Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου-Βόνιτσας: η δημοτική αρχή υποβαθμίζει το θέμα των Ιαματικών  Πηγών Αγίου Βαρβάρου Τρύφου

0

Σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου-Βόνιτσας «η επιλογή της Δημοτικής Αρχής να παρθεί με την δια περιφοράς συνεδρίαση, απόφαση για την διατήρηση της δυνατότητας αξιοποίησης του ιαματικού φυσικού πόρου «Ιαματικών  Πηγών Αγίου Βαρβάρου Τρύφου Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, από τον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας, αποδεικνύει  πόσο υποβαθμίζει το θέμα, σε συνέχεια της πολιτικής που έχει ακολουθήσει όσα χρόνια είναι στη διοίκηση του Δήμου».

Η ανακοίνωση:

Η Δημοτική Αρχή Ακτίου – Βόνιτσας για άλλη μια φόρα σε ένα τόσο σημαντικό θέμα διάλεξε το δρόμο της δια περιφοράς συνεδρίασης  του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17/06/2022 με θέμα : Λήψη απόφασης περί αξιοποίησης του Ιαματικού Φυσικού Πόρου «Ιαματικές Πηγές Αγίου Βαρβάρου Τρύφου Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας» και των εγκαταστάσεων που συνέρχονται σε αυτόν.

Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει διάλογος και ανταλλαγή απόψεων.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε τοποθετηθεί με ευθύνη.  Στα δια περιφοράς συμβούλια, με ευθύνη της διοίκησης, αφαιρείται το δικαίωμα από σωματεία, φορείς, δημότες να φέρουν και να τοποθετηθούν για θέματα που τους αφορούν. Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η διαδικασία “δια περιφοράς” πρέπει να χρησιμοποιείται για εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις που θα αφορούν την πανδημία και χρηματοδοτήσεις.

Το συγκεκριμένο θέμα που κατά την άποψη μας είναι πολύ σημαντικό και έπρεπε να έρθει σε δια ζώσης συνεδρίαση, καθώς πέρα από την προφανή απόφαση σχετικά με την διατήρηση της δυνατότητας αξιοποίησης του ιαματικού φυσικού πόρου «Ιαματικών  Πηγών Αγίου Βαρβάρου Τρύφου Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, από τον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας και κατά συνέπεια την αποτροπή της παραχώρησης του στην Ι.Π.Ε. Α.Ε, θα έπρεπε να γίνει και ολοκληρωμένη συζήτηση για το τι ενέργειες θα γίνουν για την επαναλειτουργία των Ιαματικών  Λουτρών Αγίου Βαρβάρου και τι σχέδιο έχει η Δημοτική Αρχή προς αυτήν την κατεύθυνση, που θα έπρεπε να το παρουσιάσει στο ΔΣ και να εκφράσουμε και οι υπόλοιπες παρατάξεις  τις θέσεις  μας και τις προτάσεις μας.

Για τους παραπάνω λόγους δεν συμμετείχαμε στη  Δια Περιφοράς συνεδρίαση του ΔΣ το οποίο πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή – “ανοχή” των άλλων δυο παρατάξεων της αντιπολίτευσης ΚΥΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ και ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ.

Η επιλογή της Δημοτικής Αρχής να παρθεί με την δια περιφοράς συνεδρίαση, απόφαση για την διατήρηση της δυνατότητας αξιοποίησης του ιαματικού φυσικού πόρου «Ιαματικών  Πηγών Αγίου Βαρβάρου Τρύφου Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, από τον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας πέρα από το τυπικό της υπόθεσης, αποδεικνύει και πόσο υποβαθμίζει το θέμα σε συνέχεια της πολιτικής που έχει ακολουθήσει όσα χρόνια είναι στη διοίκηση του Δήμου, μιας πολιτικής που έχει οδηγήσει στην πλήρη εγκατάλειψη των Ιαματικών Λουτρών Αγίου Βαρβάρου, στην καταστροφή και στη μη αξιοποίησή τους από το λαό ως κοινωνική παροχή υπηρεσίας, αφού η χρήση τους πέρα  από κύτταρο αναψυχής, βοηθάει να καταπολεμηθούν πολλά προβλήματα υγείας.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η καταστροφή του δρόμου που οδηγεί στα Ιαματικά Λουτρά Αγίου Βαρβάρου, που εδώ και χρόνια δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την αποκατάσταση του, καθώς είναι απροσπέλαστος, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής Ακτίου Βόνιτσας και διαχρονικά των διοικήσεων των Περιφερειακών Αρχών και των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η ουσία του προβλήματος για όλη αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα πρέπει να αναζητηθεί στην πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα στον τομέα του θερμαλισμού, τους νόμους που έχουν ψηφίσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) και εφάρμοσαν πιστά  όλες οι Δημοτικές αρχές του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ακτίου Βόνιτσας για τα Ιαματικά Λουτρά Αγίου Βαρβάρου αναπτύσσεται στο  πλαίσιο διεκδικήσεων :

  • Να αναπτυχθούν σύγχρονες υποδομές με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους . Ώστε να διασφαλιστεί η  επαναλειτουργία των λουτροπηγών όλο το χρόνο. 
  • Να γίνουν μόνιμες προσλήψεις επαρκούς αριθμού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για τη λειτουργία των ιαματικών λουτρών και τις ανάγκες των λουομένων.
  • Καμία παραχώρηση των ιαματικών λουτρών – πηγών στους ιδιώτες
  • Αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών τόσο για θεραπεία όσο και για πρόληψη (ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους)
  • Ελεύθερη και δωρεάν η πρόσβαση σε όλους, με αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα των λουτρών – πηγών. Αυτό σημαίνει πως τα λουτρά πρέπει να περάσουν και να μείνουν αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του δήμου
  • Τη διάνοιξη – ολοκλήρωση του δρόμου προς τα Ιαματικά Λουτρά.

18/06/2022

Νώντας Μωραΐτης,

Δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας»