Αρχική Ενημέρωση πολιτών Εξελίξεις με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ στη Φθιώτιδα 30 Μαρτίου, 2022

Εξελίξεις με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ στη Φθιώτιδα 30 Μαρτίου, 2022

0

Εξελίξεις με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ στη Φθιώτιδα

Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Δημήτρη Πολίτη, είχε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία αξιοποίησης των υποδομών και των εγκαταστάσεων, τα οποία έχει στην κυριότητα του το Ταμείο και βρίσκονται στο Νομό Φθιώτιδας. 

Η συγκεκριμένη συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που έχει ο κ. Οικονόμου με τη Διοίκηση και τα στελέχη του Ταμείου. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο από το πολιτικό γραφείο του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, ο κ. Πολίτης και τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ έκαναν μια αναλυτική παρουσίαση στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Φθιώτιδας σχετικά με την εξέλιξη των ακινήτων που συμπεριλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου, συγκεκριμένα τη Λουτρόπολη στα Καμένα Βούρλα (Γαλήνη, Υδροθεραπευτήριο, Ράδιο, Θρόνιο, πλαζ), τις Πηγές Κονιαβίτη (πρώην camping ΕΟΤ), τις Θερμοπύλες (115 στρέμματα στην περιοχή του ξενοδοχείου και των πηγών), τα Λουτρά Υπάτης, και τα λουτρά Πλατυστόμου. 

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στο ακίνητο της Ιαματικής Πηγής Λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση, αφού μέσα στις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η έγκριση της ΣΜΠΕ για το ΕΣΧΑΔΑ από τη ΔΙΠΑ του ΥΠΕΝ και αναμένεται η συζήτηση του και έγκριση στο ΚΣΔ από τα αρμόδια Υπουργεία. Έτσι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε από τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι το Μάιο του 2022 θα έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το συγκεκριμένο ακίνητο. Να σημειωθεί ότι στους όρους του διαγωνισμού θα συμπεριλαμβάνεται και η ανακατασκευή από τον ανάδοχο των εγκαταλελειμμένων σήμερα ξενοδοχείων «Θρόνιο» και «Ράδιο», καθώς και του υδροθεραπευτηρίου «Ασκληπιός». Η ανακατασκευή και η ανάδειξη των συγκεκριμένων κτιρίων, που έχουν συνδεθεί με την ιστορία των Καμένων Βούρλων, σε συνδυασμό με την επένδυση, θα αναβαθμίσει σημαντικά την περιοχή. 

Όσον αφορά στις Πηγές Κονιαβίτη αναμένεται να ξεκινήσει η διαβούλευση της ΣΜΠΕ από τη ΔΙΠΑ, ενώ κρίσιμο για την αξιοποίηση του ακινήτου παραμένει το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού, όπου σε συνεργασία με το Δήμο Καμένων Βούρλων θα πρέπει άμεσα να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης του έργου στα τρέχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία. 

Για το ακίνητο των Θερμοπυλών έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε μέσα στο χειμώνα του 2022 να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τα 115 στρέμματα που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, παράλληλα με την συνολικότερη ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου. Ταυτόχρονα, υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όσον αφορά στην υφιστάμενη δομή φιλοξενίας μεταναστών. 

To ακίνητο στα Λουτρά Υπάτης βρίσκεται στη φάση διαμόρφωσης του ΕΣΧΑΔΑ, προκειμένου να καταστεί πιο ελκυστική η επένδυση στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του θεραπευτικού τουρισμού. 

Τέλος, όσον αφορά στο Πλατύστομο, για να προχωρήσει η αξιοποίηση του είναι απαραίτητη η διευθέτηση-οριοθέτηση του ρέματος σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν και εναλλακτικές μορφές αξιοποίησης. 

«Βασικός στόχος είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων στην περιοχή μας που θα επιταχύνουν την αναπτυξιακή τροχιά της Φθιώτιδας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Η Φθιώτιδα έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που της επιτρέπουν να δομήσει ένα άρτιο τουριστικό προϊόν. Η Κυβέρνησή μας έμπρακτα επενδύει στη Φθιώτιδα, όπως και σε κάθε δυναμική τοπική κοινωνία, αξιοποιώντας στην ουσία τους μοναδικούς αναπτυξιακούς της πόλους. Συναρμόδια Υπουργεία, φορείς και Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζουμε να κινούμαστε συντονισμένα με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών», τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Οικονόμου. 

Like us on Facebook

Plugin Install : Widget Tab Post needs JNews – View Counter to be installed
  • Δημοφιλή
  • Σχολιασμένα
  • Τελευταία

Α. Παπαθανάση: Οι εποχές που ζούμε είναι περίπλοκες, δύσκολες και επικίνδυνες

Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ οφείλει να φέρει λόγο προοδευτικό, προς όφελος του κοινωνικού συμφέροντος

Οπόλεμος στην Ουκρανία, με την εισβολή των στρατευμάτων του Πούτιν, ήδη στοιχίζει  χιλιάδες ζωές σε Ρώσους και Ουκρανούς. Μια χώρα καταστρέφεται, οι πρόσφυγες πολέμου έχουν ξεπεράσει ήδη τα τρία εκατομμύρια και παράλληλα με την ανθρωπιστική κρίση,  διαλύει οριστικά μια ισορροπία όπως χρόνια την γνωρίζαμε, στο διπλωματικό και γεωστρατηγικό τοπίο. Στον τομέα της παροχής ενέργειας φθηνού φυσικού αερίου. Και δυστυχώς νέες απειλές, αποτέλεσμα του πολέμου, είναι ο κίνδυνος για επισιτιστική κρίση, Ρωσία και Ουκρανία οι σιτοβολώνες της Ευρώπης και Αφρικής, με επιπλέον φόβους για μεγάλη κρίση στην Αφρική που θα οδηγήσει σε κύμα μετακίνησης πληθυσμών της βορείου Αφρικής προς Ευρώπη.  Η δραματική αύξηση υλικών λόγω της κρίσης στην ενέργεια και την αδυναμία εξαγωγών πρώτων υλών από την εμπόλεμη περιοχή, πιέζει βιοτεχνία και βιομηχανία δημιουργώντας σπιράλ υποχώρησης της ανάπτυξης.

Όπως και στις προηγούμενες κρίσεις, την χρηματοοικονομική, την κρίση λόγω covid 19 και τώρα την ενεργειακή, προκύπτουν θεμελιώδη ζητήματα για τον ρόλο ρύθμισης του κράτους έναντι των αγορών, για ζητήματα επάρκειας στην Ευρώπη, ενέργειας, φαρμακευτικών υλικών, τροφίμων, για τις αναγκαίες απαιτούμενες επενδύσεις της ευρωζώνης σε νέες τεχνολογίες, έρευνα, σε μέτρα κοινωνικής πολιτικής.

Το πολιτικό σύστημα και για τις ανάγκες των καιρών, οφείλει επειγόντως να επιστρέψει στην Πολιτική, εγκαταλείποντας σπασμωδικές κινήσεις επικοινωνίας.

Το διακύβευμα δεν είναι μόνο η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών, είναι και η αντοχή των κοινωνιών. Δυστυχώς η  Ελληνική οικονομία να παρουσιάζει εκ νέου συμπτώματα της καραμανλικής περιόδου, ελλείμματα, αδιαφάνεια, συστήματα golden boys, ενίσχυση των cartel στην αγορά, όταν η φτωχοποίηση μεγεθύνεται ραγδαία και η έλλειψη ευκαιριών και αξιοκρατίας γίνεται καθεστώς. Στην Ελλάδα του 2022 χρειάζεται να ενισχυθεί η Δημοκρατία και η ανεξαρτησία Θεσμών και εξουσιών.

Υποχωρεί η Χώρα διεθνώς σε δείκτες ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης, «λίστες πέτσα», δεν τιμούν τη Χώρα οι εμφανείς αδυναμίες και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν βοηθούν ανάπτυξη και κοινωνία η αδυναμία ρυθμιστικών παρεμβάσεων των ανεξάρτητων αρχών για το κύμα κερδοσκοπίας, στα καύσιμα, την ενέργεια, τα βασικά αγαθά και τρόφιμα. Η αμύθητη περιουσία του Τράγκα δεν μπορεί να μείνει στο επίπεδο σχολιασμού, αλλά σε μια κανονική χώρα, ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εξέταζαν τώρα τα πάντα, ποιοι και γιατί τον χρηματοδοτούσαν  τον αρχηγό του κλίματος για  επιστροφή στη δραχμή, ποια «συμβόλαια» και «σιωπές» πληρώθηκαν. Το ανάλογο για τον δικό μας ολιγάρχη – και όχι μόνο για αυτόν- που έχοντας ποδοσφαιρική ομάδα, λιμάνι Θεσσαλονίκης, κανάλια,  το 2009 δημιουργούσε κίνημα αποσταθεροποίησης με ψευδή σενάρια δανεισμού σε ρούβλια.  Το χρήμα που κυκλοφορεί υπόγεια μεταξύ εξωθεσμικών κέντρων, πρεσβειών, καναλιών και πολιτικού συστήματος είναι η γάγγραινα για τη Χώρα και το μέλλον της, είναι πληγή για τη Δημοκρατία που πρέπει να θωρακιστεί.

Με τις δύσκολες αυτές συνθήκες το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ οφείλει να φέρει λόγο προοδευτικό, προς όφελος του κοινωνικού συμφέροντος, απέναντι σε κάθε κύκλωμα ή δεδομένη άποψη. Η θωράκιση της Δημοκρατίας με καθαρό λόγο και πολιτικές έναντι παρεμβάσεων εξωθεσμικών κέντρων είναι βήμα καθοριστικό για το αύριο που θέλουμε. Ο Μητσοτάκης ,όση δημοσκοπική και μιντιακή στήριξη και να έχει έχει ήδη ταυτιστεί με την αδυναμία ουσιαστικών πολιτικών ενίσχυσης της διαφάνειας, με πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας έναντι των σκληρών κερδοσκοπικών συμφερόντων. Δεν είναι το αφήγημα για το «επιτελικό κράτος» που κατέρρευσε,  είναι η αδυναμία ουσιαστικής διεκδίκησης μέτρων ενίσχυσης της κοινωνίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, σε αντίθεση με πολιτικές σε Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, που τώρα θέτουν πλαφόν σε τιμές ενέργειας ή και διεκδικούν με φορολόγηση πόρους από ενεργειακές εταιρίες για στήριξη των νοικοκυριών και της αγοράς. Εδώ, αντίθετα, ακόμη δύο τρεις μήνες σε αυτές τις συνθήκες ακριβείας θα διαλύσει τον κοινωνικό ιστό, την εστίαση, τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μετασχηματιστεί σε ένα μαζικό κόμμα με δημοκρατικές εσωτερικές διαδικασίες, να αποκτήσει ρίζες στην αυτοδιοίκηση και το συνδικαλιστικό κίνημα.

Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ πρέπει και μπορεί, με όλες τις συνθήκες σε όρους απογοήτευσης από τα κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως λόγω του ότι μπορεί να μιλήσει προγραμματικά και προοδευτικά, γιατί έχει το στελεχιακό δυναμικό, να γίνει ο κυρίαρχος πόλος της προοδευτικής παράταξης στη Χώρα. Ήδη έχει κατατεθεί, στον πολιτικό διάλογο,  το πλέον επεξεργασμένο πλαίσιο για την ενέργεια, με προτάσεις για πλαφόν στις τιμές και μετακύληση των κερδών των cartel στην κοινωνία, με θέσεις για δίκαιη μετάβαση σε πράσινη ανάπτυξη και ΑΠΕ. Μιλήσαμε πρώτοι για το «λάθος» της κυβέρνησης, «λάθος» που ήταν σαφή κυβερνητική επιλογή υπέρ των εταιρειών φυσικού αερίου, με το απότομο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και την καθυστέρηση τους μετά την κρίση στην Ουκρανία να ανοίξουν και να ανεβάσουν το ποσοστό συμμετοχής τους στο σύστημα.  Θέτουμε μήνες τα ζητήματα για την καρτελοποίηση της αγοράς, στις τηλεπικοινωνίες, το διαδίκτυο, την ενέργεια, στα λιπάσματα και αγροτικά εφόδια, στα τρόφιμα, μιλώντας με στοιχεία για  την ασφυξία στον ανταγωνισμό και την ακρίβεια στα νοικοκυριά, η αείμνηστη Γεννηματά είχε μιλήσει και θορυβήσει πολλούς με το «Μαξίμου ΑΕ».

Ο πολιτικός διάλογος έχει ανάγκη για προοδευτικές θέσεις και προτάσεις, όπως για το δικαίωμα των νέων ανθρώπων και ζευγαριών σε στέγη, πρόγραμμα που ήδη υλοποιεί η Πορτογαλία, για την διαγενεακή αλληλεγγύη, για την ενίσχυση στοχευόμενων πολιτικών ισότητας και παροχής ευκαιριών.

Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ βρίσκεται, μετά την εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη σε νέα αφετηρία. Η συμμετοχή χιλιάδων πολιτών στις εκλογές είναι παρακαταθήκη. Η συμμετοχή των υποψηφίων στις εκλογές, ανάμεσα τους και ενός πρώην Πρωθυπουργού, είναι παρακαταθήκη. Η προσπάθεια για ενότητα του Χώρου, από την Γεννηματά  με τη σαφή δέσμευση για μη συμπόρευση με δεξιά και αριστερή συντήρηση είναι παρακαταθήκη. Θέλουμε τον προοδευτικό κόσμο μαζί μας, με τη δική μας σαφή δέσμευση ότι δεν θα γίνουμε δεκανίκι καμιάς  συντήρησης – κυβέρνησης.

Οι εποχές και οι καιροί είναι δύσκολοι και ο πολιτικός χρόνος πυκνός. Είμαστε, όπως και εγώ στην πολιτική, με λόγο και δημόσιες παρεμβάσεις, προτάσεις, κρίσεις, απόψεις. Η οργανωτική μας διαδικασία οφείλει να γίνει χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς κυριαρχίες, χωρίς οργανωτίστικες λογικές, αλλά με σαφή τη δύναμη ενός οργανωμένου πολιτικού κόμματος με Αρχές, Αξίες και πολιτικές θέσεις.  Στην πολιτική υπάρχουν καλές και πολλές κακές στιγμές, υπάρχουν θέσεις και αντιθέσεις και μεγάλη όμως χαρά, όταν μέσα από έναν πολιτικό διάλογο δημιουργούνται θέσεις και πολιτικές.

Στον τόπο μας, τη Φωκίδα, έτσι έχουμε πορευθεί. Και στα εύκολα και δύσκολα δεν σιωπήσαμε. Μοιραστήκαμε, θέσεις και προτάσεις, δημιουργώντας πεδία για να πάνε πράγματα μπροστα. Θέσαμε, μέσα από αποτελέσματα ετών δουλειάς, τα ζητήματα για τους οδικούς άξονες της περιοχές, ζητήματα ανάπτυξης, ανταποδοτικών από μεταλλεία, ζητήματα προστασίας υδατικών αποθεμάτων, όπως το έργο του ταμιευτήρα και προστασίας της θάλασσας. Θέτουμε συστηματικά τα ζητήματα της παραγωγικής γης και αναβάθμισης αυτής, τα έργα ευφυούς γεωργίας που απουσιάζουν επιδεικτικά από την περιοχή. Καταθέτουμε προτάσεις για συνοδά έργα ΑΠΕ στα δίκτυα ευδαπ, μιλούμε με κάθε σαφήνεια για την ανάγκη το νερό να μείνει δημόσιο αγαθό. Θέτουμε τα ζητήματα στήριξης των νέων επιστημόνων στην περιοχή μέσω δόμων έρευνας και μελετών, αγωνιούμε για την τύχη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Είμαστε ο χώρος και τα πρόσωπα που μιλούν, προσπαθώντας στην δική μας μικρή γεωγραφία να πάμε δυο πράγματα μπροστά. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε παντού. Και θα είμαστε παρόντες στην προσπάθεια για την Αλλαγή της Χώρας.