Θ. Ντολαπτσή: «Διεκδικούμε τη μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα»

0

H Θεοτόκη Ντολαπτσή γεννήθηκε στο Δοξάτο της Δράμας το 1977. Μετανάστευσε στη Γερμανία με τους γονείς της και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1995. Είναι έγγαμη και μητέρα τριών παιδιών. Είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σπουδάζει Ανθρωπιστική Επικοινωνία στο European Communication Institute.
Από το 2001 δραστηριοποιείται σε διευθυντικές θέσεις στον τομέα της Υγείας. Το 2017 δημιούργησε το φιλανθρωπικό σωματείο «Πρόσκληση στην Πρόληψη». Μαζί με επίλεκτη ομάδα γιατρών παρέχουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε τουλάχιστον 5000 συμπολίτες μας σε όλη την Ελλάδα με κυριότερο σταθμό το ακριτικό νησί των Αρκιών. Το σωματείο σε συνεργασία με την Εκκλησία, Δήμους καθώς και άλλες δομές και φορείς προσέφερε βοήθεια σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, υγειονομικό υλικό και στήριξε συνανθρώπους μας σε ανάγκη. Από το 2015 ασχολείται ενεργά με τα κοινά. Από τις 14/12/2020 είναι πρόεδρος της Olympico Vision – Φορέα διεκδίκησης μόνιμης διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα με διαφορετική Χώρα διοργανωτή κάθε φορά.
Για την αποστολή, το όραμα και τους στόχους στην όλη προσπάθεια της Olympico Vision με στόχο την μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική».
• Κυρία Ντολαπτσή μιλήστε μας για την αποστολή σας. Ποιο είναι το όραμα και ποιοι οι στόχοι στην όλη προσπάθεια της Olympico Vision. Υπάρχει ανταπόκριση;
Νομίζω ότι χρησιμοποιήσατε τις σωστές λέξεις.. Αποστολή και όραμα.. Από πολύ μικρή και μεγαλώνοντας μακριά από την πατρίδα, μια και οι γονείς μου ήταν μετανάστες στη Γερμανία, η έλλειψη της Ελλάδας διόγκωνε μέσα μου την αγάπη για καθετί ελληνικό, όπως και τους περισσότερους Έλληνες της διασποράς. Έτσι πάντα αναζητούσα τον τρόπο να κάνω κάτι για την Πατρίδα μου. Πάντα αναζητούσα μια αποστολή που θα με βοηθήσει να πραγματοποιήσω αυτό που τόσο ποθούσα.. Στις 14 Δεκεμβρίου του 2020, μαζί με μια ομάδα δυναμικών γυναικών με τις ίδιες με εμένα ανησυχίες, απέκτησε υπόσταση αυτή η αποστολή και ενώθηκε με το ΄Όραμα…Αυτό της Olympico Vision..
Έτσι δημιουργήθηκε ο φορέας αυτός με στόχο κάτι που θεωρούμε ότι δικαιωματικά ανήκει στην πατρίδα μας. Την μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα, όχι όμως φυλακίζοντάς τους στα στενά όρια της Χώρας μας, αλλά δίνοντας την δυνατότητα σε διαφορετική Χώρα/Πόλη κάθε φορά να τους διοργανώνει. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι θα υπάρχουν οι μόνιμες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα δημιουργώντας νέες υποδομές αλλά και αναβαθμίζοντας τις παραμελημένες υπάρχουσες από το 2004, κάτι που θα προσδώσει την δυνατότητα ανάληψης τους και σε ασθενέστερες οικονομικά χώρες αφού εκ προοιμίου θα τις απαλλάσσει από το δυσβάσταχτο κόστος των έργων/υποδομών. Κάθε Χώρα που θα αναλαμβάνει τη διοργάνωση θα προβάλλει την ιστορία, τον πολιτισμό της, τις ομορφιές της και καθετί που αξίζει, ότι δηλαδή επιδιώκει να κερδίσει μέσα από το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του κόσμου. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον προβολής για όλους τους Λαούς αφού θα προβάλλονται μαζί με ένα από τα ισχυρότερα brand names του πλανήτη, αυτό της Ελλάδας.
Θα ήθελα εδώ να καταστήσω σαφές ότι το εγχείρημα αυτό δεν θα στηριχθεί ξανά στις πλάτες του Ελληνικού λαού, αλλά σε μεγάλους χορηγούς και στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή που τόσα χρόνια καρπώνονται τεράστια ποσά χωρίς η Χώρα μας να κερδίζει ουσιαστικά τίποτα, εκτός από την τιμητική είσοδο στην έναρξη των αγώνων. Η χώρα μας έχει αποδείξει ότι είναι απόλυτα ικανή στην οργάνωση των αγώνων και όσες φορές έχουν διενεργηθεί στην πατρίδα μας έχουν στεφθεί από απόλυτη επιτυχία. Και ο λόγος είναι απλός.. Η ιστορική διάσταση των αγώνων στη γενέτειρα Ελλάδα είναι αυτή που δίνει τον παλμό και προκαλεί την παγκόσμια συναισθηματική έκλυση. Η χώρα έχει αποδείξει ότι είναι μια ασφαλής χώρα, απαλλαγμένη από τρομοκρατία και πόλεμο, με ιστορικό ζεστής φιλοξενίας. Μόνο με την επιστροφή των αγώνων στην πατρίδα η διοργάνωση έχει ελπίδα να αναγεννηθεί, να αποκτήσει ξανά την αρχέγονη λάμψη της και μέσω των αξιών του Ολυμπισμού (ευ αγωνίζεσθαι, ευγενής άμιλλα) να ξαναβρεί τον πραγματικό της σκοπό και νόημα για όλη την ανθρωπότητα, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση – διαφθορά στο βωμό του γεωπολιτικού συμφέροντος και της προπαγάνδας που δεν έχουν καμία σχέση με τους σκοπούς αυτής της αρχέγονης Ιερής Ιδέας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αμαυρώθηκαν τα τελευταία χρόνια από σκάνδαλα ντόπινγκ, κακοποίησης, κερδοσκοπίας. Αυτά πρέπει επιτέλους να σταματήσουν.
Σκοπός της Olympico Vision είναι να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο ρεύμα υποστηρικτών και να ενώσει τις φωνές που διάσπαρτα ακούγονται σε όλο τον κόσμο και αιτούνται τη μόνιμη επιστροφή των αγώνων στη χώρα μας. Υπάρχουν πολλές φωνές από ξένους πολιτικούς , δημάρχους , αθλητές, Έλληνες ομογενείς, καθηγητές, μελετητές πανεπιστημίων , που ζητάνε την επιστροφή των αγώνων στην γενέτειρά τους ως λύση, των μεγάλων προβλημάτων που προκύπτουν στις χώρες αναδοχής. Επίσης πολλοί πιστεύουν ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να ανακτήσουν οι αγώνες την χαμένη τους γοητεία. Η λύση που προτείνουμε, διευκολύνει και την χώρα μας και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, και ευελπιστούμε να τεθεί η πρότασή μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με την ανάληψη δράσεων, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών με αξιόπιστους φορείς της κοινωνίας των πολιτών διεθνώς, θέλουμε να πείσουμε τους εμπλεκόμενους φορείς ότι η επιστροφή των Ολυμπιακών αγώνων μόνιμα στη γενέτειρά τους είναι μονόδρομος, με πολλά οφέλη για την Πατρίδα μας, αλλά και για όλο τον κόσμο. Και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Σε αυτή την προσπάθεια είναι απαραίτητο η φωνή μας να γίνει και δική τους φωνή! Ζητάμε από τον κόσμο να μας ακολουθήσει στα social media, να γίνουν φίλοι στις σελίδες μας, ακόμα και ένα κλικ (like) μετράει! Κάθε κοινοποίηση αυτής της εθνικής προσπάθειας , μας δυναμώνει και δίνει στο εγχείρημα αυτό την ώθηση που χρειάζεται! Μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή! «Πάντα δείχνει αδύνατο, μέχρι να γίνει», είχε πει ο Νέλσον Μαντέλα, και ναι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή η χώρα μας να ζητήσει και να λάβει. Λόγω της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και άλλων αστάθμητων παραγόντων, όπως είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Θα δανειστώ μία φράση του μακαριστού αρχιεπισκόπου μας, Ιερωνύμου: η πανδημία πρόσθεσε στην καθημερινότητά μας την αβεβαιότητα. Και έχει απόλυτο δίκιο…
• Οι αξίες του Ολυμπισμού είναι ακόμη επίκαιρες και κυρίως σε αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε;
Ο Ολυμπισμός ως Ιδέα έχει τις ρίζες του στην Αρχαιότητα και στο πνεύμα των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο περιείχε το θρησκευτικό στοιχείο, το κάλλος, την ευγένεια, την λιτότητα, την αγνότητα, την εκεχειρία, την αγωνιστικότητα, και γενικά το πνευματικό ήθος και την ιερότητα για την ανθρώπινη ζωή.
Οι Αξίες του Ολυμπισμού κινούνται γύρω από δύο βασικούς άξονες: Το «Ευ Αγωνίζεσθαι» και την «Ευγενή Άμιλλα».
Στον πρώτο άξονα εντοπίζονται οι αξίες της εντιμότητας, του σεβασμού, των κανόνων διεξαγωγής των αγώνων, της ισότητας, της δικαιοσύνης, του σεβασμού των συναθλητών και της ισοτιμίας.
Στο δεύτερο άξονα περιέχονται οι αξίες της αριστείας, του ευγενικού συναγωνισμού ανάμεσα σε άτομα και λαούς, της τάσης για διάκριση και υπεροχή μακριά από κάθε αντιπαλότητα.
Ο Ολυμπισμός είναι φιλοσοφία ζωής, που προωθεί και συνδυάζει σε αρμονικό σύνολο τις αρετές του σώματος και της ψυχής. Συνδέοντας τον αθλητισμό με τον πολιτισμό και την παιδεία, ο Ολυμπισμός προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τρόπο ζωής που στηρίζεται στη χαρά της προσπάθειας, στην εκπαιδευτική αξία του καλού παραδείγματος και στο σεβασμό για οικουμενικές αξίες. Σκοπός του Ολυμπισμού είναι να θέσει παντού τον αθλητισμό στην υπηρεσία της αρμονικής ανάπτυξης του ανθρώπου, ενθαρρύνοντας την δημιουργία μιας ειρηνικής κοινωνίας, η οποία ενδιαφέρεται για την διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Ο Ολυμπισμός προωθεί την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, και αποτελεί μία διεθνή παρέμβαση με ιδιαίτερη πολιτική σημασία στο σημερινό ασταθές διεθνές περιβάλλον. Και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην χώρα μας θα προσφέρει μια αναθεώρηση των αξιών που βιώνουμε στη σύγχρονη ζωή μας. Η εφαρμογή των αξιών του Ολυμπισμού, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, θα έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση του εαυτού μας και την ανάδειξη της σύγχρονης Ελλάδας σε πνευματικό φάρο του κόσμου. Οι αξίες του Ολυμπισμού ναι, είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.
• Υπάρχει ανταπόκριση από την Ομογένεια;
Ένας από τους τρόπους επηρεασμού της ΔΟΕ προς το σκοπό της Olympico Vision είναι να κινητοποιήσει τους Έλληνες και Φιλέλληνες της Διασποράς. Οι υπάρχοντες οργανισμοί και οι τοπικές οργανώσεις θα ασκούν πιέσεις στις Ολυμπιακές Επιτροπές, συμπληρώνοντας την επικοινωνία με τη ΔΟΕ. Πράγματι, η ιδέα εμφανίζεται συχνά μεταξύ των μελών της Διασποράς με επιρροή σε οργανώσεις στο παρελθόν και σήμερα αυτοί θα μπορούσαν να ασκήσουν πολιτικές πιέσεις και κεφάλαια στην προσπάθεια. Βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τη Διασπορά και η υποστήριξή τους είναι πολύ σημαντική για την αποστολή μας. Ναι, είναι μια δύσκολη πρόκληση, αλλά καθώς το συζητάμε, ενισχύουμε την κίνηση αυτή- και έτσι αυτό θα μας φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, και Αυστραλία είναι στη λίστα με τα μέρη για επίσκεψη.
• Στα σχέδιά σας είναι να επισκεφθείτε την Ρόδο ώστε να προωθήσετε την πρωτοβουλία σας;
Φυσικά ναι! Είμαι διατεθειμένη να βρεθώ όπου μου ζητηθεί για να επικοινωνήσω το όραμά μας. Η αλήθεια είναι ότι με τη Ρόδο έχω συνδεθεί εδώ και αρκετά χρόνια λόγω του ό,τι την επισκέπτομαι συχνά πηγαίνοντας στην αγαπημένη Σύμη στο μοναστήρι του Ταξιάρχη και έχω αποκτήσει πολλούς και καλούς φίλους. Το «σμαραγδένιο νησί» με έχει κερδίσει με τη θάλασσα, τη φύση και τα αξιοθέατα του, αλλά και με την πλούσια ιστορία του.