ΤΑΙΠΕΔ: «Βγάζει» διαγωνισμό για την μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων

0
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
ΤΑΙΠΕΔ: «Βγάζει» διαγωνισμό για την μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων

Την αξιοποίηση του ακινήτου στα Καμένα Βούρλα επιχειρεί το ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο την εκμετάλλευσης περιφερειακών assets που μπορούν να προσφέρουν οφέλη για τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Όπως από καιρό έχει αναδείξει το insider.gr, ανάμεσα σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που προσπαθεί να αξιοποιήσει το Ταμείο είναι και ιαματικές πηγές. Προς την κατεύθυνση αυτή, το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό με σκοπό την αξιοποίηση με μακροχρόνια μίσθωση ακινήτου εμβαδού 456.916 τ.μ. μετά κτισμάτων και αναγνωρισμένης ιαματικής πηγής στην Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων του Νομού Φθιώτιδας.

Όπως αναφέρεται, «το προς αξιοποίηση ακίνητο βρίσκεται περίπου στο μέσον του πολεοδομικού συγκροτήματος των Καμένων Βούρλων και κατατέμνεται από αστικές οδούς και Εθνικές οδούς. Η έκταση του Ακινήτου προς βορρά έχει μέτωπο στη θάλασσα, προς νότο εκτείνεται στις δασοκαλυμένες πλαγιές του όρους Κνημίς, προς ανατολάς γειτνιάζει με Κοινόχρηστους Χώρους και με Οικοδομικά Τετράγωνα της Πόλης, στα οποία ο Δήμος έχει κατασκευάσει Κοινωφελείς εγκαταστάσεις (Παιδικό Σταθμό, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο, Λύκειο, Κλειστό Γυμναστήριο 8 και γήπεδα Αθλοπαιδειών) και τις πλαγιές τους όρους Κνημίς και προς δυσμάς γειτνιάζει επίσης με τις πλαγιές του όρους Κνημίς, Οικοδομικά τετράγωνα της Πόλης και την παραλιακή ζώνη, που είναι συνέχεια του παραλιακού τμήματος του Ακινήτου».

Τα 5 τμήματα

Το Ακίνητο σήμερα είναι διασπασμένο σε πέντε Τμήματα, με τ’ ακόλουθα εμβαδά: ΤΜΗΜΑ Α 10.140,94 τ.μ., ΤΜΗΜΑ Β 161.009,13 τ.μ., ΤΜΗΜΑ Γ 16.284,46 τ.μ., ΤΜΗΜΑ Δ 10.541,47 τ.μ. και ΤΜΗΜΑ Ε 258.940,00 τ.μ.

Εκτός από το Τμήμα Β το οποίο βρίσκεται εντός του Ρυμοτομικού Σχεδίου της Πόλης των Καμένων Βούρλων (ΦΕΚ 1216 Δ’/22-11-1994), τα υπόλοιπα Τμήματα είναι εκτός Σχεδίου.

Το τμήμα Α είναι παραλιακή έκταση με εγκαταστάσεις για λουόμενους. Στο Τμήμα Β υφίστανται πέντε κτίρια, τα Ξενοδοχεία ΓΑΛΗΝΗ, ΡΑΔΙΟΝ. ΘΡΟΝΙΟΝ και τα Υδροθεραπευτήρια ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ και ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ συνολικής δόμησης 22.605,00 τ.μ. (περίπου). Τα κτίρια ΡΑΔΙΟΝ, ΘΡΟΝΙΟΝ και ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ έχουν χαρακτηρισθεί ως νεότερα μνημεία. Τα τμήματα Γ και Δ είναι χέρσες εκτάσεις όπου διέρχονται πυλώνες δικτύου υψηλής τάσης της ΔΕΗ Το Τμήμα Ε είναι στις υπώρειες του όρους Κνημίς και έχει δασικό χαρακτήρα. Εντός του Τμήματος αυτού βρίσκεται η Ιαματική Πηγή Γεωργαλά.

Στις 8/7/2022 αναμένεται η έναρξη λειτουργίας VDR, στις 22/7/2022 η ανάρτηση στο VDR του Σχεδίου Σύμβασης Μίσθωσης του Ακινήτου, ενώ για τις 31/10/2022 ορίστηκε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής Προσφοράς για το ακίνητο.

Η διάρκεια και το οικονομικό αντάλλαγμα

Η χρονική διάρκεια ισχύος της Συμβάσεως Μίσθωσης του Ακινήτου είναι σαράντα (40) ετών.

Το Οικονομικό Αντάλλαγμα που θα καταβάλλει η Εταιρία Ειδικού Σκοπού προς το Ταμείο στο πλαίσιο της Σύμβασης Μίσθωσης του Ακινήτου θα αποτελείται από: 1. Εφάπαξ Καταβλητέο Αντάλλαγμα, ήτοι το ποσό που πρέπει να καταβληθεί στο Ταμείο κατά το Οικονομικό Κλείσιμο και το οποίο πρέπει να ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ (€ 1.000.000). 2. Ετήσιο Μίσθωμα, ήτοι το προσφερόμενο από κάθε Επιλέξιμο Επενδυτή ετήσιο μίσθωμα, το ακριβές ύψος του οποίου θα ορίζεται στην Οικονομική Προσφορά του, και το οποίο θα αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη Σύμβαση Μίσθωσης, που θα συναφθεί, σχέδιο της οποίας θα αναρτηθεί στο VDR.

Εντός ευλόγου χρόνου από την αποσφράγιση των Φακέλων Προσφοράς, το Ταμείο θα ελέγξει πρώτα τα έγγραφα του Υποφακέλου Α’, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η συμμόρφωσή τους με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Πρόσκλησης και η δυνατότητα συμμετοχής στο δεύτερο στάδιο. Ο Υποφάκελος Β΄ θα παραμείνει σφραγισμένος. Μετά τον έλεγχο των Υποφακέλων Α’, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου θα καθορίσει με απόφασή του τους Επιλέξιμους Επενδυτές για το Ακίνητο, οι οποίοι προκρίνονται στο δεύτερο στάδιο αξιολόγησης.

Κατά το δεύτερο στάδιο αξιολόγησης, θα αποσφραγιστούν οι Υποφάκελοι Β’ των Επιλέξιμων Επενδυτών για το Ακίνητο ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου. Εν συνεχεία, θα ελεγχθούν τα έγγραφα των Υποφακέλων Β’, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η συμμόρφωσή τους με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Πρόσκλησης.