ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΙΚΑΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΖΕΣΤΑ ΝΕΡΑ ΣΟΥ

0

Ενθαρρυντικά στοιχεία για τον εντοπισμό γεωθερμικού δυναμικού στην Ικαρία

Στο νησί της Ικαρίας μετέβη πριν από λίγες ημέρες επιστημονικό κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) αποτελούμενο από τους κ.κ. Μ. Ξενάκη, Ε. Στεφάνου και Π. Τρίμη του Τμήματος Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΓΕΩΘΕ), κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου Ικαρίας και σε συνεργασία με το δίκτυο Δίκτυο ΔΑΦΝΗ / DAFNI Network.

Σκοπός της αποστολής ήταν η πραγματοποίηση εκτεταμένων θερμομετρήσεων επιφανείας και βάθους σε όλο το νησί με στόχο την κατά αρχάς εκτίμηση της γεωθερμικής κατάστασης στην Ικαρία.

Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν περιελάμβαναν θερμομετρήσεις πηγών και βάθους σε γεωτρήσεις του νησιού, λήψεις με θερμική κάμερα για τον εντοπισμό γνωστών και άγνωστων θερμών εκφορτίσεων, δειγματοληψίες νερού και μετρήσεις ραδονίου.

Από το σύνολο των μετρήσεων, αλλά και από παλαιότερα στοιχεία, διαπιστώνεται ότι στο παράκτιο μέτωπο από Λευκάδα έως Αγία Κυριακή διαπιστώνονται θερμοκρασίες έως 59°C στις θερμές αναβλύσεις. Τα αποτελέσματα των παραπάνω μετρήσεων θεωρούνται ως ενθαρρυντικά στοιχεία για τον εντοπισμό γεωθερμικού δυναμικού που δύναται να στηρίξει διάφορες άμεσες χρήσεις της γεωθερμικής ενέργειας.

Για να επιτευχθεί ωστόσο αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν στοχευμένες επιστημονικές έρευνες όπως γεωφυσικές διασκοπήσεις και εξειδικευμένες δειγματοληψίες. Εφόσον και οι επόμενες μελέτες επιβεβαιώσουν το γεωθερμικό ενδιαφέρον τότε δύναται να ακολουθήσουν με τη σειρά τους ερευνητικές γεωτρήσεις σε στοχευμένες θέσεις, με περαιτέρω στόχο τον καλύτερο προσδιορισμό των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών του γεωθερμικού δυναμικού που προσφέρεται για αξιοποίηση.

Στο βόρειο τμήμα δε της Ικαρίας στην περιοχή Αυλακίου, εμφανίζονται ορισμένες μικρές θερμικές ανωμαλίες έως 28°C και οι οποίες χρήζουν περεταίρω διερεύνησης για προσδιορισμό τυχόν παραθαλάσσιων και υποθαλάσσιων θερμών εκφορτίσεων.

Η επιστημονική αυτοψία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Υποέργου «Δράσεις για την Ορθολογική και Αειφόρο Αξιοποίηση της Γεωθερμίας – GEOTHERM» της Πράξης : «Μελέτες και έρευνες στήριξης του ενεργειακού τομέα της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας – ΟΠΥΓΕΚ», που εκτελείται από το Τμήμα ΓΕΩΘΕ της ΕΑΓΜΕ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» – ΕΠΑνΕΚ.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ