ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ 15/10/2021 ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΡΜΗΣ

0

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ 15/10/2021ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΡΜΗΣ NOISIS

Δελτίο Τύπου 17-10-2021

Εκδήλωση- συνεστίαση για τον απολογισμό δράσης των 17 χρόνων του πραγματοποίησε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Noisis στη Θεσσαλονίκη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξή της εταιρίας Αφοί Κουμπατσιάρη στη μνήμη του Αντώνη Γούλα.

Καλωσορίζοντάς τους παραβρισκόμενους ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ανέστης Αναστασιάδης αφού ευχαρίστησε όσους συνέβαλλαν για την επιτυχία της εκδήλωσης, επεσήμανε ότι η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον Αντώνη Γούλα που πριν από ένα χρόνο έφυγε από κοντά μας.

Όπως, υπογράμμισε, ο Αντώνης Γούλας «ήταν φίλος και για 3 χρόνια συγκρατούμενός του στις φυλακές της Αίγινας και αλλού στην περίοδο της χούντας 1967-1974». Ο ελλείπων έφυγε από την ζωή στα 73 του, πριν ένα χρόνο αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο στον επιχειρηματικό τομέα, με εκατοντάδες εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
«Για μένα δεν ήταν μόνο φίλος, αλλά ήταν ο Αντώνης ο γελαστός, οπότε του ζητούσα κάτι δεν έλεγε όχι και για τον σύλλογο, μου έλεγε ότι θα βοηθήσω όσο μπορώ γιατί είσαι εσύ που είσαι πάντα μπροστάρης αυτής της ιστορίας και γελούσαμε, (επισυνάπτεται η ομιλία του κ. Αναστασιάδη).

Ακολούθησε η παρουσίαση του πολύ πλούσιου απολογισμού δράσης του Πανελλήνιου Συλλόγου, από τον αντιπρόεδρο Αχιλλέα Μεταλούλη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Παπαστεργείου, ο πρώην δήμαρχος Τριανδρίας Δημήτρης Σερβετάς, ο πολιτευτής του Κινήματος Αλλαγής Αναστάσιος Κοκόγιας, ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της εθνικής τράπεζας Γιώργος Αρβανίτης, το μέλος της διοίκησης τη ομοσπονδίας της ομοσπονδίας των τριτέκνων ΟΠΟΤΕ Στέλιος Τσούλιας, κ.α.

Χορηγοί των προσφορών που κληρώθηκαν στους παραβρισκόμενους ήταν: Τα λουτρά Σμοκόβου, Αγκίστρου και Σιδηροκάστρου του δήμου Σιντικής Σερρών, Αγίας Παρασκευής Χαλκιδικής, Πόζαρ του δήμου Αλμωπίας, Λουτρακίου Κορίνθου, το ξενοδοχείο Γαλήνη στα Καμένα Βούρλα, το ξενοδοχείο Καλλίνικος στα λουτρά του Πόζαρ, το ξενοδοχείο Ύδωρ Βαγγελιώ στα Λουτρά του Πόζαρ, το ξενοδοχείο kythnos islant, η «Ταβέρνα το Χωριό» στα λουτρά του Πόζαρ, το εστιατόριο «ο Καπετάνιος» στα λουτρά της Αγίας Παρασκευής και οι επιχειρήσεις Όxonos snak, Νάστης Έλσα α.ε., Τάσος Λαμπρίδης κατάστημα ρούχων, «Αμύγδαλο Τσικουρίκας», Νταλιάνη ΕΠΕ Ασφάλειες Ζωής, Γκούμας Δημήτριος (Η φύση), Παναγιώτης Άκογλαν, φαρμακείο Γ. Κουρτίδης και κομμωτήριο Τούλα Παπαδοπούλου, ενώ ο Τάσος Κοκόγιας πρόσφερε δύο βιβλία.

 

Τους ευχαριστούμε.

 

Ευχαριστούμε για την προβολή, τη μετάδοση και την δημοσίευση.

 

 

Για το Γραφείο Τύπου

Αχιλλέας Μεταλούλης

Τηλ. επικ. 6944440224

axmetaloulis@HYPERLINK “mailto:axmetalo@otenet.gr”gmail.coHYPERLINK “mailto:axmetalo@otenet.gr”HYPERLINK mailto:axmetalo@otenet.grm

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Αντώνη Γούλα χαιρετισμό από τον πρόεδρο Ανέστη Αναστασιάδη

 

Καλησπέρα σας αγαπητοί φίλοι και φίλες, μέλη του συλλόγου εκπρόσωποι φορέων κλπ
Θέλω να σας ενημερώσω ότι αυτή η εκδήλωση είναι η δέκατη έβδομη από την ίδρυση του συλλόγου το 2004.
Όταν ιδρύσαμε το σύλλογο όλοι είχαμε μαύρα μαλλιά και τώρα όπως βλέπετε είναι όλα άσπρα.
Θέλω σήμερα σε αυτή την εκδήλωση να ευχαριστήσω τους Αφοί Κομπατσιάρη Α.Ε. σχετικά με την σημερινή τους προσφορά προς το σύλλογο μας στην μνήμη του Αντώνη Γούλα. Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Διονύση Κομπατσιάρη και την Ισμίνη Γούλα που είναι η μοναχοκόρη του Αντώνη Γούλα

Ο Αντώνης Γούλας, που μας έφυγε εδώ και ένα χρόνο από τη ζωή, ήταν για πολλά χρόνια ο σπόνσοραςτων εκδηλώσεων του συλλόγου μας και σε αυτόν σήμερα αφιερώνουμε αυτήν την εκδήλωση όπως κάναμε και με την προηγούμενη εκδήλωση  στον Κώστα Σοφούλη.
Ο Αντώνης Γούλας ήτανε φίλος μου και για 3 χρόνια συγκρατούμενός μου στο ίδιο κελί στις φυλακές στην Αίγινα και σε άλλες στα χρόνια της χούντες 1967-1974, έφυγε από την ζωή στα 73 του πριν ένα χρόνο αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο στις επιχειρήσεις που ήταν πρόεδρος με εκατοντάδες εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
Για μένα δεν ήταν μόνο φίλος αλλά ήταν ο Αντώνης ο γελαστός οπότε του ζητούσα κάτι δεν έλεγε όχι και για τον σύλλογο και μου έλεγε ότι θα βοηθήσω όσο μπορώ γιατί είσαι εσύ που είσαι πάντα μπροστάρης αυτής της ιστορίας και γελούσαμε.
Στις φυλακές ο Αντώνης ήτανε ο άνθρωπος που μας έδινε κουράγιο. Είχε καταδικαστεί από το έκτακτο στρατοδικείο σε 18 χρόνια φυλακή μαζί με τον αναπληρωτή πρόεδρος μας Νώντα Όχονο, τον Νίκο Χλωρό, τον Τάσο Τάνση κ.α.

Ο Αντώνης εκτός  από τις άλλες δραστηριότητές του ήταν και ζωγράφος. Θυμάμαι στη φυλακήόπου ζωγράφισε τον Τσε Γκεβάρα κ.α.
Θυμάμαι ένα πρωί είχε έρθει στο κελί μας ο αρχιφύλακας και ρώτησε ποιος είναι αυτός που ζωγράφισε και επειδή εγώ τον Αντώνη τον είχα ενημερώσει ότι ο παππούς μου ήταν ιερέας, γύρισε, με κοίταξε και είπε ότι είναι ο παππούς του Ανέστη. Ο αρχιφύλακας δεν το πίστεψε  αλλά είπε «καλά» και έφυγε.

Με τον Αντώνη πάντα ήμασταν φίλοι και αν είχαμε κάποια ανάγκη θα μιλούσαμε στο τηλέφωνο, όπως και με τον Νώντα για θέματα του συλλόγου και όχι μόνο.
Τελευταία όμως κάτι δεν μου πήγαινε καλά με την υγεία του και ζήτησα από τον Αντώνη να συναντηθούμε και να τα πούμε από κοντά. Η συνάντηση έγινε σε μία ταβέρνα στο Αγγελοχώρι που ήμασταν ο Αντώνης, ο Νώντας, η Νίτσα, η Χαρούλα και δυο φίλοιμας.
Μετά το γεύμα μας πήγε στο σπίτι του εκεί στο Αγγελοχώρι και μιλήσαμε σχετικά με τις φυλακές, τις επιχειρήσεις, το ΠΑΣΟΚ, τον Σύριζα κ.α. Μετά από δύο μήνες τον είχα τηλεφωνήσει και του είπα να συναντηθούμε στο σπίτι του Νώντα στο Πανόραμα και μου είπε «Ανέστη κάνε γρήγορα».Και μετά από λίγες μέρες ο Νώντας μου πήρε τηλέφωνο το πρωί και μου λέει Ανέστη ο Αντώνης έφυγε (20 Οκτώβρη 2020).

Συμπληρώνονται σε 5 μέρες ένας χρόνος, από τότε που μας έφυγε και υποσχέθηκα στον εαυτό μου αλλά και στον σύλλογο ότι η επόμενη εκδήλωση του συλλόγου να είναι αφιερωμένη στον πιο αγαπητό μου φίλο, ο οποίος για πολλά χρόνια μας βοήθησε σε όλες μας τις εκδηλώσεις του.Αυτά τα πολύ λίγα για τον Αντώνη Γούλαπου είναι πολύ λίγα  να είναι καλά εκεί που είναι και ελπίζω να μας ακούει.
Θέλω να ευχαριστήσω,επίσης,και το προσωπικό τηςεπιχείρησης και ιδιαίτερα τον διευθυντή κύριο Κοντόπουλο που πάντα είναι κοντά μας για αυτές τις εκδηλώσεις αλλά και όλο το προσωπικό.
Να ευχαριστήσω όλους εσάς που σήμερα είστε παρών ξανά σε αυτήν την ιστορική και δύσκολη από πλευράς υγείας, εκδήλωση, που στα τόσα χρόνια βοηθήσατε για την προσπάθεια που κάνουμε για αυτό το μεγάλο όραμα που ήταν και είναι η ανάπτυξη του θεραπευτικού τουρισμού στην Ελλάδα-στα βαλκάνια  και στην Ευρώπη, όπου συνεργαζόμαστε με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ιαματικών πηγών με έδρα τις Βρυξέλες, του οποίου υπήρξα αντιπρόεδρος για 4 χρόνια.
Το τι πετύχαμε σε αυτά τα χρόνια είναι δύσκολο να το αναπτύξω. Κάθε  χρονιά κάνουμε έναν απολογισμό για το τι κάναμε.
Ο σύλλογος είναι πανελλαδικός και για να δουλέψει όπως πρέπει, θέλει σωστή οργάνωση, διοικητικό συμβούλιο, επιστημονικούς συνεργάτες, μέσα μεταφοράς για επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα και κυρίως οικονομική ενίσχυση.
Εμείς όμως δεν το βάζουμε κάτω. Κάνουμε ότι μπορούμε και μάλιστα στα δυο  δύσκολα χρόνια για τα οικονομικά της Ελλάδας και τα θέματα της υγείας, αγωνιστήκαμε για το θεραπευτικός τουρισμός στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.
Το 2021 καταφέραμε με δυναμικές παρεμβάσεις να φέρουμε χρήματα για ανάπτυξη σε τρεις λουτροπόλεις, στην Κύθνο 10 εκ. ευρώ, στην Νίσυρο 2 εκ. ευρώ από Έλληνα του εξωτερικού και βοηθήσαμε να εξασφαλιστούν αλλά 2,6εκ. για τα λουτρά Ελεύθερων Καβαλάς από προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκας) που είναι ελάχιστα για την επένδυση στα λουτρά ελεύθερων Καβαλάς αλλά και νέες επενδύσεις που θα γίνουν από προγράμματα του ESPA στα λασπόλουτρα των Κρινήδων.

Δεν καταφέραμε να γίνεικάτι στα λουτρά Απολλώνιας, στα  Καμένα Βούρλα, την  Ύπατη, τις Θερμοπύλες, την Νιγρίτα, το Πλατύστομο, σε άλλες λουτροπόλεις στα νησιά και κ.α.
Θέλω σήμερα να κλείσω τον σύντομο αυτό χαιρετισμόκαι να ευχαριστήσω όλα τα  μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τις επιτροπές δουλειάς και τα παραρτήματα, του συλλόγου μας στα Ριζώματα του δήμου Τραικέων, στην Κύθνο, και τους συνεργάτες μας στα Καμένα Βούρλα.
Για να στήσουμε συλλόγους σε όλη την Ελλάδα είναι δύσκολο οικονομικά.

 

Σκοποί του συλλόγου ήταν αν τα καταφέρναμε να περάσουν όλες οι ελληνικές ιαματικές πηγές στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι σε ιδιώτες.

Δυστυχώς η εμπειρία μέχρι τώρα έδειξε ότι και οι δήμοι δεν τα κατάφεραν αλλά και ιδιώτες που έχουν πάρει αρκετές λουτροπόλεις και αυτοί δεν τα κατάφεραν.
Το Υπουργείο Τουρισμού θέλησε με ένα ξαφνικό νομό να κάνει μία εταιρεία ΑΕ και σε αυτήν την εταιρεία να ενταχθούν όλες οι λουτροπόλεις για ανάπτυξη.Αλλά αυτή η προσπάθεια μέχρι στιγμής δεν πέρασε διότι όλοι οι δήμαρχοι αντέδρασαν υποστηρίζοντας ότι οι ιαματικές πηγές είναι περιουσία των δήμων.
Κλείνω με αυτά τα λίγα και ευχαριστώ όλους τους σπόνσορες που κατά καιρούς μας βοηθήσανε όπως πολλές λουτρόπολεις, τον σύλλογο ενοικιαζόμενων δωματίων στα λουτρό Αλμωπίας, τον ξενώνα kalinikos, το ξενοδοχείο Ύδωρ, το ξενοδοχείο Γαλήνη στα Καμένα Βούρλα, τα λουτρά Αγίας Παρασκευής ξενοδοχείο των λουτρών    Αγκίστρου Χamam,τα  λουτρά Σμοκόβου, τα  Λουτρά Λουτρακίου, τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης (Νάστης –Τάσος Λαμπρίδης, Τσικουρίκας) τους Τάσο Κοκόγια και Παναγιώτη Άκογλανκαι Γκούμα Δημητρίου η Φύση  ο πάντα σπόνσορας μας OXONOSSNACKκ.α.
Για μία ακόμη φορά να ευχαριστώ όλους εσάςγια την παρουσία σας και για πρώτη φορά θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την γυναίκα μου την Χαρούλα, που στα τόσα χρόνια μας ανέχτηκε μας παραχώρησε το γραφείο για να μπορέσει ο σύλλογος να σταθεί στα πόδια του και να μην κλείσει.
Αυτά τα λίγα από εμένα. Θα μπορούσα να μιλήσω ώρες ολόκληρες για τα 17 χρόνια που δώσαμε τα πάντα για την ανάπτυξη του θεραπευτικού τουρισμού, όπως, επίσης,   και από το άλλο μετερίζι που προσωπικά έδωσα μάχες για 8 χρόνια, όταν το1983 ιδρύσαμε τον Σύνδεσμο δήμων ιαματικών πηγών Ελλάδας και που και εκεί  προσέφερα πάρα πολλά στα 8 χρόνια της προεδρίας μου.

Και τώρα εδώ και 17 χρόνια με τον πανελλήνιο σύλλογο ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδας με έδρα της Θεσσαλονίκη.

Αυτά και σας  ευχαριστώ γεια σας .