ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΘΕΡΜΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

0

Τέλος στις καταπτώσεις στον δρόμο προς τα Θερμιά με νέο έργο του Δήμου Παρανεστίου

– Πέτυχε χρηματοδότηση 500.000 ευρώ, με στόχο να κάνει ασφαλέστερη τη διαδρομή προς τα Θερμιά
– Αν. Καγιάογλου στα «Χ»: «Το πρόβλημα χρονολογείται από την εποχή που δημιουργήθηκε ο δρόμος για τις ανάγκες των έργων της ΔΕΗ»

Υπογράφηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα, η χρηματοδότηση του Δήμου Παρανεστίου με το ποσό των 500.000 ευρώ, στο πλαίσιο της επιχορήγησης των ΟΤΑ για το «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού της χώρας».
Η χρηματοδότηση εγκρίθηκε μετά από συντονισμένες κινήσεις του Δήμου Παρανεστίου, που επιδιώκει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα των συνεχών καταπτώσεων στον δρόμο προς τα Θερμιά, ένα πρόβλημα που χρονολογείται από την εποχή που δημιουργήθηκε ο δρόμος για τις ανάγκες των έργων της ΔΕΗ. Η έγκριση της χρηματοδότησης δεν ήρθε τυχαία, καθώς, όπως αναφέρει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Δήμαρχος Παρανεστίου, κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, προηγήθηκαν συνεχείς επαφές με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου το έργο να χρηματοδοτηθεί αλλά και με στόχο να βελτιωθούν γενικότερα οι υποδομές του Δήμου Παρανεστίου.
Ο Δήμαρχος του Δήμου Παρανεστίου είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι στον συγκεκριμένο δρόμο υπάρχει διαχρονικό πρόβλημα με τις καταπτώσεις, που εμποδίζει την ασφαλή διέλευση αλλά και την εύκολη προσβασιμότητα προς τα Θερμιά. Ο Δήμος Παρανεστίου αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με το συγκεκριμένο πρόβλημα, για πρώτη φορά από τη δημιουργία του, και να καταθέσει σχετικό αίτημα χρηματοδότησης προς το Υπουργείο Εσωτερικών, με αναλυτική περιγραφή του προβλήματος και τις ανάλογες μελέτες.
Στόχος του Δήμου Παρανεστίου είναι να βελτιώσει ουσιαστικά τον δρόμο και τα επίπεδα ασφάλειας για τη διέλευση των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση για τους δημότες, τους επισκέπτες, τους εμπόρους, τους υλοτόμους και κτηνοτρόφους. Το έργο αφορά αποκαταστάσεις προβλημάτων που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες (κυρίως τις καταπτώσεις) και εστιάζεται στον οδικό άξονα που φθάνει μέχρι τα Θερμιά.
Εξηγώντας το πρόβλημα που υπάρχει και θα λυθεί με το συγκεκριμένο έργο, ο Δήμαρχος Παρανεστίου σημειώνει: «Δεν είχε ποτέ προβλεφθεί να γίνουν άρτια τεχνικά έργα και να εγκατασταθεί κάποιο δίχτυ που να προστατεύει το οδόστρωμα και τους διερχόμενους από τις καταπτώσεις. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν υπάρχουν πολλές και συνεχόμενες βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις στην περιοχή. Αυτό συμβαίνει διότι το έδαφος σε διάφορα σημεία του συγκεκριμένου δρόμου είναι σαθρό, με αποτέλεσμα να καταπίπτουν επάνω στο οδόστρωμα μεγάλες πέτρες και βράχια, δημιουργώντας αυξημένο κίνδυνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μέχρι σήμερα, ο τοπικός δήμος αντιμετώπιζε το πρόβλημα στέλνοντας μηχανήματα έργου, προκειμένου να καθαρίσει τον δρόμο και να αποσοβήσει τους κινδύνους που δημιουργούνται για τους διερχόμενους οδηγούς».
Όπως εξηγεί ο κ. Καγιάογλου, εξαιτίας του προβλήματος των καταπτώσεων, υπήρξαν μέχρι και φαινόμενα αποκλεισμού επισκεπτών στα Θερμιά. Ο δρόμος αυτή τη στιγμή είναι καθαρός και προσβάσιμος, ωστόσο με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση του έργου ο δήμος θα μπορέσει να χειριστεί τα θέματα ασφάλειας που παρουσιάζονται με πολύ πιο ενδεδειγμένο τρόπο.
Πλέον απομένει να ολοκληρωθεί η μελέτη του έργου και να ακολουθήσει ο διαγωνισμός για το έργο, με στόχο μέσα στο 2022 ο ανάδοχος που θα προκύψει να αρχίσει το κατασκευαστικό μέρος του έργου στα σημεία του δρόμου όπου εντοπίζονται τα προβλήματα.
«Δεν σταματάμε, όμως, εκεί» αναφέρει ο Δήμαρχος Παρανεστίου και συμπληρώνει: «Σε σχετική πρόσκληση που δίνει το δικαίωμα σε όλους τους δήμους να καταθέσουν μελέτες μέχρι 620.000 ευρώ, έχουμε εντάξει όλα τα χρήματα των μελετών μόνο για τα Θερμιά. Ο λόγος είναι ότι θέλουμε να κάνουμε τέλειο τον δρόμο, το κτήριο αλλά και τις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης που απαιτούνται. Εφόσον εγκριθεί η χρηματοδότηση των μελετών, θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμό για τον ανάδοχό μελετητή. Ταυτόχρονα, τρέχουμε μία ακόμα προσπάθεια για τα Θερμιά, η οποία αφορά τη διεκδίκηση από το Δασαρχείο έκτασης 50 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή. Πρόκειται για έκταση που ανήκει στον Δήμο Παρανεστίου. Για το θέμα αυτό έχουμε κινηθεί ως δήμος, ώστε να κατατεθούν ενστάσεις, να αποχαρακτηριστεί εξ ολοκλήρου η εν λόγω έκταση και να ξεκαθαριστεί ότι ανήκει στον Δήμο Παρανεστίου, ώστε να μπορέσουμε να την αξιοποιήσουμε χωρίς προβλήματα στο μέλλον».