ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑΙΠΕΔ-ΥΠΟΥΡΕΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ -ΔΗΜΟ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ

0

Προς:          Yφυπουργείο Τουρισμού – Γραφείο Υπουργού

Πρόεδρο Δ.Σ. ΤΑΙΠΕΔ

Δήμαρχο Δήμου Μακρακώμης

Θέμα.      Στασιμότητα στην ανάπτυξη το λουτρών Πλατυστόμου με κίνδυνο να καταστραφούν εάν δεν αναπτυχθούν το γρηγορότερο δυνατόνΑξιότιμοι κύριοι,

με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι από το 2007, όταν ο ιδιώτης εγκατέλειψε τα λουτρά Πλατυστόμου αφήνοντας μάλιστα πίσω του μεγάλα χρέη προς τρίτους, δεν λειτουργούν. Η κατάσταση αυτή δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί περαιτέρω, όπως, επίσης, επί τη ευκαιρία δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί και για άλλες λουτροπόλεις όπως πχ αυτές των Θερμοπυλών.

Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων ζητάμε να βρεθεί λύση προκειμένου αυτές οι λουτροπόλεις να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό. Οι κατά την άποψη μας πιθανές λύσεις απαιτούν είτε τη συμμετοχή ιδιώτη/ιδιωτών είτε την ανάθεση της λειτουργίας σε δημοτική επιχείρηση ή τη συμμετοχή της Περιφέρειας.

Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Λουτροπόλεων (με έδρα την πόλη των Βρυξελλών), θα μας επιτρέψετε να σας αναφέρουμε την εμπειρία μας από τις διάφορων κρατών πολλές Ευρωπαϊκές λουτροπόλεις που έχουμε επισκεφθεί. Έχουμε διαπιστώσει ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων τα συγκροτήματα των ιαματικών πηγών ανήκουν στον εκάστοτε Δήμο, ο οποίος έχει αναλάβει και τη λειτουργία τους. Μάλιστα, το κόστος της παροχής των ποικίλλων υπηρεσιών προς τους λουομένους είναι έτσι διαμορφωμένο, ώστε τα έσοδα να καλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες των λουτροπόλεων (ισοσκελισμένα έσοδα – έξοδα). Οι ιδιωτικές επενδύσεις,, οι οποίες πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες σε όλα τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά των λουτροπόλεων, δηλαδή, ξενοδοχεία, εστιατόρια, café, καταστήματα και άλλα παρεμφερή.

Αυτή είναι μία φιλοσοφία που, κατά την άποψή μας, πρέπει τόσο η Κεντρική όσο και η Τοπική Εξουσία να εξετάσουν.

Εμείς από την πλευρά μας, ζητάμε από το ΤΑΙΠΕΔ, μιας κι έχει την κύρια ευθύνη, να μας ενημερώσει αν ο χώρος των λουτρών Πλατυστόμου διαθέτει φύλακες. Το μήνα Ιούλιο, εφόσον τα καταφέρουμε, προτιθέμεθα  να επισκεφτούμε τις εγκαταστάσεις αυτές στο πλαίσιο περιοδείας μας στις ιαματικές πηγές της ευρύτερης περιοχής (Καμένα Βούρλα, Θερμοπύλες κ.α.).

Με αυτές τις απλές απόψεις ευχόμαστε όλοι οι φορείς να εξετάσουν την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού πιο σοβαρά και κυρίως οι Περιφέρειες που λαμβάνουν μεγάλα κονδύλια. Θα πρέπει να συνδράμουν τόσο οικονομικά όσο και οργανωτικά – διοικητικά και να μην αδρανούν εμφανίζοντας προσχηματικά ότι η ευθύνη ανήκει στους Δήμους.

Θα περιμένουμε ενημέρωση εάν τυχόν υπάρχει κάποιο πρόβλημα – εμπόδιο σχετικά με την επίσκεψή μας στα λουτρά Πλατυστόμου.

Σας ευχαριστούμε. Εν αναμονή της απάντησής σας,

Με εκτίμηση για το Δ.Σ. του Συλλόγου μας

Ο πρόεδρος Ανέστης Αναστασιάδης

πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ο Γενικός Γραμματέας Μάκης Κιφοκέρης

Αρχιτέκτων Μηχανικός

Υ.Γ. Κοινοποιείται Μ.Ε. δήμους Περιφέρειες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22.6.2020