Συνεδρίαση στο Μέγαρο Μουσικής

0

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Καλούνται τα μέλη του Δ.Σ. και τα προεδρεία των επιτροπών όπως προσέλθουν σε τακτική συνεδρίαση την Τετάρτη 24-4-2017 και ώρα 7:30 μμ. σε Αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής CR-2 (ΚΤΊΡΙΟ m2) τηλ 2310895904 – υπεύθυνη κυρία Πανίδου

Θέματα ημερήσιας διατάξεις

Α) Γενική ενημέρωση από το προεδρείο του συλλόγου για μετά το Πάσχα εκδηλώσεις του συλλόγου μας

Β) Συμπεράσματα από ένα συνέδριο τουρισμού στην Θεσσαλονίκης από 6 Ευρωπαϊκά Εμπορικά Επιμελητήρια και δίκες μας προτάσεις..

Γ) Θέμα ημερίδα στην Κυλλήνη αν θα πρέπει να ξαναθυμίσουμε στους παράγοντες 1ον της λουτρόπολης και 2ον της περιοχής για τέλος του Μάη που ήταν πρόταση τους αν θα γένει αυτή η εκδήλωση

Δ) Ενημέρωση σχετικά με την ερώτηση βουλευτών για τα λουτρά Απολλώνιας και παρά πέρα ενέργειες του συλλόγου.

Προτάσεις από μέλη του Δ.Σ. για θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης

Υ.Γ. Φιλικό Γεύμα μετά την συνεδρίαση σε διπλανή ταβέρνα του Μεγάρου Μουσικής
«οι εορτάζοντας Ανέστης Αναστασιάδης Γιώργος Πλαγάκος και Τσαούσης Ανδρέας σχετικά προς τιμή του για το θέμα της υγείας του»

Στην συνεδρίαση μπορούν να παραστούν και οι κυρίες των μελών του Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέα και γραφείο τύπου Ανέστης Αναστασιάδης Αχιλλέας Μεταλούλης

Θεσσαλονίκη 21.4.2017

Εγκατάλειψη και λεηλασία των Λουτρών της Νέας Απολλωνίας. Δεν ευθύνεται κανείς;

Το θέμα της πλήρους εγκατάλειψης της Λουτρόπολης της Νέας Απολλωνίας και της απαξίωσης ενός κορυφαίου έργου που θα αναβάθμιζε τον ιαματικό τουρισμό στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης με ευεργετικές συνέπειες για την τοπική οικονομία φέρνει με ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς.

Το Υδροθεραπευτήριο της Ν. Απολλωνίας, ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή, που κόστισε 8 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ) εγκαινιάστηκε το 1998, πλην όμως, δεν λειτούργησε ποτέ.

Αντίθετα μάλιστα, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του, με αποτέλεσμα σήμερα να ρημάζει αναξιοποίητο. Η έλλειψη φύλαξης μάλιστα, οδήγησε στη λεηλασία του κορυφαίου, για την εποχή, εξοπλισμού, την παραβίαση των ερμαρίων με τα αρχεία και τα δημόσια έγγραφα, την εν γένει καταστροφή του χώρου που σήμερα αποτελεί πηγή κινδύνου ακόμη και για τη δημόσια υγεία.

Σε σχετική δήλωση του ο κ. Φωκάς σημειώνει τα εξής: «19 χρόνια μετά κανείς δεν μιλάει και κανείς δεν φέρεται υπεύθυνος για αυτό το έγκλημα που τελείται σε βάρος της Νέας Απολλωνίας. Το Υδροθεραπευτήριο αυτό, αντί να αποτελεί πόλο έλξης τουριστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχει καταντήσει μια χαβούζα με ακαθαρσίες. Είναι δίκαιο να ζητήσουμε απαντήσεις. Για αυτά τα 24 εκατομμύρια ευρώ που πετάχτηκαν στα σκουπίδια, αλλά και για όσα, πολλά περισσότερα, στερείται η τοπική κοινωνία από την αδιαφορία κάποιων. Εύχομαι και ελπίζω μόνο, να μην υπάρχουν, όπως ακούγεται, συγκεκριμένα συμφέροντα πίσω από τη διάλυση της λουτρόπολης. Γιατί τότε απαιτείται η παρέμβαση της Δικαιοσύνης…»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: 1) Υπουργό Εσωτερικών, 2) Υπουργό Τουρισμού και 3) Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θέμα: Λεηλατείται το Υδροθεραπευτήριο Ν. Απολλωνίας που κόστισε δισεκατομμύρια δραχμές

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου επισκέφθηκα το Υδροθεραπευτήριο που αποπερατώθηκε το 1998 –αλλά ουδέποτε λειτούργησε– στη Λουτρόπολη της Νέας Απολλωνίας, και διαπίστωσα τα εξής:
– Ο χώρος δε φυλάσσεται, και τα παράθυρα και οι (εξωτερικές και εσωτερικές) πόρτες –όσες έχουν απομείνει– παραμένουν ξεκλείδωτες και ορθάνοιχτες.
– Έχει κλαπεί μάλλον το σύνολο του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
– Έχει κλαπεί το σύνολο του εξοπλισμού εστίασης.
– Έχουν παραβιαστεί όλα τα ερμάρια των αρχείων, και σχεδόν όλα τα δημόσια έγγραφα –όσα δεν έχουν κλαπεί– είναι πεταμένα στο πάτωμα των χώρων του Αρχείου ή διάφορων άλλων χώρων σε όλη την εγκατάσταση.
– Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η κλοπή του συνόλου των κουφωμάτων της εγκατάστασης.
– Οι μπανιέρες υδροθεραπείας που είχαν γίνει δωρεά από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου είναι είτε πεταμένες στο ύπαιθρο είτε μέσα στην εγκατάσταση, σχεδόν

κατεστραμμένες και με λειψά εξαρτήματα.
– Σε πολλούς χώρους υπάρχουν σπασμένα τζάμια.
Επειδή το κόστος υλοποίησης του έργου ξεπέρασε τελικά τα οχτώ δισεκατομμύρια δραχμές (καθώς τα κονδύλια των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων δεν επάρκεσαν, και δαπανήθηκαν και χρήματα του ελληνικού δημοσίου και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης) Επειδή το έργο αν και εγκαινιάστηκε επίσημα το 1998, δε λειτούργησε ποτέ.
Επειδή, αν δεν είχαν μισθωθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες Γεζίντι, θα είχαν καταστραφεί οικονομικά και οι ιδιωτικές τουριστικές επενδύσεις που είχαν δημιουργηθεί δίπλα από την εγκατάσταση και οι οποίες φαίνεται πως δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Επειδή, αν και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας ζήτησε πριν από τέσσερα χρόνια την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη όσον αφορά τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Επειδή, για να αποκατασταθούν οι καταστροφές που περιγράφονται ανωτέρω, το κόστος των επισκευών υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ και, κάθε μέρα που περνάει, το ποσό αυτό θα αυξάνεται.

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι υπουργοί:
1. Γιατί δε φυλασσόταν ο χώρος εξαρχής, γιατί δεν άρχισε να φυλάσσεται ούτε αφού η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης, και γιατί δε φυλάσσεται σήμερα, ώστε να μην καταστρέφεται η δημόσια περιουσία; Ποιος φέρει την ευθύνη γι’ αυτό; Θα μεριμνήσετε ώστε να αποδοθούν ευθύνες;
2. Θα μεριμνήσετε για τη φύλαξη του χώρου εφεξής;
3. Θα φροντίσετε για την αποκατάσταση και τη λειτουργία του Υδροθεραπευτηρίου, ώστε να αποκομίσει τα προσδοκώμενα οφέλη η τοπική και εθνική οικονομία;
4. Ποιος ευθύνεται για τα χρόνια που χάθηκαν, για τα διαφυγόντα κέρδη του Δημοσίου και του Δήμου, τις χαμένες θέσεις εργασίας, τις απώλειες του τουριστικού κλάδου, τη φθορά λόγω της εγκατάλειψης; Θα αποδοθούν ευθύνες και θα προχωρήσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης;

Προηγούμενο άρθρο

Δείτε ποιοι στηρίζουν και ποιοι όχι την υπαγωγή της ΔΕΘ- HELEXPO στο Υπερταμείο

Οικονομία και Πολιτική

05/04/2017 17:48

Οι φορείς της Θεσσαλονίκης με ανακοινώσεις τους εκφράζουν τη θετική ή την αρνητική τους στάση απέναντι στην φερόμενη ένταξη της ΔΕΘ- HELEXPO στο Υπερταμείo.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο υπαγωγής του εθνικού εκθεσιακού φορέα ΔΕΘ-HELEXPO, στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου. «Η ΔΕΘ-HELEXPO τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει ότι μπορεί και διαδραματίζει σημαντικά οφέλη στην περιφερειακή και εθνική οικονομία» αναφέρει.

Και συμπληρώνει: «Όποια πρωτοβουλία για την περαιτέρω ανάπτυξή της, θα πρέπει να σχετίζεται με διεθνείς συνέργειες με εκθεσιακά κέντρα του εξωτερικού και με συγκεκριμένο σχέδιο στον κατάλληλο χρόνο, ώστε να εδραιωθεί ως περιφερειακή εκθεσιακή δύναμη στον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη. Ζητούμε από την Κυβέρνηση, την Αξιωματική Αντιπολίτευση, όλα τα πολιτικά κόμματα και τους επιχειρηματικούς φορείς της χώρας, να σεβαστούν τον ιστορικό ρόλο του θεσμού, και τη σχέση του με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, το ρόλο του στη διεθνή οικονομική διπλωματία και τον πολιτισμό, τη στήριξη που παρέχει στις επιχειρήσεις, τη δημιουργία εισροών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και να απορρίψουν ασυζητητί την πρόθεση ένταξής του στο Υπερταμείο ως λογιστική αξία και ενέχυρο δανείων και υποχρεώσεων».

Την αντίθεσή του εξέφρασε και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η ΔΕΘ- Helexpo είναι ταυτισμένη με την ιστορία της πόλης και την τοπική κοινωνία και μοιάζει ασύνδετη με την πραγματικότητα η συζήτηση γύρω από το μέλλον της και την υπαγωγή της στο Υπερταμείο.

Η Διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) με επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ζήτησε την αναθεώρηση των όποιων αποφάσεων έχουν ληφθεί για την υπαγωγή της ΔΕΘ-Helexpo στο Υπερταμείο. Ο ΣΒΒΕ στην επιστολή του αναφέρει ότι η εταιρεία είναι κερδοφόρα χωρίς να λαμβάνει ούτε ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετη άποψη έχει ο ΣΕΒΕ ο οποίος τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης. «Στο πλαίσιο της συζητούμενης ένταξης της ΔΕΘ-HELEXPO στο Υπερταμείο, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος

Υπέρ της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή τάσσεται το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Εκφράζει δε, τη βεβαιότητα ότι η εξεύρεση στρατηγικού εταίρου για τη ΔΕΘ-Helexpo AE θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της εταιρείας και στην εξέλιξή της σε περιφερειακό εκθεσιακό παίκτη στη νοτιοανατολική Ευρώπη. «Η πρακτική της ιδιωτικοποίησης των λιμενικών υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη, με αναζήτηση εξειδικευμένου παρόχου, με εξελιγμένη τεχνογνωσία και μεγάλη επενδυτική δυνατότητα, μπορεί να εφαρμοστεί κάλλιστα και στη ΔΕΘ – Helexpo.