ΣΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

0

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το «πάντρεμα» περιφερειακών εταιρειών παραγωγής φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού επιχειρεί η Κομισιόν, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής για να προετοιμαστούν τα 27 κράτη-μέλη απέναντι στην αυξημένη απειλή των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν διοργάνωσε μια διαδικτυακή εκδήλωση, όπου οι «big pharma», οι εταιρείες δηλαδή που συμπεριλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο των Βρυξελλών για τα εμβόλια, είχαν μια πρώτη επαφή με τις εταιρείες από τα κράτη-μέλη που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε όλα τα στάδια της μαζικής παραγωγής των εμβολίων. Πέντε ελληνικές εταιρείες ήταν ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες. Από τις επαφές αυτές μπορεί να προκύψουν συμβόλαια συμπαραγωγής των πολυπόθητων εμβολίων.

Φανταστείτε το σαν ένα γραφείο συνοικεσίων ή -για τους πιο προχωρημένους- σαν μια εφαρμογή στο κινητό για ερωτικές γνωριμίες (speed dating). Η Κομισιόν απλώς προσέφερε την πλατφόρμα, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι και από τις δύο πλευρές να συναντηθούν μεταξύ τους.

Στην ολιγόλεπτη επαφή, η πλευρά των περιφερειακών εταιρειών έπρεπε να παρουσιάσει όλη την… προίκα της: τον αριθμό των εμβολίων που θα μπορούσε να παράξει, την εμπειρία της, τις εγκαταστάσεις της και άλλα δεδομένα που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τις μεγάλες φαρμακευτικές. Και πλέον, οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν να εξετάσουν τις προσφορές, προκειμένου να αποφασίσουν με ποιες εταιρείες και πού τελικά θα συνάψουν σχέσεις και να προχωρήσουν στην αντίστοιχη προσφορά.

Η συνεργασία αφορά όλα τα στάδια της παραγωγής: από τις πρώτες ύλες του εμβολίου, τα βασικά συστατικά, μέχρι και τη συσκευασία. Σε περίπτωση συμμετοχής στην καθαυτό παραγωγή του εμβολίου, θα υπάρξει ουσιαστικά αυτό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκαλεί «εθελοντικό διαμοιρασμό της πατέντας των εμβολίων».Παρ’ όλο που τα κριτήρια για την επιλογή συγκεκριμένων εργοστασίων δεν είναι σαφή, αφού και οι ανάγκες των μεγάλων εταιρειών δεν είναι δεδομένες, αυτό που θα έχει σημασία θα είναι η δυνατότητα παραγωγής και η εμπειρία των εταιρειών. Φυσικά, όπως και σε πολλά άλλα πράγματα σε αυτή τη ζωή, το μέγεθος μετράει, όπως επίσης και το γεωγραφικό σημείο στο οποίο βρίσκεται κάθε μονάδα παραγωγής.

Το σημερινό δίκτυο παραγωγής δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα

Καθόλου τυχαίο δεν είναι που στον χάρτη που παρουσίασε ο επικεφαλής της «ομάδας κρούσης» για τα εμβόλια, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν, η συντριπτική πλειονότητα των φαρμακευτικών εταιρειών που εμπλέκονται ήδη στην παραγωγή των εμβολίων κατά του COVID-19 βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη. «Η Ευρώπη αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού, καθώς 52 εργοστάσια σε όλη την ήπειρο θα συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή», έχει δηλώσει ο Τ. Μπρετόν.

Πρόκειται για τον ίδιο χάρτη που η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών πριν από δύο εβδομάδες, εξηγώντας ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, η Ευρώπη αναμένεται ότι θα έχει την ικανότητα να παράγει από δύο έως τρία δισεκατομμύρια δόσεις. Σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής, προτεραιότητα μέχρι τώρα είχαν οι εταιρείες που έχουν ήδη εμπειρία με παραγωγή εμβολίων – και όχι γενικά φαρμάκων.