ΗΠΑ ΕΜΒΟΛΙΣΑΜΟΙ ΝΥΧΘΥΜΕΡΩΝ 200 ΕΚ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΟΥΣ

0

ΗΠΑ: Εμβολιασμοί νυχθημερόν και σε σούπερ-μάρκετ

Όλα τα ρεκόρ έχουν σπάσει οι ΗΠΑ. Χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, όπως στη Γερμανία, και με μεγάλη δόση ρεαλισμού ο Μπάιντεν εμβολίασε πάνω 200 εκ. ανθρώπους.

USA Corona-Pandemie Impfzentrum Citi Field New York | Bill de Blasio

Η νύχτα έπεσε εδώ και ώρα στη Νέα Υόρκη, αλλά στην είσοδο του σταδίου Citi Field ο κόσμος συρρέει κατά εκατοντάδες. Προ πανδημίας πάνω από 40.000 θεατές παρακολουθούσαν τους παίκτες της ομάδας μπέιζμπολ New York Mets, αλλά από το Φεβρουάριο το στάδιο έχει μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο. Κάθε στιγμή της μέρας και της νύχτας ο κόσμος έρχεται για το πολυπόθητο “τσίμπημα”, οι άνθρωποι περιμένουν υπομονετικά στην ουρά, κάτι που όμως δεν διαρκεί πολύ γιατί η διαδικασία γίνεται γρήγορα. Στην είσοδο στέκεται και ο Μπέιρο, περιμένοντας. Ο ίδιος έχει εμβολιαστεί, αλλά συνοδεύει την κόρη του. Δεν έχει λόγια για να περιγράψει την εμβολιαστική καμπάνια, την ταχύτητα, την έλλειψη γραφειοκρατίας. «Μπήκα στις 8.30 και στις 8.37 είχα εμβολιαστεί», λέει. Γιατί όμως μετά από πάνω από μισό εκατομμύριο νεκρούς, όλα κυλούν τόσο γρήγορα; «Η νέα κυβέρνηση πάτησε γκάζι» απαντά.

Εμβολιασμοί μέρα-νύχτα

εμβολιαστικό κέντρο, ΜανχάτανΤεράστιο εμβολιαστικό κέντρο στο Μανχάταν

Ο Μπέιρο, που δεν είναι υποστηρικτής της κυβέρνησης Τραμπ, πιστεύει ότι με τη νέα διοίκηση οι τοπικές υπηρεσίες συνεργάζονται πολύ στενά, χέρι με χέρι. Για παράδειγμα, όπως σε αυτό το στάδιο, υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα που είναι ανοιχτά επί 24ώρου βάσης, «Γιατί; Διότι εδώ είναι Ν. Υόρκη, όλη τη νύχτα μένουμε ξύπνιοι, εργαζόμαστε, άρα όλα πρέπει να γίνονται γρήγορα». Το πρώτο διάστημα η διαδικασία διαρκούσε πολύ, αλλά με την αλλαγή κυβέρνησης οι εμβολιασμοί άλλαξαν τέμπο. Ο Μπάιντεν εκμεταλλεύτηκε όλες τις δυνατότητες. Παρήγγειλε εκατοντάδες εκατομμύρια εμβόλια διαφόρων φαρμακευτικών εταιρειών, συμπεριέλαβε τα φαρμακεία στα εμβολιαστικά κέντρα, έδωσε στην υπηρεσία προστασίας από καταστροφές την εντολή να φτιάξει γιγαντιαία εμβολιαστικά κέντρα και προσέλαβε μεγάλο αριθμό εμβολιαστών. Ο πρώτος του στόχος, να δοθούν 100 εκ. δόσεις τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησής του, πραγματοποιήθηκε σε 60 ημέρες. Στη συνέχεια, διπλασίασε τον στόχο στα 200 εκ. δόσεις. Κι αυτόν τον εκπλήρωσε στις 90 ημέρες διακυβέρνησης.

Κατά μέσον όρο 3 εκ. Αμερικανοί εμβολιάζονται κάθε μέρα, με ορισμένες μέρες να ξεπερνούν τα 4 εκ. Πάνω από το ήμισυ των ενηλίκων έχει κάνει την πρώτη δόση, οι κάτω των 65 ξεπερνούν το 80%. Η πανδημία μπορεί να αποκάλυψε με τρόπο τραγικό ορισμένες αδυναμίες στο σύστημα υγείας, αλλά τώρα στον τομέα εμβολιασμού φάνηκαν ορισμένες αρετές της χώρας: Ο ρεαλιστικός, ελάχιστα γραφειοκρατικός και αντισυμβατικός τρόπος αντιμετώπισης του εμβολιασμού χωρίς προσήλωση σε αυστηρούς κανονισμούς και οδηγίες. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκίνησε από νωρίς να προμηθεύει φαρμακεία με εμβόλια. Πολλά φαρμακεία αποτελούν μάλιστα τμήμα σούπερ-μάρκετ και καταστημάτων καλλυντικών. Που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί μπορούν να εμβολιάζονται κοντά στο σπίτι τους δίπλα σε απορρυπαντικά πλυσίματος ή κατεψυγμένες πίτσες και πριν ή μετά να κάνουν τα ψώνια τους. Η κυβέρνηση κατάφερε να εντάξει στη διαδικασία συνταξιούχους γιατρούς και νοσηλευτές. Σε πολλά εμβολιαστικά κέντρα προσφέρουν βοήθεια και εθελοντές. Πολλοί εξ αυτών ανταμείβονται με ένα εμβόλιο, παρακάμπτοντας την προτεραιότητα.

Στην παγίδα της γραφειοκρατίας η Γερμανία

εμβολιασμός, ΗΠΑΜαϊάμι: Χωρίς γραφειοκρατίες και εμμονή σε αυστηρούς κανονισμούς οι ΗΠΑ

Εμβολιαστικά ραντεβού μέσα στη νύχτα δεν δίνονται μόνο στη Ν. Υόρκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας. Υπάρχουν και κινητά εμβολιαστικά κέντρα που οργώνουν τη χώρα και μπορούν να πηγαίνουν σε περιοχές, όπου οι κάτοικοι δεν θα πήγαιναν να εμβολιαστούν. Από την αρχή οι Αμερικανοί δεν έμειναν προσηλωμένοι στην λίστα προτεραιότητας. Σταδιακά άνοιξαν όλες οι ηλικίες, κάτι που επιτάχυνε τη διαδικασία. Από την περασμένη Δευτέρα όλοι οι Αμερικανοί άνω των 16 μπορούν να προσέλθουν σε εμβολιαστικά κέντρα ακόμη και σε άλλες πολιτείες. Όλα αυτά είναι δυνατά υπό την προυπόθεση ότι υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων. Από την αρχή ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα διέθεταν οι ΗΠΑ ικανό αριθμό εμβολίων για τα 260 εκ. ενηλίκων. Συνολικά 600 εκ. δόσεις της Moderna και της Pfizer εξασφάλισε η κυβέρνηση, εμβόλια που γίνονται σε δύο δόσεις. Αναστολή έγινε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson λόγω μεμονωμένων κρουσμάτων εγκεφαλικών θρομβώσεων. Αλλά δεν επηρέασε την ταχύτητα γιατί οι ποσότητες από τα άλλα εμβόλια ήταν υπεραρκετές.

Στη Γερμανία οι ρυθμοί ήταν πιο βραδείς τους περασμένους μήνες. Πολλοί πολίτες είχαν εκνευριστεί περιμένοντας ώρες ολόκληρες στο τηλέφωνο για να κλείσουν ραντεβού τηλεφωνικά ή μπροστά από τον υπολογιστή τους για να κλείσουν ημερομηνία. Συχνά χωρίς επιτυχία. Αλλά το ότι δεν έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι στη χώρα δεν οφείλεται καταρχήν στην γραφειοκρατία, αλλά στην έλλειψη εμβολίων. Παρά τα αποθέματα και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν σύντομα το ίδιο πρόβλημα. Ο σκεπτικισμός για τον ταχύ ρυθμό παρασκευής εμβολίων προβληματίζει τους Αμερικανούς. Σχεδόν το 20% του πληθυσμού δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει το εμβόλιο. Η κυβέρνηση προσπαθεί να τους κάνει να αλλάξουν γνώμη. Την περασμένη Τετάρτη ο Μπάιντεν κάλεσε τους εργοδότες να απαλλάξουν των καθηκόντων τους  υπαλλήλους χωρίς να τους κόψουν τις αποδοχές, εάν εμφανίσουν παρενέργειες από το εμβόλιο. Σε  μικρότερες επιχειρήσεις υποσχέθηκε βοήθεια, για να καλύψουν τυχόν κενά από απουσίες λόγω εμβολιασμού. Ο Μπάντεν δεσμεύτηκε ότι «κανένας Αμερικανός δεν θα χάσει ούτε ένα δολάριο του μισθού του, επειδή εκπλήρωσε το πατριωτικό του καθήκον να εμβολιαστεί»