναδίπλωση του Υπουργείου που έβαλε στα συρτάρια το επίμαχο νομοσχέδιο.

Η ΚΕΔΕ μίλησε για “ακραία αντί-αυτοδιοικητική εξέλιξη και αναχρονιστική κρατικομονοπωλιακή διαχείριση, πέρα από τα προφανή ζητήματα συνταγματικής διάστασης ως προς τον κατοχυρωμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αναδεικνύει, προκρίνει ένα ακραία αντί – αναπτυξιακό και μη βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης και εκμετάλλευσης των τοπικών φυσικών πόρων, το οποίο στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγεί σε υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Δήμος Μυτιλήνης για τις πηγές στα Θέρμα, όσο και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου για τον Πολιχνίτο έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση των φυσικών πόρων ως ιαματικών και έχουν λάβει ή βρίσκονται στη διαδικασία λήψης των Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας (ΕΣΛ) των εγκαταστάσεών τους. Εκκρεμούν οι αδειοδοτήσεις για τα λουτρά του Λισβορίου και της Εφταλούς που θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα.

Πολλοί Δήμοι πανελλαδικά βρίσκονται σε διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμών για την ανεύρεση επενδυτών και αρκετοί συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την αναβάθμιση των υποδομών τους, ενώ άλλοι συμμετέχουν ήδη σε εταιρικά σχήματα εκμετάλλευσης των ιαματικών φυσικών πόρων τους.

Από μηδενική βάση

Μετά από την απόσυρση του νομοσχεδίου από το Υπουργείο Τουρισμού, ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας είναι έτοιμος να προσφέρει την εμπειρία και την τεχνογνωσία του, συνεργαζόμενος από μηδενική βάση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να συνδιαμορφώσουν το μέλλον των ιαματικών πηγών της χώρας. Όπως δήλωσε ο κ. Ζαφειρίου, «δεν υπήρχε καμία περίπτωση να δεχθεί κανένας Δήμος της χώρας να πάρει το Υπουργείο στα χέρια του τις ιαματικές πηγές. Έγινε μια τιτάνια προσπάθεια από την πρώτη στιγμή για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο και τελικά αποσύρθηκε πριν καν κατατεθεί προς διαβούλευση.

Η ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό, όπως και οι αποφάσεις όλων των Δημοτικών Συμβουλίων, μεταξύ των οποίων της Μυτιλήνης και της Δυτικής Λέσβου. Έτσι το Υπουργείο αναδιπλώθηκε και ετοιμάζεται να καταθέσει μια νέα αναθεωρημένη πρόταση, σε άλλες βάσεις.

Εμείς από την πλευρά μας, ως Σύνδεσμος Ιαματικών Πηγών δεν εφησυχάζουμε, αλλά ετοιμάζουμε τις δικές μας προτάσεις για την πλήρη αξιοποίηση των ιαματικών πηγών που αποτελούν μία εναλλακτική μορφή τουρισμού, υγείας, ευεξίας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημοτικός Σύμβουλος.