στην Ρόδο τρέχουν μετά την επιστολή του προέδρου Ανέστη Αναστασιαδη σχετικέ με το νέο Νομοσχέδιο για τις ιαματικές πηγες α.ε.

0

Σε συναγερμό ο Δήμος Ρόδου για την αποτροπή «απαλλοτρίωσης» των Πηγών Καλλιθέας

• Τι ενέργειες έχουν γίνει και ποιες έχουν προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον.
• Τάσος Σπανός: «Η ΔΕΡΜ ΑΕ έχει συνάψει συμβάσεις με εξωτερικούς συνεργάτες προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές, νομικές και διοικητικές ενέργειες».

Σε συναγερμό έχει τεθεί εκ νέου ο Δήμος Ρόδου και η διοίκηση της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΔΕΡΜ ΑΕ για την αποτροπή «απαλλοτρίωσης» του μνημείου των Πηγών Καλλιθέας σε εφαρμογή του Ν. 4875/2021 με τίτλο «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης», που προβλέπει, μεταξύ άλλων την σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» κατά τα πρότυπα του υπερταμείου για τη διαχείριση όλων των ιαματικών πηγών.
Οπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», ο νόμος που επικυρώθηκε με τη δημοσίευσή του στο αριθμ. Φύλλου 250Α της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως την 23η Δεκεμβρίου 2021 δεν έλαβε υπόψιν του τις διαμαρτυρίες των βουλευτών του νομού και του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ρόδου, ενώ τα «παραθυράκια» που αφήνει για την εξαίρεση από τις προβλέψεις του, των Πηγών Καλλιθέας, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού αφού όπως φαίνεται μόνο μια χρονική παράταση στο προαναγγελθέν… «έγκλημα» εις βάρος του νησιού δίνουν.
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ ΑΕ κ. Τάσος Σπανός, που έχει την ευθύνη λειτουργίας του μνημείου, που της έχει παραχωρήσει με χρησιδάνειο ο Δήμος Ρόδου, δήλωσε χθες στην «δημοκρατική» τα εξής:
«Μετά τη δημοσίευση του ν. 4875/2021 η εταιρεία μας προχώρησε, σε συνεργασία με τη διοίκηση του Δήμου Ρόδου, σε μία πρώτη αξιολόγηση του νέου νομικού καθεστώτος και προετοιμάζει ήδη όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να μπορέσει να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς του Πολιτιστικού Μνημείου των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας και στο μέλλον. Ιδιαίτερα σημειώνουμε ότι η εταιρεία μας έχει ήδη πριν την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου νόμου αναλάβει πολλαπλές πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις για την τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων του ακινήτου, έχοντας μάλιστα συνάψει προς τούτο και σε ανύποπτο χρόνο συμβάσεις με εξωτερικούς συνεργάτες προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές, νομικές και διοικητικές ενέργειες.
Οι ενέργειές μας αυτές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και προσδοκούμε ότι θα έχουμε μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα θετικά αποτελέσματα και δηλώνουμε μάλιστα ότι γι’ αυτό τον σκοπό δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά και πολιτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα δικαιώματα του Δήμου Ρόδου και του ροδιακού λαού».
Οι πρωτοβουλίες της ΔΕΡΜ ΑΕ κινούνται επί του παρόντος σε δύο επίπεδα.
Στο πρώτο και σημαντικότερο επίπεδο η εταιρεία κινεί τις διαδικασίες για τη μεταγραφή υπέρ της ιδιοκτησίας του Δήμου Ρόδου του μνημείου στο Κτηματολόγιο της Ρόδου, μια εκκρεμότητα που ανάγεται στο παρελθόν.
Η διαδικασία είναι εξαιρετικά δύσκολη, όχι μόνο γιατί το Δ.Σ. της ΔΕΡΜ ΑΕ καλείται να θεραπεύσει μια μεγάλη πληγή του παρελθόντος, από υπάρξεως και λειτουργίας του Καποδιστριακού Δήμου Καλλιθέας, αλλά και για τον πρόσθετο λόγο ότι έχουν ανασταλεί όλες οι διαδικασίες στο Κτηματολόγιο της Ρόδου, για τα γνωστά προβλήματα στη λειτουργία του.
Αυτό σημαίνει ότι επί του παρόντος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι ανασύνταξη του φακέλου του μνημείου και υποβολή της αιτήσεως στο Κτηματολόγιο, η οποία θα πρωτοκολληθεί και θα διεκπεραιωθεί σε άγνωστο χρόνο στο μέλλον λόγω και της εκκρεμότητας που υπάρχει.
Οπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατική», το όλο ζήτημα έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις μετά και τη διαπίστωση ότι το ακίνητο στην περιοχή της Καλλιθέας, εκτάσεως 63.000 τ.μ. μετά των υπαρχόντων κτισμάτων, το οποίο έχει παραχωρηθεί επ΄ αόριστον στον πρώην Δήμο Καλλιθέας από το έτος 2012 (23.2.2012 Τεύχος 35Α), δεν έχει κτηματολογική μερίδα!!
Οι δημοτικές αρχές που ακολούθησαν δεν μερίμνησαν δηλαδή για τη μεταγραφή του στο Κτηματολόγιο υπέρ του Δήμου Ρόδου, με αποτέλεσμα πέραν της υπουργικής απόφασης που υφίσταται, να μην υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαπίστωση ότι από τον Ιούλιο του 2014, έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο, χωρίς να κινηθεί ανάλογη διαδικασία διαμαρτυρίας, 157.465 τ.μ. προνομιακής γης στην Καλλιθέα ακριβώς απέναντι από το ιστορικό μνημείο, στην περιοχή «Πεζούλα» και σε χώρο που υπήρχαν περιορισμοί στη δόμηση εξαιτίας ακριβώς της γειτνίασής του με τα λουτρά.
Σε δεύτερο επίπεδο, η ΔΕΡΜ ΑΕ και ο Δήμος Ρόδου προχωρούν τις διαδικασίες για να λειτουργεί το Μνημείο ως Ιαματική Πηγή.
Στο υπ’ αριθμ. B 121/2017 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που εκδόθηκε την 24η Ιανουαρίου 2017 δημοσιεύθηκε η απόφαση της τότε υπουργού Τουρισμού κ. Έλενας Κουντουρά, με την οποία χαρακτηρίζονται ως ιαματικές, οι πηγές της Καλλιθέας. Οι πηγές της Καλλιθέας λειτουργούσαν ως ιαματικές το 1930 (επί ιταλικής κατοχής της Δωδεκανήσου) και είχαν αποτελέσει πόλο τουριστικής έλξης για το νησί.
Από το 2010 ο Δήμος Ρόδου προσπαθούσε για την αναγνώριση των πηγών ως ιαματικών, κάτι που κατέστη δυνατόν με την απόφαση της υπουργού Τουρισμού, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων του δήμου, που φιλοδοξεί να αναπτύξει ακόμα περισσότερο την περιοχή, αναβαθμίζοντας το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν του νησιού.
Το νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί προβλέπει ότι με κοινή απόφαση του υπουργού Τουρισμού και των κατά περίπτωση συναρμόδιων εκ των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, μετά από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου της Ι.Π.Ε. Α.Ε., ανατίθενται κάθε φορά στην Ι.Π.Ε. Α.Ε. η διοίκηση, η χρήση, η διαχείριση και η εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων.
Καταβάλλεται έτσι προσπάθεια στην Κοινή Απόφαση, που θα προσδιορίζονται πλέον ποιες είναι οι ιαματικές πηγές που θα περιέλθουν στην εταιρεία, να μην περιληφθεί το ιστορικό μνημείο της Ρόδου.
Η επιλογή των προς ανάθεση της διαχείρισης και εκμετάλλευσης περιουσιακών στοιχείων γίνεται με κριτήρια το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η αναγνώριση του φυσικού πόρου ως ιαματικού, τον βαθμό αξιοποίησης του αναγνωρισθέντος φυσικού πόρου ως ιαματικού, το στάδιο ολοκλήρωσης των κατασκευών και εγκαταστάσεων προς αξιοποίηση και διάθεση του ιαματικού πόρου, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία της χορήγησης ειδικού σήματος λειτουργίας των ιαματικών εγκαταστάσεων, καθώς και την προοπτική ταχύτερης τουριστικής ανάπτυξής του.
Στόχος της ΔΕΡΜ ΑΕ είναι να «τρέξει» τις διαδικασίες για τη χορήγηση ειδικού σήματος λειτουργίας ιαματικών εγκαταστάσεων στις Πηγές Καλλιθέας και ταυτόχρονα εντός προθεσμίας έξι μηνών, να εκδώσει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί της αξιοποίησης του ιαματικού φυσικού πόρου και των εγκαταστάσεων που συνέχονται με αυτόν. Ακολούθως η ΔΕΡΜ ΑΕ πρόκειται να υποβάλει στην Ι.Π.Ε., εντός τεσσάρων ετών από την έκδοση της απόφασης αυτής, οικονομοτεχνική μελέτη επενδυτικού σχεδίου του ιαματικού φυσικού πόρου, στην οποία περιγράφεται αναλυτικά το πρόγραμμα της επένδυσης, δίνονται στοιχεία για την τουριστική κίνηση της περιοχής και παρατίθενται οι προοπτικές βιωσιμότητας της επένδυσης.
Τα έργα αξιοποίησης, που θα προβλέπονται, πρέπει για να μην «χαθεί» το μνημείο να ολοκληρωθούν μέσα σε προθεσμία δέκα ετών από την έκδοση της ως άνω αναφερόμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί αξιοποίησης.
Καθίσταται πάντως σαφές ότι η ΙΠΕ ΑΕ δύναται να μην εγκρίνει την οικονομοτεχνική μελέτη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου