Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΚΑΡΙΑΣ ΑΠΑΝΤΑ

0

Δήλωση για την μη συμμετοχή στην 7η συνεδρίαση του Δήμο

Προς :    α) Τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

β) Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

Δήλωση για την μη συμμετοχή  της «Λαϊκής Συσπείρωσης»                        στην  7η/2021  συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου

  Κύριε πρόεδρε 

Για μια ακόμα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, καλείτε τα μέλη του σε τηλεδιάσκεψη, παρά την εκφρασμένη απαίτηση της πλειοψηφίας των συμβούλων για επαναφορά των «δια ζώσης» συνεδριάσεων. Η επίκληση της πανδημίας και των μέτρων προστασίας είναι ξεκάθαρα προσχηματική. Εξάλλου με απόφαση της κυβέρνησης λειτουργούν στην πράξη κανονικά τα πάντα στον τουρισμό, εστίαση, κλπ. Επίσης τα  21 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Ικαρίας  μπορούν να συνεδριάσουν κανονικά στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου μας (χωρητικότητας 120 ατόμων και με δυνατότητα φυσικού αερισμού), τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και διασφαλίζοντας την υγεία όσων συμμετέχουν. Όσο συνεχίζετε να επικαλείστε την πανδημία γίνεται  φανερό ότι η επιλογή της τηλεδιάσκεψης εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.  Για μια ακόμα φορά τονίζουμε ότι το Δ.Σ επιβάλλεται να συνεδριάζει ζωντανά, εξασφαλίζοντας την πολιτική τοποθέτηση, τη ζωντανή συζήτηση αλλά και τη δυνατότητα υπεράσπισης των απόψεων των μελών του.

Ένα επίσης πολύ σοβαρό θέμα ως προς την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, αποτελεί η κατ εξακολούθηση πρακτική αντιμετώπισης των τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων που αποτελούν την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, η οποία  λίαν επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον απαξιωτική. 

 Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε ότι δεν απαντάτε (με την προβλεπόμενη διαδικασία και στους προβλεπόμενους από τον κανονισμό λειτουργιάς του δημοτικού συμβούλιου χρόνους) στις ερωτήσεις που σας κατατίθενται              (μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση σας έχει καταθέσει 35 γραπτές ερωτήσεις και απάντηση έχει πάρει μόνο σε μια). Ενώ αδυνατούμε να χαρακτηρίσουμε την στάση της διοίκησης στην μη υλοποίηση όσων αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου δεν την βρίσκουν σύμφωνη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφαση του Δ.Σ (στην 15η συνεδρίαση του 2020) για την ενίσχυση της καθαριότητας των σχολείων η οποία όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε, αλλά  δεν  έχει καν γραφτεί μέχρι σήμερα με αποκλειστική  ευθύνη  της διοίκησης του δήμου και του προεδρείου που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι αποφάσισε το συμβούλιο. 

   Ενώ πρόσφατο κραυγαλέο παράδειγμα αποτελεί η παντελής απαξίωση από τον ίδιο τον πρόεδρο του Δ.Σ, των ομόφωνων αποφάσεων με τις οποίες το Δ.Σ στην 4η συνεδρίαση του αποφάσισε  ¨ότι απορρίπτουμε ως απαράδεκτη την πρόταση του Υπουργείου Τουρισμού για την δημιουργία της Α.Ε «Ιαματικές πηγές Ελλάδας», και στην 6η συνεδρίαση του Δ.Σ επίσης ομόφωνα αποφάσισε για την διαμόρφωση πρότασης ¨Για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την αναβάθμιση της λειτουργίας των ιαματικών πηγών, προς όφελος της πλειονότητας της τοπικής κοινωνίας¨. Με την οποία θα απευθυνθεί ο Δήμος Ικαρίας στο Υπουργειο τουρισμού και όχι μόνο.

Αυτές οι δυο ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ με μια πρωτοφανή για τα δεδομένα του δήμου Ικαρίας στάση αλαζονείας από πλευράς διοίκησης του δήμου ρίχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων, αφού στην συνεδρίαση του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών πηγών (4/6/2021) ο πρόεδρος του Δ.Σ και εκπρόσωπος του Δήμου Ικαρίας στον σύνδεσμο υποστήριξε (μαζί με όσους εκπρόσωπους δήμων ήταν στην συνεδρίαση),  την απόφαση του συνδέσμου που αναφέρει ότι  ¨Αποδέχεται κατ’ αρχήν την πρόταση του Υπουργείου Τουρισμού¨ καταθέτοντας (το Δ.Σ του συνδέσμου) ορισμένες παρατηρήσεις που η πλειονότητα τους δεν έχει καμία σχέση με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας. 

 

Κατόπιν αυτών και κάνοντας χρήση του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου (Άρθρο 4. …..Μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος ανακοινώνει στο σώμα κάθε έγγραφο που απευθύνεται στο Συμβούλιο), καταθέτουμε στην 7η συνεδρίαση την παρακάτω  δήλωση η οποία  ζητάμε να καταχωρηθεί  και στα πρακτικά της συνεδρίασης.

Κύριε Πρόεδρε, ο τρόπος που αντιμετωπίζετε την προσπάθεια των συμβούλων της μειοψηφίας να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους είναι τουλάχιστον προβληματικός, και σε κάθε περίπτωση σε αντίφαση με τον κανονισμό λειτουργίας.

Υπενθυμίστε παρακαλώ στον επικεφαλής σας ότι εκλέχθηκε Δήμαρχος, και παρά του ότι η νομοθεσία έχει γίνει   (με ευθύνη της κυβέρνησης και με πρόφαση τον κορονοϊό) ¨Λάστιχο¨, ακόμα οι δήμαρχοι σε όλους τους δήμους έχουν υποχρέωση (προερχόμενη εκ της σχετικής νομοθεσίας)                                     να ενημερώνουν το κυρίαρχο  όργανο του δήμου που είναι το δημοτικό συμβούλιο, και να εκτελούν τις αποφάσεις του….

Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει άμεσα, και σας γνωρίζουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι είναι δυνατό (σε κάθε επίπεδο) για να έχουμε την ενημέρωση που χρειαζόμαστε, και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των δημοτών μας, όπως έχουμε υποχρέωση.

  Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής,                οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού της «Λαϊκής Συσπείρωσης»              δεν θα συμμετέχουμε στη συνεδρίαση της 30ης  Ιούνιου  2021. 

 Η αποχή μας αποτελεί απαίτηση για:

  • Επαναφορά των δια ζώσης συνεδριάσεων και της ουσιαστικής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.
  • Έγγραφη απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που έχουμε υποβάλει.
  • Σεβασμός όλων των αποφάσεων του Δ.Σ και πιστή εφαρμογη τους.
  • Ανάκληση της υποστήριξης σας στην απόφαση του συνδέσμου δήμων ιαματικών πηγών (ΣΔΙΠΕ).

 

Οι  σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας

Λαρδάς Νικόλαος

Κουντούπης Στυλιανός

Καρούτσος Φανούριος

Κόχιλας  Σωτήριος

Τέσκος Σπύρος

Καλογερής Γεώργιος

Λαρδά- Καρίμαλη Βασιλεία