Λανθασμένη η επιλογή του Φιλύρου για το νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας και όχι στα 500 τέρματα στα λουτρά της θέρμης

0

ΠΑΝΑΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ .WWW.LOYTROPOLEIS.COM 2310905164  THESSALONIKI

Δελτίο Τύπου 19-02-2023

Λανθασμένη η επιλογή του Φιλύρου για το νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας και όχι στα 500 τέρματα στα λουτρά της θέρμης

Πολύ δυσάρεστες είναι οι εξελίξεις όσων αφορά την κατασκευή του νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, το οποίο θα ανεγειρόταν στην περιοχή του Φιλύρου του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη, αλλά και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Ο διαγωνισμός για τις τρεις μονάδες υγείας απέβη άκαρπος και ως εκ τούτου ακυρώνεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ο βασικός λόγος της ακύρωσης του διαγωνισμού είναι η υπέρβαση του κόστους κατασκευής.

Ειδικά για την περίπτωση του νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, το κόστος θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο με δεδομένο ότι απαιτούνται πολλά εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή οδού πρόσβασης, καθώς και των βασικών δικτυών.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδος είχε διατυπώσει έγκαιρα την άποψη του ότι ένας κατάλληλος χώρος είναι το οικόπεδο των 500 στρεμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης στα λουτρά της Θέρμης αλλά και την αξιοποίηση των λουτρών και του θεραπευτικού τουρισμού στην περιοχή.

Εμείς επανειλημμένα αναδείξαμε το θέμα και μάλιστα στείλαμε σχετικές επιστολές στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχο», στο δήμο Θεσσαλονίκης και τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, την διοίκηση της Περιφέρεις Κ.Μ. αλλά και στο Υπουργείο Υγείας. Τα στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν ότι είναι μακριά και επέλεξαν ένα χώρο στο Φίλυρο που δεν είχε δρόμους και στερούνταν από έργα υποδομής.

Ευτυχώς για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την Κεντρική Μακεδονία ο υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός (πιθανόν να ξαναγίνει). Η ακύρωση του διαγωνισμού δεν προσφέρεται για άγονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των φορέων της πόλης, αλλά είναι μια αφορμή για ένα σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπ όψιν του όλα τα δεδομένα και κυρίως τα τεχνοοικονομικά, και δεν θα λαμβάνει αποφάσεις για ψηφοθηρικούς λόγους ότι όλα θα πρέπει να γίνουν  στην δική μας περιοχή.

 

Εμείς, από την πλευρά μας προτείνουμε την αξιοποίηση του οικοπέδου των 500 στρεμμάτων  των λουτρών της Θέρμης, όπως τονίσαμε στην πρόσφατη εκδήλωση μας στις 10/2/ στο Πλανητάριο  σε συνάρτηση και με την απόφαση της μεταφοράς της ιατρικής σχολής και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ», καθώς και τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου, σε έκταση δίπλα στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ».

Η οδική πρόσβαση υπάρχει, τα δίκτυα υποδομών είναι διαθέσιμα και ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα για την αξιοποίηση αυτού του πολύ όμορφου χώρου. Την πρόταση αυτή την καταθέτουμε στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το Υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους δήμους Θεσσαλονίκης και Θέρμης καλώντας τους να την αξιολογήσουν.

 

Ο πρόεδρος

Ανέστη Αναστασιάδης

 

 

Ευχαριστούμε για την προβολή, τη μετάδοση και την δημοσίευση.

 

 

Για το Γραφείο Τύπου

Αχιλλέας Μεταλούλης

Τηλ. επικ. 6944440224

axmetaloulis@HYPERLINK “mailto:axmetalo@otenet.gr”gmail.coHYPERLINK “mailto:axmetalo@otenet.gr”HYPERLINK mailto:axmetalo@otenet.grm