Κ. Κουσκούκης: Θεραπευτική δράση του ραδονίου στην ιαματική ιατρική

0

0
ιαματικά λουτρά

Του Κωνσταντίνου Κουσκούκη*

Tο ραδόνιο (Rn-222) είναι ένα ευγενές αέριο που προέρχεται από τη διάσπαση του ραδίου Ra-226 και εκπέμπει α-σωματίδια, καθώς δε το νερό αναβλύζει στην επιφάνεια της γης μέρος του ραδίου μετατρέπεται σε αέρια μορφή το ραδόνιο. Τα ιαματικά νερά της Ελλάδας όλα σχεδόν είναι συγχρόνως και ραδιενεργά, αποτελεί δε σπάνια εξαίρεση μεταλλική πηγή να μην παρουσιάζει ασθενή ραδιενέργεια, αυτό όμως δεν αρκεί μια πηγή να χαρακτηριστεί ραδιενεργή. Για να συμβεί αυτό καθώς πρέπει η ραδιενέργεια να είναι σημαντική ώστε να χαρακτηρισθεί ως θεραπευτική πηγή.

Ραδονούχες ονομάζονται οι πηγές οι οποίες έχουν μετρηθεί και είναι από 3,5 Mach και άνω ανεξαρτήτως της χημικής τους σύστασης και θερμοκρασίας και υποδιαιρούνται δε σε μικρήςμεσαίας και υψηλής περιεκτικότητας σε ραδόνιο.

H διαβάθμιση της συγκέντρωσης του ραδονίου στο νερό χαρακτηρίζεται ως:
  • Χαμηλή συγκέντρωση 500 Bq/L,
  • Μέση συγκέντρωση 3000 Bq/L και
  • Υψηλή συγκέντρωση > 3000 Bq/L

Όσο η θερμοκρασία του νερού της πηγής αυξάνεται, αυξάνεται συγχρόνως και το αέριο ραδόνιο, η διάρκεια δε ζωής του είναι πολύ μικρή και αποβάλλεται γρήγορα από τον οργανισμό καθώς το 80% αποβάλλεται κατά την πρώτη ώρα μετά το μπάνιο μέσω των πνευμόνων και της εκπνοής. Tο υπόλοιπο 20% αποβάλλεται σε 24 ώρες μέσω του ιδρώτα, των πόρων του δέρματος, καθώς και μέσω της διούρησης και λόγω της γρήγορης απέκκρισης του από τον οργανισμό δεν υπάρχει κίνδυνος συσσώρευσης στο ανθρώπινο σώμα.

Tο ραδόνιο στα ιαματικά νερά διαπερνά το δέρμα και απορροφάται από το λιπώδη ιστό, ενώ τα θυγατρικά του απορροφώνται από τους νεφρούς, και το μη δεσμευμένο ραδόνιο που έχει εισέλθει δια της αναπνοής μεταφέρεται από το πνευμονικό παρέγχυμα στο αίμα.

ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ραδονίου

δράση του ραδονίου στους ιστούς του σώματος είναι αντιφλεγμονώδης και αναλγητική, καθόσον επιδρά άμεσα στον νευρικό ιστό και τον αρθρικό χόνδρο, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο πόνος και το οίδημα μίας ή περισσοτέρων αρθρώσεων, όπως στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Με τα υπέρθερμα λουτρά διαπιστώνεται αύξηση του θείου, του ραδονίου, και ιχνοστοιχείων στο αίμα, στον μυελό των οστών, τον αρθρικό χόνδρο, και στο αρθρικό υγρό.

Διαβάστε επίσης:  Ρήτρα ΕΕ με Pfizer: Προσαρμογή εμβολίων σε 100 μέρες, αν δεν καλύπτεται η μετάλλαξη Όμικρον

Ραδιούχα στοιχεία όπως το θόριο και το ακτίνιο, τα οποία βρίσκονται στις ιαματικές πηγές σε μικρή ποσότητα, ασκούν θεραπευτική δράση, κυρίως στο λεμφικό σύστημα, τους αδένες και το αίμα.

Αρθρίτιδες

Τα ραδιούχα θερμά λουτρά συμβάλλουν στη μείωση της δυσκαμψίας των αρθρώσεων και των μυών και παρουσιάζουν βελτίωση σε ρευματοειδή αρθρίτιδααγκυλοποιητική αρθρίτιδααρθρίτιδες ώμουγόνατος και ισχίουαρθροπάθειες και παθήσεις των τενόντων καθώς και των αρθρικών ορογόνων θυλάκων.

ουρική αρθρίτιδα είναι πάθηση η οποία πάθηση οφείλεται στο ουρικό οξύ που είναι στο αίμα υψηλό και οι αρθρώσεις φλεγμαίνουν παρουσιάζοντας σταδιακά αρθρικές και συνδεσμικές αλλοιώσεις.

ΘΕΡΜΑ ΛΟΥΤΡΑ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ.ΕΡΗΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI - ραδονίου
ΘΕΡΜΑ ΛΟΥΤΡΑ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αλλεργίες και δερματικές παθήσεις

Tο ραδόνιο ασκεί άμεση επίδραση σε αλλεργικές διαταραχές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και φλεγμονώδεις παθήσεις, έχοντας καλά αποτελέσματα στις χρόνιες βρογχίτιδες, χρόνιο πνευμονικό εμφύσημαασθματικές καταστάσεις, χρόνια ρινίτιδαφαρυγγίτιδα και λαρυγγίτιδα, ενώ ενεργοποιεί και το αμυντικό ανοσολογικό σύστημα.

Δερματολογικές θεραπευτικές ενδείξεις αποτελούν η ψωρίαση, η νεανική και ροδόχρου ακμή, η ατοπική και σμηγματοροϊκή δερματίτιδα και οι κνησμώδεις δερματοπάθειες, όπως και η απευαισθητοποίηση αλλεργικών παραγόντων.

Γυναικολογικές παθήσεις

Tο ραδόνιο έχει αντιφλεγμονώδη δράση στις γυναικολογικές παθήσεις όπως στην τραχηλίτιδα, στη σαλπιγγίτιδα και σαλπιγγική στειρότητα, συνέπεια προηγούμενων φλεγμονών. H δράση επίσης του ραδονίου στις ωοθήκες, έχει ως αποτέλεσμα την ομαλή λειτουργία του ωοθηκών και στη ρύθμιση των διαταραχών της περιόδου, στη στείρωση και στην οστεοπόρωση.

Μυοσκελετικές παθήσεις και διαβήτης

εξωτερική υδροθεραπεία με θερμά ραδονιούχα νερά έχει καλά αποτελέσματα σε υπολειμματικούς πόνους και δυσκαμψίες, σε κατάγματαδιαστρέμματαεξαρθρήματα και θλάσεις μυών. Μετεγχειρητικά περιστατικά του μυοσκελετικού συστήματος μπορούν να ωφεληθούν και να έχουν γρηγορότερη και πλήρη αποκατάσταση, μέσω της ιαματικής εξωτερική υδροθεραπείας.

αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης  που γίνεται με τη θεραπεία με ραδόνιο προάγει τη γλυκογονική σύνθεση και της G-6-PDH με αποτέλεσμα την ανακούφιση από τα συμπτώματα του διαβήτη.