ΡΟΔΙΑΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

0
ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ

ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πανέτοιμα να δεχθούν τους επισκέπτες μας είναι τα δύο εμβληματικά αξιοθέατα της Ρόδου, η «Κοιλάδα των Πεταλούδων» και οι «Πηγές Καλλιθέας», και σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε. που τα διαχειρίζεται, κ. Γιάννη Ιατρίδη, άμεσα αναμένεται να έρθει για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο το masterplan για τις ιαματικές πηγές και το θέατρο εντός του Μνημείου.

Σε δηλώσεις του χθες, καταρχάς, ο κ. Ιατρίδης είπε ότι ήταν έτοιμοι από την αρχή, και λόγω της πανδημίας ήταν προετοιμασμένοι για το άνοιγμα και της Κοιλάδας και των «Πηγών» και μάλιστα είχαν φροντίσει, ώστε η είσοδος για τις «Πηγές» να είναι ελεύθερη μέχρι τα τέλη του μηνός. Όσον αφορά μάλιστα στο Μνημείο, προσπαθούν, με διάφορες δράσεις και συνεργασίες με τα πρακτορεία να έχουν μία επαφή για να μπορέσουν να έχουν τον κόσμο και να τον μεταφέρουν, ενώ και η Κοιλάδα είναι έτοιμη σε όλα.

Στη συνέχεια, ο κ. Ιατρίδης, δεν παρέλειψε να πει, πάντως, ότι ο κόσμος που επισκέπτεται αυτά τα εμβληματικά αξιοθέατα του νησιού είναι πολύ λίγος, αφού είναι σε άμεση συνάρτηση με τον κόσμο που έχουμε στο νησί. Και δήλωσε:
«Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό και πιστεύουμε ότι με την πάροδο του χρόνου και ο κόσμος θα αυξηθεί, θα αποφύγουμε όλη αυτή την ιστορία, και περιμένουμε και ελπίζουμε ότι θα πάμε καλύτερα από πέρυσι τουλάχιστον-αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Γιατί πέρυσι είχαμε μία μείωση 70%…αντιλαμβάνεστε ότι ήταν και οι πλημμύρες οι οποίες δημιούργησαν την καταστροφή τη μεγάλη αλλά καταφέραμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αυτό που μας χαροποιεί ιδιαιτέρως, πρέπει να πω, είναι ότι τουλάχιστον ο κόσμος ευχαριστιέται από την επίσκεψη στην Κοιλάδα και από την παρουσία στην Καλλιθέα, γιατί έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικές παρεμβάσεις».

Παράλληλα, έχουν ολοκληρώσει το masterplan για τις «Πηγές» το οποίο θα έρθει άμεσα για έγκριση στο δ.σ., και αφορά δύο άξονες: ο πρώτος έχει να κάνει με μία προμελέτη, που έχει γίνει για τη λειτουργία των ιαματικών πηγών, με καινούργιες εγκαταστάσεις, και το δεύτερο αφορά στην έγκριση για την κατασκευή του υπαίθριου θεάτρου μέσα στο Μνημείο.

Και είπε ο κ. Ιατρίδης: «Έγινε μία πολύ καλή προμελέτη η οποία υπήρχε από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αυτή την έχουν χωροθετήσει στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας, πρόκειται για ένα ακίνητο του Δημοσίου το οποίο σε συνεργασία με την ΚΥΔ-γιατί το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να παραχωρηθεί στον Δήμο ούτως ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί και αυτό το έργο-γιατί εκτιμώ ότι τον «ιαματικό» τουρισμό μόνο η Καλλιθέα μπορεί να τον αναδείξει, είναι η πιστοποιημένη πηγή που υπάρχει και εκτιμώ ότι είναι ένα έργο πολύ σημαντικό για το νησί γιατί είναι η δυνατότητα που δίνεται για την ανάπτυξη του δωδεκάμηνου τουρισμού».

«Μικρό έργο αλλά μεγάλο βήμα»
Επίσης, χθες, ο κ. Ιατρίδης έκανε γνωστό ότι εντάχθηκε η Κοιλάδα των Πεταλούδων στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στο μέτρο 8 που αφορά στις «Επενδύσεις στην Ανάπτυξη Δασικών Περιοχών και στη Βελτίωση της Βιωσιμότητας των Δασών». Πιο συγκεκριμένα,  στο Υπομέτρο 8.3 για την «Πρόληψη ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων».

Η χρηματοδότηση ανέρχεται στις 69.459,95 ευρώ και την απόφαση ένταξης υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης. Η χρηματοδότηση αφορά στη μελέτη υλοτομίας της Κοιλάδας και στους πίνακες υλοτομίας για τα προσβεβλημένα δέντρα τραχείας πεύκης.

Πιο συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στη Ρόδο πραγματοποιείται μία τόσο εξειδικευμένη μελέτη σε δασική περιοχή και μάλιστα του Δήμου Ρόδου, με βασικό άξονα την προστασία του εντόμου, την προστασία του περιβάλλοντος της Κοιλάδας με την ιδιαίτερη οικολογική σημασία, και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς της.

Η Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε. σε συνεργασία με τον Δρ. Θανάση Σταμπουλίδη και το Γραφείο Προγραμματισμού του Δήμου Ρόδου, εργάστηκε επί μήνες για να καταθέσει την εξειδικευμένη μελέτη παρέμβασης στην Κοιλάδα των Πεταλούδων. Πολύτιμος συνεργάτης στη διαδικασία αυτή ήταν η Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, η συμβολή της οποίας ήταν καθοριστική στο επιτυχές αποτέλεσμα.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μας για την εργατικότητα, την αποτελεσματικότητα και τη μεθοδικότητα με την οποία εργάστηκαν για ακόμη μία φορά και επιτύχαμε όλοι μαζί την ένταξη και χρηματοδότηση του έργου που θα βοηθήσει καθοριστικά στη βιωσιμότητα της Κοιλάδας των Πεταλούδων.

Η συνεργασία είναι το κλειδί της επιτυχίας και εμείς στη Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε. το αποδεικνύουμε εμπράκτως προς όφελος του τόπου μας», δήλωσε ο κ. Ιατρίδης, τονίζοντας ότι το έργο αυτό θα αποτελέσει μπούσουλα για τις επόμενες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.

«Μπορεί να είναι ένα μικρό έργο αλλά πιστεύω ότι είναι ένα βήμα μεγάλο για την προστασία της Κοιλάδας», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έργο θα υλοποιηθεί μέσα στο χειμώνα, αφού έχουν τελειώσει με τις διαδικασίες.

Σημειώνεται, τέλος, ότι είναι ήδη έτοιμος ο σταθμός πρώτων βοηθειών στην Κοιλάδα, ο οποίος θα λειτουργήσει φέτος για πρώτη φορά και στελεχώνεται ήδη από μία νοσοκόμα.