ΤΑΙΠΕΔ: Πώς και πότε θα γίνει η αποτίμηση για την μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου «Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων»

0

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς και πότε θα γίνει η αποτίμηση για την μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου «Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
ΤΑΙΠΕΔ: Πώς και πότε θα γίνει η αποτίμηση για την μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου «Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων»

Ανεξάρτητο έμπειρο και εξειδικευμένο αποτιμητή που θα συνδράμει το ΤΑΙΠΕΔ στον διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου στην περιοχή Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων στην Φθιώτιδα αναζητάει το Ταμείο. Στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, απαιτείται η διενέργεια αποτίμησης του Τελικού Μισθώματος καθώς και ο καθορισμός του επιτοκίου προεξόφλησης από ανεξάρτητο αποτιμητή. Κατά συνέπεια, το ΤΑΙΠΕΔ εκκίνησε σχετική διαδικασία, με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών να ορίζεται για τις 2 Σεπτεμβρίου 2022, δηλαδή σε λίγες μόλις ημέρες από τώρα.

Όπως έχει αναδείξει το insider.gr ήδη προ διμήνου, το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί μέσω διαγωνισμού την αξιοποίηση του ακινήτου στα Καμένα Βούρλα, κίνηση που εντάσσεται στον ευρύτερο στόχο της εκμετάλλευσης περιφερειακών assets που μπορούν να προσφέρουν οφέλη για τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Πρόκειται για διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό με σκοπό την αξιοποίηση με μακροχρόνια μίσθωση (40 έτη) του παραπάνω ακινήτου εμβαδού 456.916 τ.μ. μετά κτισμάτων και αναγνωρισμένης ιαματικής πηγής (έως τις 31/10/2022 ορίστηκε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής Προσφορών για το ακίνητο).

Όπως αναφέρεται, «το προς αξιοποίηση ακίνητο βρίσκεται περίπου στο μέσον του πολεοδομικού συγκροτήματος των Καμένων Βούρλων και κατατέμνεται από αστικές οδούς και Εθνικές οδούς. Η έκταση του Ακινήτου προς βορρά έχει μέτωπο στη θάλασσα, προς νότο εκτείνεται στις δασοκαλυμμένες πλαγιές του όρους Κνημίς, προς ανατολάς γειτνιάζει με Κοινόχρηστους Χώρους και με Οικοδομικά Τετράγωνα της Πόλης, στα οποία ο Δήμος έχει κατασκευάσει Κοινωφελείς εγκαταστάσεις (Παιδικό Σταθμό, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο, Λύκειο, Κλειστό Γυμναστήριο και γήπεδα Αθλοπαιδειών) και τις πλαγιές τους όρους Κνημίς και προς δυσμάς γειτνιάζει επίσης με τις πλαγιές του όρους Κνημίς, Οικοδομικά τετράγωνα της Πόλης και την παραλιακή ζώνη, που είναι συνέχεια του παραλιακού τμήματος του Ακινήτου».

Το ακίνητο είναι διασπασμένο σε πέντε Τμήματα, με τ’ ακόλουθα εμβαδά: ΤΜΗΜΑ Α 10.140,94 τ.μ., ΤΜΗΜΑ Β 161.009,13 τ.μ., ΤΜΗΜΑ Γ 16.284,46 τ.μ., ΤΜΗΜΑ Δ 10.541,47 τ.μ. και ΤΜΗΜΑ Ε 258.940,00 τ.μ. Εκτός από το Τμήμα Β το οποίο βρίσκεται εντός του Ρυμοτομικού Σχεδίου της Πόλης των Καμένων Βούρλων (ΦΕΚ 1216 Δ’/22-11-1994), τα υπόλοιπα Τμήματα είναι εκτός Σχεδίου.

Ο αποτιμητής θα πρέπει να προχωρήσει στην διεξαγωγή ανεξάρτητης μελέτης αποτίμησης σχετικά με τον προσδιορισμό α) του προεξοφλητικού επιτοκίου και β) του Τελικού Μισθώματος που αποτελείται από το Προκαταρκτικό Αντάλλαγμα και το Ετήσιο Μίσθωμα σε παρούσα αξία για 40 χρόνια. Για το πρώτο τμήμα θα πρέπει να έχει παραδώσει πόρισμα έως τις 21 Σεπτεμβρίου και για το δεύτερο μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2022, αφού πρώτα βέβαια και για τις δύο υποχρεώσεις που αναλάβει θα έχει αποκτήσει πρόσβαση στο Virtual Data Room (VDR).

Το τμήμα Α είναι παραλιακή έκταση με εγκαταστάσεις για λουόμενους. Στο Τμήμα Β υφίστανται πέντε κτίρια, τα Ξενοδοχεία ΓΑΛΗΝΗ, ΡΑΔΙΟΝ. ΘΡΟΝΙΟΝ και τα Υδροθεραπευτήρια ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ και ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ συνολικής δόμησης 22.605 τ.μ. (περίπου). Τα κτίρια ΡΑΔΙΟΝ, ΘΡΟΝΙΟΝ και ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ έχουν χαρακτηρισθεί ως νεότερα μνημεία. Τα τμήματα Γ και Δ είναι χέρσες εκτάσεις όπου διέρχονται πυλώνες δικτύου υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Το Τμήμα Ε είναι στις υπώρειες του όρους Κνημίς και έχει δασικό χαρακτήρα. Εντός του Τμήματος αυτού βρίσκεται η Ιαματική Πηγή Γεωργαλά.

Στόχος είναι η αξιοποίηση του ακινήτου μέσω της αναβάθμισής του και του εκσυγχρονισμού του, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης και ανάδειξης των διατηρητέων κτιρίων, προκειμένου για την επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού οφέλους για την τοπική και εθνική οικονομία. Ο μισθωτής επομένως αναμένεται να πραγματοποιήσει Υποχρεωτικές Επενδύσεις. Ο Μισθωτής θα δεσμευτεί να παρέχει πρόσβαση του κοινού σε τουλάχιστον μία εγκατάσταση υδροθεραπείας, με προσιτή χρέωση, καθώς και πρόσβαση στον αιγιαλό και σε συναφείς υπηρεσίες.