Επεισοδιακή η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

0

Επεισοδιακή η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

• Ενα θέμα διαδικαστικού χαρακτήρα αναβαθμίστηκε σε «μείζον» για λόγους, προφανώς, εντυπώσεων • Απεχώρησε από την συνεδρίαση η παράταξη Χατζηδιάκου • Διεγράφη από την πλειοψηφία ο κ. Σ. Καραταπάνης

Μεγάλη ένταση επικράτησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου το βράδυ της Δευτέρας όταν ο Φώτης Χατζηδιάκος και τα μέλη της παράταξής του αποχώρησαν από την αίθουσα διαφωνώντας με την συζήτηση -εκτός ημερησίας διάταξης- του θέματος που αφορούσε στην εξουσιοδότηση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΡΜ.Α.Ε. από το συλλογικό όργανο του Δήμου Ρόδου προκειμένου να εξετάσει το αίτημα που υπέβαλε η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο μνημείο των Πηγών Καλλιθέας για 12ετή παράταση της σύμβασης μίσθωσης, αφού προηγουμένως καταθέσει επενδυτικό σχέδιο.
Ο κ. Χατζηδιάκος επέμενε ότι δεν δικαιολογείται στη συγκεκριμένη περίπτωση η διαδικασία του κατεπείγοντος και ότι πρέπει να συζητηθεί εκτενέστερα σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Συμφώνησε με τον κ. Χατζηδιάκο και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Ιατρίδης, ο οποίος παρακολουθούσε τη συνεδρίαση διαδικτυακά και αποχώρησε με ένα απλό log off από την τηλεδιάσκεψη.
Ο κ. Ιατρίδης -όπως πάντα- αναφέρθηκε στη μεγάλη του ευαισθητοποίηση για τις Πηγές Καλλιθέας και εξέφρασε τη μεγάλη του απογοήτευση που το θέμα ήρθε με τόσο «μεγάλη προχειρότητα» προς συζήτηση. Διαφώνησαν επίσης με τη συζήτηση του θέματος οι κ.κ. Δημήτρης Κρητικός και Τάκης Πότσος επικεφαλής παρατάξεων της μειοψηφίας.


Ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ.Α.Ε. κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, τόνισε ότι δεν καλείται το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει για την παράταση της μίσθωσης. Το Δ.Σ. της ΔΕΡΜ.Α.Ε. λειτουργώντας πάντα με δημοκρατικά κριτήρια, θέλησε απλά να ενημερώσει το συλλογικό όργανο του Δήμου Ρόδου για την αίτηση του επιχειρηματία και να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη του και στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασής της.
Επιπλέον, ο κ. Κολιάδης αναφέρθηκε στην εκπόνηση μελέτης από την εταιρεία «noisis» για την αξιοποίηση του ιστορικού μνημείου των ιαματικών πηγών της Καλλιθέας. Τόνισε ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι το Μνημείο να παραμείνει στο Δήμο Ρόδου και να μην περιέλθει σε …εταιρεία που θα διαχειρίζεται διάφορα μνημεία ανά την Ελλάδα. Η μελέτη είναι έτοιμη και στόχος είναι μέσα στην επόμενη τετραετία να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες γύρω από την εφαρμογή της.
Ο νομικός σύμβουλος των Πηγών Καλλιθέας κ. Κώστας Χαλκιάς, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, δήλωσε ότι αποτελεί κατεπείγουσα ανάγκη η λήψη απόφασης σχετικά με το αίτημα του επιχειρηματία. Διαφορετικά θα πήγαιναν πίσω όλες οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του μνημείου (έγκριση μελέτης, δημιουργία φακέλου και διακήρυξη διαγωνισμού).
Η αναβολή της συζήτησης θα υποχρέωνε το Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης να προβεί στην εξέταση χωρίς να γνωρίζει ποια είναι η θέση του δημοτικού συμβουλίου. Τόνισε μάλιστα ότι απομένουν μόλις τρεισήμισι χρόνια για την προκήρυξη και την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη και διαχείριση των Πηγών Καλλιθέας. Ο χρόνος αυτός είναι οριακός όταν πρόκειται για διεθνείς διαγωνισμούς και συνεπώς εάν δεν κινηθούν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, υπάρχει υψηλό ρίσκο για το αν θα παραμείνουν οι Πηγές Καλλιθέας στο Δήμο Ρόδου.


«Δεν ερχόμαστε να πιάσουμε κανένα εξ απήνης. Επικρατεί σύγχυση για το τι είναι οι Πηγές Καλλιθέας. Ήταν ένας τόπος ιαματικών πηγών. Είναι ένας χώρος με βαρύ όνομα που θα πρέπει να τον αξιοποιήσουμε όπως του αξίζει. Και να φέρουμε επισκέπτες που θα δέχονται υπηρεσίες ευεξίας. Είναι ένας σύνθετος χώρος που περιλαμβάνει το Μνημείο και υπηρεσίες εστίασης. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει (ανεξάρτητο) συνεδριακό κέντρο. Εμείς δεν κάνουμε πράγματα εν κρυπτώ. Για την ανανέωση της σύμβασης πρέπει να υπάρχει η έγκριση του δημοτικού συμβουλίου», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης τονίζοντας ότι: «Για την Καλλιθέα καλύτερα να μην προκληθώ. Όσο λιγότερα πω, τόσο το καλύτερο θα είναι για αυτούς που διαχειρίστηκαν την ΔΕΡΜ.Α.Ε. και τις Πηγές Καλλιθέας όλα τα προηγούμενα χρόνια». Δήλωσε δε υπερήφανος για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται τελευταία η διαχείριση των Πηγών Καλλιθέας.
Ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε ότι έχει δεχθεί αιχμές και σκληρή κριτική για …επενδυτές που «προσέλκυσε» στη Ρόδο με διεθνή διαγωνισμό επί των ημερών του. Είπε ότι δεν θέλει να είναι καν παρών στην ψήφιση του θέματος σχετικά με το αίτημα του επιχειρηματία και ότι δεν θα ήθελε να αναλάβει κανένα κόστος ο ίδιος και η παράταξή του (αφού η κοινωνία βοά…) και αποχώρησε από τη συνεδρίαση με τους συναδέλφους του να τον ακολουθούν αμήχανα…
Ο κ. Καμπουράκης τόνισε ότι ο νόμος επέτρεψε μόλις τον Μάιο του 2022 την επέκταση των συμβάσεων επιχειρησιακής διαχείρισης. Θα μπορούσε να είχε γίνει η 12ετής παράταση ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, ωστόσο δεν το προέβλεπε τότε ο νόμος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε δήμαρχος, το Δ.Σ. της ΔΕΡΜ.Α.Ε. προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο αυτό ακριβώς που ζητά ο Φ. Χατζηδιάκος, να υποβάλει ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας ένα επιχειρηματικό πλάνο το οποίο θα αξιολογηθεί και η παράταση της σύμβασης θα γίνει εάν και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Ο κ. Χατζηδιάκος θέλησε όμως ένα απλό ζήτημα να το «πολιτικοποιήσει» δημιουργώντας εντυπώσεις.
«Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασιστεί η έξωση όλων των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς. Όλοι οι Ροδίτες ενοικιαστές θα έβγαιναν και τα καταστήματα θα τα νοίκιαζε η εταιρεία που θα ανελάμβανε το μνημειακό συγκρότημα. Ένα περιουσιακό στοιχείο της Ρόδου θα ανήκε σε έναν επιχειρηματία οποίος σίγουρα δεν θα ήταν από τη Ρόδο. Η Δημοτική Αρχή του Αντώνη Καμπουράκη δίνει την απόλυτη προτεραιότητα στον Ροδίτη. Έχουμε στις Πηγές Καλλιθέας έναν Ροδίτη επιχειρηματία, τον οποίο θέλετε να εξώσουμε», τόνισε ο αναπληρωτής δημάρχου και αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης, ενώ ο κ. Κολιάδης συμπλήρωσε ότι: «Προστατεύουμε τα συμφέροντα των Ροδιτών. Αυτό μάλλον δεν αρέσει σε κάποιους».
Η ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΚΑΡΑΤΑΠΑΝΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ
Το θέμα της εξέτασης του αιτήματος για τη λειτουργία του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στις Πηγές Καλλιθέας εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία, αφού δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία η παράταξη Χατζηδιάκου (και ο Γ. Ιατρίδης). Δεν το ψήφισαν επίσης οι άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας. «Παρών» ψήφισε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Σάββας Καραταπάνης, ο οποίος επέμενε να αναβληθεί η συζήτηση. Στον κ. Καραταπάνη, ο κ. Καμπουράκης δήλωσε με έντονο ύφος πώς εάν διαφωνεί, είναι ελεύθερος να αποχωρήσει.
«Η δημοτική μειοψηφία αποχώρησε. Εάν θέλει να αποχωρήσει και ο κ. Καραταπάνης, μπορεί να το κάνει. Κάπου μπερδευτήκαμε. Καλό ταξίδι και καλό δρόμο θα του ευχηθώ. Αν πιστεύετε ότι θέλετε να φύγετε και από την παράταξη είμαι ανοικτός σε αυτό σήμερα», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου. Τελικά χθες ανακοίνωσε τη διαγραφή του κ. Σάββα Καραταπάνη.
Αναλυτικότερα στη δήλωσή του αναφέρονται τα εξής:
«Από καιρό τώρα ο Σάββας Καραταπάνης έχει επιλέξει την προσωπική στρατηγική και βρίσκεται σε ανοιχτή διάσταση με την πολιτική της πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου. Το ύφος και το ήθος αυτής της στάσης δεν χρειάζονται σχολιασμό. Ο Σάββας Καραταπάνης, με την συνεχιζόμενη στάση του, έθεσε εαυτόν εκτός της δημοτικής πλειοψηφίας. Όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές, τη συνέπεια και τη σοβαρότητά μας. Του εύχομαι καλή τύχη, στην πλευρά που διάλεξε».
Μάλιστα, με απόφαση του κ. Α. Καμπουράκη που αναρτήθηκε στην Διαύγεια, αποδεσμεύεται ο δημοτικός σύμβουλος Σάββας Καραταπάνης από την εντολή και εξουσιοδότηση άσκησης των αρμοδιοτήτων, του Τμήματος Προστασίας & Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας, όπως ορίζεται στον Ο.Ε.Υ. του Δήμου (άρθρο 28, παρ. 16.4), καθώς και την άσκηση των κατά τόπον αρμοδιοτήτων, για τη Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου.
Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Προστασίας & Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας, και οι κατά τόπον αρμοδιότητες για τη Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου, ασκούνται από τον ίδιο τον δήμαρχο, από τον οποίο και εκπορεύονται κατά το νόμο.
Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του δημάρχου, στα καθήκοντά του θα τον αναπληρώνει ο αντιδήμαρχος που έχει οριστεί από τον ίδιο ρητώς.
ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στη συνέχεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, πριν τη συζήτηση και την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Ρόδου για το έτος 2023, ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης αναφέρθηκε στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης του σώματος στα συνέδρια της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ στη Ρόδο. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή των αυτοδιοικητικών όλων των νησιών και εκπροσώπων της κυβέρνησης, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και το διάλογο που αναπτύχθηκε οδηγώντας σε χρήσιμα και μεστά συμπεράσματα.
Με αφορμή το νέο τεχνικό πρόγραμμα αλλά και την προσφυγή κατά της αποφάσεως συλλογικού οργάνου του Δήμου Ρόδου και συγκεκριμένα κατά της με αριθ. 708/2022 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου για τον καθορισμό των ανταποδοτικών τελών του Δήμου Ρόδου, για το έτος 2023 που υπέβαλε στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου Ρόδου ο κ. Καμπουράκης δήλωσε ότι ο Δήμος Ρόδου δεν είναι «τράπεζα» για να έχει αποθεματικό. Σύμφωνα με το νόμο προβλέπεται το αποθεματικό του να ανέρχεται στο 2% των εσόδων του.
Ο δήμος Ρόδου, όπως τόνισε, πρέπει τα χρήματα -και δη όσα εισπράττει από τον πολίτη- να τα επενδύει σε έργα προς όφελος των πολιτών για την υλοποίηση έργων και πολιτικών. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, δεν μπορεί να κατανοήσει τον Φ. Χατζηδιάκο που υπερηφανευόταν για το αποθεματικό των 40 εκατ. ευρώ που άφησε …προίκα στο δήμο.
Ειδικότερα σχετικά με την προσφυγή του συλλόγου εργαζόμενων ο κ. Καμπουράκης δήλωσε: «Στενοχωριέμαι… με τις χωρίς λογική ενέργειες κάποιων συνδικαλιστών στο δήμο που στοχοποιώντας προφανώς το δήμαρχο, προτιμούν να στερήσουν από τον ανήμπορο συμπολίτη μας τις αποφάσεις του δήμου και της οικονομικής επιτροπής για τον περιορισμό των ανταποδοτικών τελών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στα χρονικά, παράταξη της μειοψηφίας απείχε από την συζήτηση και την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος από τα πλέον σοβαρά θέματα που απαιτούν τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων και την ανταλλαγή θέσεων και απόψεων.
«Δικαιωνόμαστε στην πράξη. Είμαι υπερήφανος που στον ενιαίο δήμο Ρόδου ακολουθούμε τέτοιους ρυθμούς εργασιών, μελετών και δημοπράτησης έργων», δήλωσε ο αντιδήμαρχος των τεχνικών υπηρεσιών κ. Τηλέμαχος Καμπούρης. Ανέφερε επίσης ότι το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 121 συνεχιζόμενα έργα συνολικού προϋπολογισμού 43 εκατ ευρώ εκ των οποίων το 50% χρηματοδοτείται από διάφορα προγράμματα. Ορισμένα από τα 121 ήδη υλοποιούνται ή βρίσκονται σε φάση συμβασιοποίησης.
Επίσης, ο κ. Καμπούρης είπε ότι ο χρόνος συμβασιοποίησης των έργων ανέρχεται στους επτά μήνες κατά μέσο όρο και μπορεί να φτάνει και τους 12 μήνες σε περίπτωση υποβολής ενστάσεων. Η προσέγγιση του τεχνικού προγράμματος, όπως είπε ο κ. Καμπούρης, είναι ρεαλιστική ώστε να υλοποιούνται έργα που θα καλύπτουν βασικές ανάγκες καθημερινότητας (οδοποιία, δημοτικός φωτισμός, παρεμβάσεις σε σχολεία κλπ). Με τα έργα που θα έρθουν στο μέλλον και όσα είναι δημοπρατημένα και θα εκτελεστούν, οι εργασίες αποκατάστασης εγκαταλελειμμένων υποδομών θα έχουν φτάσει στο μέγιστο δυνατό επίπεδο. Στην επόμενη θητεία θα εκτελεστούν έργα που δεν θα έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα, αφού στην πράξη δεν θα υπάρχει τέτοια ανάγκη.
Ο αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Δράκος δήλωσε: «Ευχαριστώ τον δήμαρχό μας Αντώνη Καμπουράκη που με όρισε υπεύθυνο για τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης, καθιστώντας με πλουσιότερο σε εμπειρίες έπειτα από σκληρή δουλειά για να παρουσιάσουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα το οποίο αποτελεί το όνειρο όλων των δημάρχων, όπως δήλωσε πέρυσι ο Φώτης Χατζηδιάκος, στον οποίο απαντώ για μία ακόμη φορά ότι θα γίνει πραγματικότητα από τον Αντώνη Καμπουράκη».