- Μετατροπή της Αιδηψού σε διεθνές κέντρο τουρισμού υγείας και ευεξίας. Ο τουρισμός υγείας αντιπροσωπεύει περίπου το 7% των ταξιδιών παγκοσμίως, με ετήσιο τζίρο δεκάδων δισ. ευρώ. Πρωτοπόροι στην προσέλκυση τουριστών αυτής της κατηγορίας είναι η Ταϊλάνδη, το Μεξικό, οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη και η Τουρκία, η οποία διαθέτει 42 διεθνώς πιστοποιημένα νοσοκομεία ιατρικού τουρισμού και το 2015 ξεπέρασε τους 600.000 τουρίστες. Η χώρα μας παραμένει ουραγός στον τομέα του τουρισμού υγείας, προσελκύοντας κάθε χρόνο μόλις 85.000 τουρίστες αυτής της κατηγορίας.
Η λουτρόπολη της Αιδηψού αποτελεί το δημοφιλέστερο εγχώριο προορισμό ιαματικού τουρισμού. Για το λόγο αυτό, η ευρύτερη περιοχή της Αιδηψού και των Γιάλτρων αποτελεί τον ιδανικότερο προορισμό για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας στην Ελλάδα και υπό τις τρεις ειδικότερες μορφές του (ιατρικός τουρισμός, ιαματικός τουρισμός και τουρισμός ευεξίας).
Πράγματι, η ευρύτερη περιοχή της Αιδηψού μπορεί να αποτελέσει βασικό πόλο προσέλκυσης επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού υγείας, καθώς διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών της (Αττική και Κρήτη), όπως η διαθεσιμότητα μεγάλων εκτάσεων γης, οι χαμηλές τιμές της αγοράς ακινήτων, αλλά και το κυβερνητικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, που αναμένεται να προσφέρει σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις στην περιοχή. Αξιοποιώντας αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, η περιοχή της Αιδηψού θα μπορούσε να μετατραπεί, όχι απλά στο μεγαλύτερο προορισμό για τουρισμό υγείας στην Ελλάδα, αλλά και σε μία σύγχρονη λουτρόπολη ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ικανή να ανταγωνιστεί τις δημοφιλέστερες λουτροπόλεις της Ευρώπης. Σε έναν κορυφαίο διεθνή προορισμό για τουρισμό υγείας, όχι μόνο με τη μορφή του ιατρικού και του ιαματικού τουρισμού, αλλά και με τη μορφή του τουρισμού ευεξίας, προσφέροντας υπηρεσίες βελτίωσης της ψυχικής και της σωματικής υγείας (σπα, μασάζ, γιόγκα, διαλογισμό, υγιεινή διατροφή κλπ.). Σε έναν προορισμό που θα μπορούσε να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο κομμάτι μιας τουριστικής αγοράς, η οποία δύναται να προσθέσει στο ελληνικό ΑΕΠ 27 δισ. ευρώ σε χρονικό διάστημα 5 ετών, σύμφωνα με σχετική έρευνα της διαΝΕΟσις.
- Δημιουργία ενός Διεθνούς Πανεπιστημίου Σπουδών στον Τουρισμό Υγείας με έδρα την Αιδηψό, σε συνεργασία ενδεχομένως και με το Global Wellness Institute, το οποίο θα μπορούσε να προσελκύσει αλλοδαπούς σπουδαστές αλλά και Έλληνες μεταπτυχιακούς φοιτητές που θέλουν να εξειδικευθούν στο αντικείμενο. Με ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών, τα οποία δεν θα αφορούν μόνο τις τρεις επιμέρους κατηγορίες του τουρισμού υγείας (ιατρικό τουρισμό, ιαματικό τουρισμό και τουρισμό ευεξίας), αλλά και τις εν γένει τουριστικές επιχειρήσεις, με γνωστικά αντικείμενα, όπως η οργάνωση και διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και ξενοδοχειακών μονάδων τουρισμού υγείας, η διαχείριση (project management) και χρηματοδότηση (project finance) έργων που αφορούν τον τουρισμό υγείας, η διαχείριση πελατών/ασθενών σε επιχειρήσεις τουρισμού υγείας κ.ά. Με προγράμματα, δηλαδή, που δεν θα απευθύνονται μόνο σε φοιτητές που αναζητούν εργασία σε τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και σε ανώτερα στελέχη τουριστικών επιχειρήσεων, που θα εκπαιδεύονται σε αντίστοιχα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, επιδιώκοντας να στελεχώσουν ανώτερες και υψηλά αμειβόμενες διευθυντικές θέσεις. Το νέο αυτό Διεθνές Πανεπιστήμιο θα μπορούσε να κατασκευαστεί μέσω μιας σύμβασης ΣΔΙΤ ή μιας μικτής σύμβασης με στοιχεία σύμβασης παραχώρησης και κατασκευής δημοσίου έργου. Και βεβαίως, για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, ως καταλληλότερη έδρα του Πανεπιστημίου αυτού προτείνεται η Αιδηψός (και εναλλακτικά η Χαλκίδα).
- «Υιοθεσία» των πυρόπληκτων χωριών της Βόρειας Εύβοιας και μετατροπή τους σε πρότυπους τουριστικούς οικισμούς. Όπως ανέπτυξα σε προηγούμενο άρθρο μου, κάθε πυρόπληκτο χωριό της Βόρειας Εύβοιας θα μπορούσε να «υιοθετηθεί» από μία μεγάλη ιδιωτική εταιρία, έναν Έλληνα εφοπλιστή, μία κοινότητα της ελληνικής ομογένειας, ένα κοινωφελές Ίδρυμα και γενικότερα από κάθε επιφανή Έλληνα επιχειρηματία, οι οποίοι θα αναλάβουν την ανάπλαση και την πλήρη αποκατάστασή τους, όπως συνέβη με το χωριό Κουρκουμελάτα της Κεφαλονιάς, που μετατράπηκε σε έναν πρότυπο και σύγχρονο οικισμό, πραγματικό στολίδι για το νησί της Κεφαλονιάς, και ένα από τα ομορφότερα και εντυπωσιακότερα χωριά της Ελλάδας.
Κεφαλονιά – Κουρκουμελάτα
Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και στις πληγείσες τουριστικές περιοχές της Βόρειας Εύβοιας. Η «υιοθεσία» των πυρόπληκτων τουριστικών οικισμών της περιοχής (Ροβιές, Λίμνη, Πευκί, Αγία Άννα κ.ά.) και η ανάπλασή τους με σύγχρονο σχεδιασμό και με αξιοποίηση διάφορων τεχνοτροπιών αστικής παρέμβασης (βάψιμο με έντονα χρώματα, τοιχογραφίες, street art, πολύχρωμες 3D επιγραφές κ.ά.), θα μπορούσε κυριολεκτικά να τα μεταμορφώσει και να ανεβάσει τις μετοχές τους στο παγκόσμιο τουριστικό χρηματιστήριο. Πράγματι, μια τέτοια αστική ανάπλαση και η σχετική ιστορία που θα τη συνοδεύει, εφόσον αξιοποιηθεί και διαφημιστεί κατάλληλα από τις τοπικές Αρχές και τον ΕΟΤ, θα μπορούσε να αναβαθμίσει τουριστικά τις εν λόγω περιοχές, μετατρέποντάς τες σε τουριστικούς προορισμούς με διεθνή εμβέλεια και δημιουργώντας ένα νέο τουριστικό brand name για το νησί της Εύβοιας.
- Κατασκευή νέων πρότυπων οικισμών για την ανάπτυξη του τουρισμού τρίτης ηλικίας (silver economy), με σκοπό την προσέλκυση εύπορων αλλοδαπών συνταξιούχων για μακρά διαμονή ή μόνιμη εγκατάσταση. Οι νέοι αυτοί οικισμοί, πέρα από χώρους κατοικίας, θα περιλαμβάνουν και όλα όσα επιζητεί ένας συνταξιούχος, όπως λ.χ. σύγχρονες μονάδες υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης, υπηρεσίες ψυχαγωγίας, μετακίνησης, καταστήματα με καταναλωτικά είδη που απευθύνονται στη συγκεκριμένη ομάδα κ.ά.
Η χωροθέτηση των οικισμών αυτών θα πρέπει να γίνει βάσει κεντρικού σχεδιασμού, προκειμένου να επιλεγούν οι περιοχές που προσφέρονται για μια τέτοια οργανωμένη οικιστική ανάπτυξη, όπως είναι ιδίως οι εκτάσεις του παραθαλάσσιου μετώπου της Βόρειας Εύβοιας και οι γειτονικές τους αναξιοποίητες εκτάσεις γης. Συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του silver economy στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας αποτελούν οι χαμηλές τιμές αγοράς ακινήτων, τα επενδυτικά κίνητρα του κυβερνητικού σχεδίου ανασυγκρότησης και τα αναπτυξιακά έργα που αναμένεται να εκτελεστούν στην περιοχή και θα αφορούν στις οδικές συνδέσεις, στις υποδομές και στην ανάπλαση των πυρόπληκτων οικισμών και δασικών εκτάσεων, που μπορούν να προσδώσουν μια νέα τουριστική ταυτότητα στο νησί και να μετατρέψουν τη Βόρεια Εύβοια σε κορυφαίο προορισμό μακράς διαμονής ή μόνιμης εγκατάστασης αλλοδαπών συνταξιούχων στην Ελλάδα. Παράλληλα, η ανάπτυξη του silver economy στην περιοχή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πόλος έλξης και για τους συνταξιούχους της Αθήνας, οι οποίοι αναζητούν προορισμούς που μπορούν να τους προσφέρουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Οι ως άνω πρότυποι οικισμοί μπορούν να κατασκευαστούν είτε με αμιγώς ιδιωτική χρηματοδότηση (σε ιδιωτικές εκτάσεις), είτε μέσω συμβάσεων παραχώρησης ή ΣΔΙΤ (σε εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ ή σε ΝΠΔΔ).
- Δημιουργία ενός τεχνητού υποθαλάσσιου μουσείου για καταδυτικό τουρισμό στη Βορειοανατολική Εύβοια. Με το νόμο 4688/2020 θεσπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη και προώθηση του καταδυτικού τουρισμού. Στα αξιοθέατα του καταδυτικού τουρισμού περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και οι τεχνητές κατασκευές ή τα έργα τέχνης για τη βελτίωση της ελκυστικότητας του υποβρύχιου τοπίου με τη διαμόρφωση καταδυτικών αξιοθέατων (άρθρο 8), ενώ δίνονται και κίνητρα για την ίδρυση και λειτουργία καταδυτικών αξιοθέατων (άρθρο 10). Με το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία και στη χώρα μας μιας ιδιαίτερα δημοφιλούς και εντυπωσιακής κατηγορίας καταδυτικών αξιοθέατων, αυτής των υποθαλάσσιων μουσείων.
Το μεγαλύτερο και διασημότερο τεχνητό υποθαλάσσιο μουσείο βρίσκεται στο Μεξικό, κοντά στο τουριστικό θέρετρο του Cancun και αποτελεί βασικό τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής. Ένα παρόμοιο υποθαλάσσιο μουσείο δημιουργήθηκε και στις ΗΠΑ, στην παραλία Grayton της Φλόριντα, ενώ το πρώτο αντίστοιχο υποθαλάσσιο μουσείο στην Ευρώπη άνοιξε στα Κανάρια Νησιά. Ένα ακόμη υποθαλάσσιο μουσείο, το οποίο παράλληλα αποτελεί και το πρώτο υποθαλάσσιο τεχνητό δάσος στον κόσμο, εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην Αγία Νάπα της Κύπρου. Το δημιούργημα του Βρετανού καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor, που επιμελήθηκε και το αντίστοιχο υποθαλάσσιο μουσείο στο Μεξικό, κόστισε μόλις 1 εκατομμύριο ευρώ και τα 93 γλυπτά του μουσείου αναμένεται να προσελκύσουν σημαντικό αριθμό από τα 6 εκατομμύρια πιστοποιημένων Ευρωπαίων δυτών, εκ των οποίων το 1,5 εκατομμύριο είναι ενεργοί δύτες, που πραγματοποιούν τουλάχιστον ένα ταξίδι 10 ημερών το χρόνο.
Τα υποθαλάσσια μουσεία λοιπόν αποτελούν μία ιδιαίτερα σημαντική και διαρκώς αναπτυσσόμενη κατηγορία τουριστικών αξιοθέατων, η οποία προσδίδει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν μιας χώρας, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό τουριστών υψηλής ποιότητας. Για το λόγο αυτό, η χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία ενός αντίστοιχου υποθαλάσσιου μουσείου και η Βόρεια Εύβοια αποτελεί ιδανικό προορισμό για την ανάπτυξή του, λόγω της εγγύτητάς της με τα νησιά των Βόρειων Σποράδων, όπου ήδη λειτουργεί το πρώτο φυσικό υποθαλάσσιο μουσείο στην Αλόννησο, ενώ σχεδιάζεται η αξιοποίηση και άλλων υποθαλάσσιων αξιοθέατων στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι, η κατασκευή ενός τεχνητού υποθαλάσσιου μουσείου στο βορειοανατολικό άκρο της Βόρειας Εύβοιας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ενιαίο σύστημα υποθαλάσσιων μουσείων και να μετατρέψει την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας και των Βόρειων Σποράδων σε δημοφιλή ευρωπαϊκό προορισμό καταδυτικού τουρισμού, ενισχύοντας παράλληλα και την κινητικότητα των τουριστών από τα νησιά των Σποράδων προς τη Βόρεια Εύβοια.
- Αξιοποίηση του παραθαλάσσιου μετώπου του νησιού, ακολουθώντας το μοντέλο του αυθεντικού και ποιοτικού τουριστικού προϊόντος. Το νησί της Εύβοιας και ιδίως η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας απέχει πολύ από το να αποτελεί ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό, ιδίως για αλλοδαπούς τουρίστες. Όπως προαναφέρθηκε, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται στις τρεις τελευταίες θέσεις των τουριστικών εισπράξεων, με μόλις 180 εκατομμύρια ευρώ το 2019.
Τουριστικό προϊόν όμως δεν δημιουργεί μόνο ο δημοφιλής προορισμός. Το μοντέλο λειτουργεί και αντίστροφα: Το ποιοτικό τουριστικό προϊόν δημιουργεί νέο δημοφιλή προορισμό, όπως λ.χ. στην περίπτωση του Costa Navarino στην Πελοπόννησο, της Ελούντας στην Κρήτη, του Sani Resort, του Πόρτο Καρράς και του Miraggio στη Χαλκιδική κ.ά. Αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε πολλές τουριστικές χώρες, όπως το Μεξικό, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία και το Βιετνάμ, όπου δημιουργούνται νέοι τουριστικοί προορισμοί κυριολεκτικά από το μηδέν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λεγόμενη Costa Maya, στο νοτιοανατολικό άκρο της χερσονήσου Yucatan, όπου επενδύονται σήμερα πολλά δισ. δολάρια από ιδιώτες και η περιοχή μετατρέπεται σταδιακά σε ένα νέο δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Το ίδιο συμβαίνει και με τα νησιά Phu Quoc και Cat Ba στο Βιετνάμ και τα νησιά Langkawi, Penang και Pangkor στη Μαλαισία.
Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, αλλά και η πανδημία του κορονοϊού, αποτελούν μια καλή ευκαιρία για την υιοθέτηση ενός αντίστοιχου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης και στο νησί της Εύβοιας. Ενός μοντέλου που δεν θα επενδύει στο μαζικό τουρισμό, αλλά στην αυθεντική και ποιοτική τουριστική εμπειρία. Πράγματι, η Εύβοια αποτελεί ιδανική περιοχή για την εφαρμογή του νέου αυτού τουριστικού μοντέλου, καθώς διαθέτει τεράστια ακτογραμμή, με πολλές όμορφες παραλίες και χαμηλές τιμές αγοράς ακινήτων, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο σε μεγάλο τμήμα του. Η Εύβοια λοιπόν και ιδίως η Βόρεια Εύβοια θα πρέπει να επενδύσει στο νέο αυτό μοντέλο της αυθεντικής και ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης, προκειμένου να προσελκύσει τουριστικές επενδύσεις και τουριστικά projects που θα την επανατοποθετήσουν καταρχήν στον εγχώριο τουριστικό χάρτη και ακολούθως θα προσελκύσουν και αλλοδαπούς τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας τουριστικής επένδυσης αποτελεί το Kapsaliana Village Hotel στο Ρέθυμνο, όπου ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός μετατράπηκε σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα με παραδοσιακή αρχιτεκτονική του 18ου αιώνα.
- Δημιουργία ενός νέου σύγχρονου χιονοδρομικού κέντρου και ορεινού πάρκου στην περιοχή της Δίρφυος, που θα μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή σε δημοφιλή χειμερινό τουριστικό προορισμό, ανταγωνιστικό του Παρνασσού και της Αράχωβας. Το παλαιό υποτυπώδες χιονοδρομικό κέντρο Δίρφυος βρίσκεται κοντά στο χωριό Στενή, σε μία πανέμορφη δασώδη περιοχή με πολλά γραφικά χωριά. Απέχει δε μόλις 111 χλμ. από την Αθήνα. Βρίσκεται δηλαδή σε κοντινότερη απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, που απέχει 193 χλμ.
Κατά συνέπεια, η ανάπτυξη ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου χιονοδρομικού κέντρου και πάρκου ορεινών δραστηριοτήτων στην περιοχής της Δίρφυος, στα πρότυπα του αναδιαμορφωμένου Anilio Adventure Park, με πίστες για αλπικό και ορειβατικό σκι, snowmobile και snowpark, αλλά και διαδρομές για ορειβασία, πεζοπορία και άλλες ορεινές δραστηριότητες, θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό εναλλακτικό προορισμό χειμερινού τουρισμού για τους κατοίκους της Αθήνας και όχι μόνο. Η δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου στην περιοχή της Δίρφυος είναι μία πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι εδώ και πολλά χρόνια και, παρά τις όποιες δυσκολίες, πιστεύω ότι μπορεί και πρέπει να υλοποιηθεί.
Ένα τέτοιο δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο και ορεινό πάρκο θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην τουριστική ανάπτυξη όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής, αλλά και ολόκληρου του νησιού, συνδυάζοντας τον ορεινό με τον ιαματικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας. Αυτό συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα με το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν (Βόρας). Έτσι, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέα τουριστικά πακέτα τεσσάρων εποχών για το νησί και η Εύβοια να μετατραπεί σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό χειμώνα και καλοκαίρι, όπως συμβαίνει λ.χ. με το Πήλιο.
- Καθιέρωση ενός ενιαίου συλλογικού brand, για την προώθηση των προϊόντων της Εύβοιας και τη σύνδεσή τους με τον τουρισμό. Τα τοπικά προϊόντα της Εύβοιας (λάδι, ελιές, αποξηραμένα σύκα, γαλακτοκομικά, κρασιά κ.ά.), παρά την υψηλή ποιότητά τους, δεν είναι αναγνωρίσιμα στις εγχώριες και ξένες αγορές, σε σύγκριση λ.χ. με τα αντίστοιχα κρητικά προϊόντα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι τα κρητικά προϊόντα υπερισχύουν στον τομέα του μάρκετινγκ και της τυποποίησης. Πράγματι, όπως έχω αναπτύξει σε σχετικό άρθρο, το επιτυχημένο μοντέλο προώθησης των κρητικών προϊόντων, που συνδυάζει την αξιοποίηση του τουριστικού brand name της Κρήτης και την ενιαία τυποποίηση των προϊόντων, μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την ανάδειξη και προώθηση στις διεθνείς αγορές όλων των ελληνικών προϊόντων.
Η Εύβοια λοιπόν θα πρέπει να δημιουργήσει και να καθιερώσει ένα ενιαίο συλλογικό brand για τα προϊόντα της, το οποίο μπορεί, αφενός να καταστεί εφαλτήριο για την προώθηση των τοπικών προϊόντων στις εγχώριες και διεθνείς αγορές και αφετέρου, να αποτελέσει την καλύτερη «γευστική» διαφήμιση για την προσέλκυση Ελλήνων και αλλοδαπών τουριστών στο νησί. Πρόκειται για μία αμφίδρομη σχέση που μπορεί να αξιοποιήσει το τουριστικό brand name της Εύβοιας προς όφελος των τοπικών προϊόντων και, αντίστροφα, την προβολή των προϊόντων της Εύβοιας στις εγχώριες και διεθνείς αγορές, προς όφελος του τουρισμού του νησιού.
Το ενιαίο συλλογικό brand θα αποτυπώνεται στις συσκευασίες των προϊόντων που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν, καθώς και στο αντίστοιχο προωθητικό υλικό, και θα πρέπει να συνδυάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
α. Το όνομα της Εύβοιας, το οποίο θα πρέπει να καταστεί αναγνωρίσιμο στο εξωτερικό.
β. Το χάρτη της Εύβοιας, ο οποίος, λόγω του ιδιαίτερου σχήματος του νησιού, που ομοιάζει με ιππόκαμπο, θα μπορούσε να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν του νησιού και να γίνει ισχυρότερο ακόμα και από αυτό της Κρήτης. Και
γ. Ένα κοινό χαρακτηριστικό χρώμα στις συσκευασίες όλων των προϊόντων, το οποίο θα τους προσδώσει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. Το χρώμα που θα επιλεγεί θα πρέπει να παραπέμπει σε ένα ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικό προϊόν ή εμβληματικό τουριστικό αξιοθέατο του νησιού.
- Καθιέρωση ενός νέου τουριστικού logo για το νησί, αξιοποιώντας το ιδιαίτερο σχήμα του. Πράγματι, το σχήμα του νησιού της Εύβοιας, το οποίο ομοιάζει με ιππόκαμπο, συνιστά κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο. Θα μπορούσε λοιπόν αυτή η ιδιαιτερότητα να αξιοποιηθεί τουριστικά, με τη δημιουργία ενός νέου τουριστικού λογότυπου για την Εύβοια, το οποίο θα αποτυπώνει έναν ιππόκαμπο με το σχήμα και την κλίση που έχει το νησί. Παράλληλα, θα μπορούσε να καθιερωθεί και ένα ανάλογο διαφημιστικό σλόγκαν, όπως λ.χ. «Discover Evia, the unique Sea Horse island» ή κάτι αντίστοιχο.