ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ Η ΕΛΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1983 ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

0

Θερμοπύλες: Ένας αναξιοποίητος θησαυρός

 

Ένας αναξιοποίητος θησαυρός

Οι ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών, αποτελούν αναξιοποίητο περιουσιακό στοιχείο της Λαμίας μας.

Το θειούχο, βρωμιούχο , ιωδιούχο και χλωριούχο , ελαφρώς υπότονο και θερμό ιαματικό νερό, φτάνει μέχρι τους 40 βαθμούς Κελσίου. Πολλοί άνθρωποι χρωστούν την ευεξία τους σε αυτά τα νερά που αναβλύζουν με υγεία και ιστορία.

Η ιστορία που συνοδεύει αυτές τις ιαματικές πηγές είναι πλούσια, ενώ στις σύγχρονες εποχές χρησιμοποιούνται θερμαλιστικά από το 1935.

Ένας επισκέπτης της περιοχής μπορεί να ζήσει εκεί την ιστορία, από τον Ηρακλή, τις Αμφικτυονίες και τις Θερμοπύλες, μέχρι την Αλαμάνα και τον Γοργοπόταμο. Όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από τον θησαυρό του Θερμαλισμού. Ο περιβαλλοντικός παράδεισος του Καλλίδρομου, μια ανάσα δρόμος.

Παλαιότερα, υπήρχαν εξαιρετικές ξενοδοχειακές και θερμαλιστικές υποδομές που στήριζαν την τοπική οικονομία.

Δυστυχώς, σήμερα, η περιοχή βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Τα ξενοδοχεία έχουν ρημάξει και χρησιμοποιούνται ως camp προσφύγων, υπό συνθήκες που προσβάλλουν τον πολιτισμό μας και τη φιλοξενία μας έναντι των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων.

Οι πηγές αποτελούν άντρο νυχτερινών δραστηριοτήτων που δεν περιποιούν τιμή για τον Τόπο μας.

Οι θερμαλιστικές εγκαταστάσεις κατέρρευσαν και αποτελούν εστία υγειονομικού κινδύνου, ενώ το σκουπιδαριό αποτελεί όνειδος για την ιερή περιοχή των Θερμοπυλών.

Πέραν των μεγαλόπνοων σχεδίων “ανάπτυξης” , καλό θα ήταν να ασχοληθούν οι “αρμόδιοι” με την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό και τη φύλαξη και φωτισμό της περιοχής. Οι ταλαίπωροι μετανάστες καλό θα ήταν να μεταφερθούν σε ανθρώπινο και αξιοπρεπή χώρο εκτός Θερμοπυλών ή να ενταχθούν κατά τα προβλεπόμενα στον αστικό ιστό, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις.

Η  οργανωμένη, με ξεναγό και μόνιμη συγκοινωνία από τη Λαμία και τα Καμένα Βούρλα με δωρεάν minibus του Δήμου, θα ενισχύσει την τουριστική επισκεψιμότητα της περιοχής, αφού πρώτα ευπρεπιστεί. Η δημιουργία κέντρου Θερμαλιστικής Ιατρικής με την συνεργασία Ιατρών και Φυσιοθεραπευτών σε συνεργασία με τις λοιπές υπέροχες περιοχές θερμαλισμού της Στερεάς, θα στηρίξει το εγχείρημα επιστημονικά.

Η σύνδεση των Αμφικτυονιών που ρημάζουν, των Θερμοπυλών, των Ιαματικών Πηγών, της Αλαμάνας και του Γοργοπόταμου, με συγκοινωνία και η σχετική προώθηση του -μηδενικού κόστους- έργου, θα στηρίξει την χειμαζόμενη οικονομία του Τόπου μας.

Τέλος, η μακροχρόνια αξιοποίηση δεν μπορεί να γίνει με προσωπικές παρεμβάσεις και ερασιτεχνικές “απόψεις” . Απαιτείται τεχνοκρατική επάρκεια, επιστημονική τεκμηρίωση και οικονομοτεχνική συνεργασία.