ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος θα προστεί των εκδηλώσεων της 200ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 την Πέμπτη 25 Μαρτίου στις 1,30 μ.μ.. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με Δοξολογία και θα ακολουθήσει προβολή βίντεο με ζωντανή ελληνική μουσική.
Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Τζορτζ Στεφανόπουλος του τηλεοπτικού δικτύου ABC θα είναι ο εισηγητής του προγράμματος, εμώ ο βραβευμένος ηθοποιός Ντένης Βουτσικάρης θα παρουσιάσει την αφήγηση των βίντεο τα οποία θα εμπεριέχουν ιστορικά και σύγχρονα θέματα της Επανάστασης του 1821 και της σχέσης της με σήμερα.
Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσαρλς Σούμερ, η βουλευτής Τίνα Τάιτους, ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης και ο εκτελεστικός διευθυντής της Phizer Αλμπερτ Μπουρλάς. Την Ομογένεια θα αντιπροσωπεύσει ο Τζον Κατσιματίδης, αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και ο Γεώργιος Χωριάτης Υπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ.
MANXATAN. Χωρίς Εύζωνες αλλά με ξεχωριστή υπερηφάνεια η ομογένεια της Νέας Υόρκης γιόρτασε την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με την καθιερωμένη έπαρση της σημαίας στο πάρκο του Μπόουλινγκ Γκριν (Bowling Green) στο Μανχάταν.
Μια ξεχωριστή επέτειο μεν αλλά διαφορετική, με μάσκες και όχι φουστανέλες, με λιγοστό κόσμο και αυξημένα μέτρα, η οποία περιορίζεται φέτος στις πλέον απαραίτητες εκδηλώσεις και την αναβολή για δεύτερη χρονιά της ελληνικής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο.
Η εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης ξεκίνησε με τους εθνικούς ύμνους Αμερικής και Ελλάδας που ερμήνευσαν η Κωνσταντίνα Σιώκη και η Βενετία Γαρυφάλλου αντίστοιχα. Ακολούθησε η έπαρση της ελληνικής σημαίας.
Παρόντες ήταν οι γενικοί πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος, η πρόξενος της Ελλάδας Λάνα Ζωχιού, ο αντιπρόεδρος της AHEPA Δημήτριος Κόκοτος, οι Νικόλαος Μπάρδης και Τιμολέων Κόκοτος από τη Συντονιστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας για τις εκδηλώσεις των 200 χρόνων, ο Λου Κάτσος συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, Ελένη Ψαρά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο πρώην πρόεδρος Πέτρος Γαλάτουλας ,ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Θεόδωρος Παυλάκος, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Ντίνος Ράλλης καθώς και ο υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Υόρκης Φερνάντο Ματέο.
Παρούσα και η «Μις Ελληνική Ανεξαρτησία» Δέσποινα Αναστασίου η οποία δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα. Καμία πανδημία δεν μπορεί να σταματήσει τους Έλληνες από το να γιορτάσουν την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Είναι προνόμιο για μένα όταν μιλάω με κάποιον να λέω ότι είμαι Ελληνοαμερικανίδα και ότι είμαι περήφανη για την καταγωγή μου. Ποτέ δεν είδα άλλο λαό τόσο δυνατό όσο τον δικό μας».
Οι μαθητές του Ημερήσιου σχολείου «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν φορώντας παραδοσιακές στολές χόρεψαν ελληνικούς χορούς, όπως πεντοζάλι, Ικαριώτικο και Ζορμπά.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Η Ομογένεια και η νέα γενιά γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση του ελληνικού γένους με πολλά τραγούδια, ποιήματα, χορούς, παρελάσεις και σημαίες. Χρόνια Πολλά Ελλάδα μας» δήλωσε στον «Ε.Κ.» η υπεύθυνη του ελληνικού προγράμματος του ημερησίου σχολείου «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» Ελευθερία Οίκουτα.
Ο γενικός πρόξενος Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή «για να δείξουμε τον σεβασμό μας στα θύματα της πανδημίας που έχασαν την ζωή τους εδώ αλλά και σε όλο τον κόσμο και στις χιλιάδες οικογένειες που θρηνούν για όσους δικούς τους έχασαν και για όσους δουλεύουν ακούραστα προσπαθώντας να σώσουν όλους εμάς. Αυτή η χρονιά είναι ξεχωριστή για πολλούς λόγους», ενώ ο πρόξενος της Κύπρου Αλέξης Φαίδωνος έδωσε έμφαση στις σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αμερική, τις οποίες χαρακτήρισε άριστες. «Είναι ίσως οι καλύτερες τα τελευταία πενήντα χρόνια. Παροτρύνω την ελληνική διασπορά να είναι ενωμένη και της εύχομαι χρόνια πολλά».
Ο αντιπρόεδρος της AHEPA Δημήτριος Κόκοτος τόνισε: «Γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της ελευθερίας μας σε μια σκοτεινή εποχή και μια σκοτεινή περίοδο για όλο τον πλανήτη. Όμως τίποτα δεν μπορεί να σβήσει τη φλόγα μέσα μας. Το πνεύμα και η ψυχή μας χαίρονται για την ελευθερία της πίστης και της δημοκρατίας. Ας γιορτάσουμε τις ζωές εκείνων που θυσίασαν τα πάντα για την ελευθερία μας. Έχουμε την ευθύνη να διατηρήσουμε τις αξίες και την πίστη και την κουλτούρα στις γενιές που θα ακολουθήσουν».
Στην αγάπη του για την Ελλάδα αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά ο γνωστός φιλέλληνας με καταγωγή από τη Νιγηρία Σαμ Τσέκουα, λέγοντας χαρακτηριστικά πόσο σημαντική είναι η προσφορά του Ελληνισμού, της κουλτούρας και της Ιστορίας της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τον θαυμασμό του στον Σαμ Τσέκουα:
«Μετά την ομιλία του Σαμ επαληθεύτηκε το ρητό ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Η παρουσία ενός ανθρώπου ο οποίος κατάγεται από τη Νιγηρία και έχει εμποτιστεί με τον ελληνικό πολιτισμό και έρχεται και μας μιλάει εδώ στο Μανχάταν με τόσο ωραία ελληνικά, οι λέξεις περιττεύουν και οτιδήποτε και να πω θα είναι φτωχό και ελάχιστο μπροστά σε αυτή την εικόνα. Είναι το μεγαλείο του Ελληνισμού. Είναι το μυστικό για το πώς και γιατί αντέξαμε 400 χρόνια στη σκλαβιά. Αυτό είναι το μυστικό. Ο πολιτισμός μας, η γλώσσα μας και η πίστη μας.
Αυτό που έγινε πριν από 200 χρόνια, η επανάσταση για την απόκτηση της ελευθερίας δεν σταμάτησε τότε. Η επανάσταση και ο πόθος για ελευθερία και αξιοπρέπεια είναι κάτι που απασχολεί τον Ελληνισμό εδώ και 200 χρόνια. Ο αγώνας για την ελευθερία δεν είναι μόνο αγώνας ενάντια σε ένα τύραννο. Είναι ο αγώνας για αξιοπρέπεια, για παιδεία στα παιδιά μας, για την κατάκτηση της γλώσσας μας, για το μέλλον του Ελληνισμού στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Η Επανάσταση συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όπου υπάρχουν Έλληνες» είπε ο κ. Ελπιδοφόρος.
ΣΤΑΤΕΝ ΑΪΛΑΝΤ. Διαδικτυακά γιόρτασε την επέτειο της Ανεξαρτησίας το ελληνικό σχολείο της κοινότητας της Αγ. Τριάδος/Αγ. Νικολάου στο Στάτεν Αϊλαντ.
Οι μαθητές, από το νηπιαγωγείο μέχρι και την 8η τάξη, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, απήγγειλαν ποιήματα, τραγούδησαν και αναφέρθηκαν στο ιστορικό της ημέρας.
Ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Νικόλαος Πετροπουλάκος, συνεχάρη το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές για το πρόγραμμα που παρουσίασαν και ευχήθηκε την γρήγορη επιστροφή των μαθητών πίσω στο αγαπημένο τους σχολείο.
«Τις ημέρες αυτές που τιμούμε και γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης οφείλουμε να αναλογιστούμε τη σημασία του αγώνα των προγόνων μας οι οποίοι έχυσαν το αίμα τους για να ελευθερώσουν την αγαπημένη τους χώρα.
Από την ιστορία μαθαίνουμε ότι η Φιλική Εταιρεία αποφάσισε να κηρύξει την Επανάσταση στις 25 Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όμως οι Οθωμανοί έμαθαν τα σχέδια και έτσι η έναρξη του Αγώνα ξεκίνησε στις 6 Μαρτίου με άσχημο δυστυχώς αποτέλεσμα.
Στις 17 Μαρτίου οι Μανιάτες κήρυξαν με επιτυχία την Επανάσταση στην Αρεόπολη, εκεί που γεννήθηκε ο παππούς μου, και σιγά σιγά απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα.
Μετά από 11 χρόνια αγώνα και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς ήρωες και ηρωίδες η Ελλάδα ήταν και πάλι μία ελεύθερη χώρα.
Σήμερα μετά από δύο αιώνες όλοι μας οφείλουμε την ευγνωμοσύνη μας στη θυσία που έκαναν και να μην τους ξεχάσουμε ποτέ.
Ζήτω το έθνος, ζήτω η Ελλάδα», τόνισε.
Η διευθύντρια, Αναστασία Μαντά, ανέφερε: «Διπλή, μοναδική γιορτή γιορτάζουν οι Ελληνες στα πέρατα του κόσμου.
Με σεβασμό και υπερηφάνεια τιμούμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Το 2021 αποκτά μεγαλύτερη συμβολική φόρτιση καθώς έρχεται μετά από μια παγκόσμια υγειονομική και οικονομική κρίση.
Η Εκκλησία μας τιμά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, το χαρμόσυνο μήνυμα για τον ερχομό του Σωτήρα Χριστού.
Την ίδια ημέρα γιορτάζουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της έναρξης της Επανάστασης για την απελευθέρωση από τα δεσμά της Οθωμανικής δουλείας.
Για 400 χρόνια σκοτάδι κι ερήμωση απλώθηκε εκεί όπου άλλοτε ανθούσε ο πιο λαμπρός πολιτισμός.
Η πίστη στη βοήθεια του Θεού και η φλόγα για την ελευθερία έκαναν τους σκλάβους, τους φτωχούς και άοπλους να υψώσουν το ανάστημά τους και να διεκδικήσουν την εθνική τους ταυτότητα, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια.
Γράφηκαν οι λαμπρότερες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας με πράξεις απαράμιλλου ηρωισμού και αυτοθυσίας.
Στο ελληνικό μας σχολείο κρατούμε ζωντανή την εθνική και πολιτιστική μας κληρονομιά.
Το νήμα των αξιών που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον: Την ελληνική γλώσσα, την Ορθόδοξη θρησκεία μας, την Ιστορία και τον Πολιτισμό».
Το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού συμμετέχει στους εορτασμούς για την Επέτειο των 200 χρόνων
Το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού προκηρύσσει και διοργανώνει Πανελλήνιο Εικαστικό Διαγωνισμό με τίτλο: «Ανακαλύπτοντας την Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης που κατοικεί κοντά μου!», στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εκδηλώσεών του για τον εορτασμό της Επετείου των 200 χρόνων από την Eθνική Παλιγγενεσία.
Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, των γυμνασίων και των λυκείων, αλλά και όσοι ενήλικες επιθυμούν, καλούνται να αποτυπώσουν μέσα από τη δημιουργία των έργων τους την οικεία τοπική ιστορία της περιοχής, όπου διαμένουν, και τους γνωστούς ή άγνωστους πρωταγωνιστές της, μέσα από τα τοπωνύμια που φέρουν το όνομά τους ή μέσα από τα μνημεία τους, με τα οποία έρχονται σε επαφή καθημερινά.
Τα εικαστικά έργα που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό, θα έχουν ως θεματική αφετηρία τους οπτικά και αφηγηματικά στοιχεία από την τοπική ιστορία και τους ήρωες που έδρασαν ή που απαθανατίζονται σήμερα μέσω ενός μνημείου ή ενός τοπωνυμίου στην περιοχή του κάθε διαγωνιζόμενου και θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί με την τεχνική του κολάζ.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να χρησιμοποιήσουν φωτογραφικό και πρόσθετο εικαστικό υλικό (μικτή τεχνική), στο οποίο να απεικονίζονται τοπωνύμια ή μνημεία από την περιοχή στην οποία διαμένουν, με αναφορά στην Επανάσταση του 1821.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες:
1. Μαθητές από 6 έως 10 ετών
2. Μαθητές από 11 έως 14 ετών
3. Μαθητές από 15 έως 18 ετών
4. Ενήλικες.
Ο διαγωνισμός θα έχει διάρκεια από 25 Μαρτίου έως 25 Μαΐου 2021.
Την Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούν οι:
• Δάφνη Αγγελίδου,ζωγράφος-ψηφιδογράφος, καθηγήτρια ΑΣΚΤ
• Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος και Αθηναιογράφος
• Μαρία Γρηγοροπούλου, υπεύθυνη Eκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
• Ίρις Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης και Ανεξάρτητη Επιμελήτρια – πρόεδρος Επιτροπής
• Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, ζωγράφος, τ. Πρύτανης ΑΣΚΤ
• Γιώργος Χουλιαράς, γλύπτης, τ. Αντιπρύτανης ΑΣΚΤ
Θα επιλεγούν 100 έργα, με ίση αντιπροσώπευση όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Τα 100 έργα που θα επιλεγούν (25 από κάθε μία από τις 4 ηλικιακές κατηγορίες), θα εκτεθούν το φθινόπωρο του 2021 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, όπου θα διατίθεται και αναμνηστικό λεύκωμα. Οι πρώτοι, ανά κατηγορία, θα λάβουν ως έπαθλο δώρα τεχνολογίας, που θα ενθαρρύνουν την ενασχόλησή τους με την ιστορία και την τέχνη, ενώ οι δεύτεροι και τρίτοι, ανά κατηγορία, θα λάβουν δωροεπιταγές για το Πωλητήριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος. Όλοι οι συμμετέχοντες στην έκθεση θα προσκληθούν στα εγκαίνια και θα λάβουν τιμητικό δίπλωμα.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι να συνειδητοποιήσουμε πως η ιστορία βρίσκεται γύρω μας και πως χρειάστηκε να ενωθούν πολλοί διαφορετικοί τοπικοί αγώνες και θυσίες, να συναντηθούν πολλές γνωστές και άγνωστες τοπικές πτυχές της, πολλά διαφορετικά σπαράγματά της, για να οδηγηθεί το Έθνος προς την Ελευθερία. Καταγράφοντας όλες τις τοπικές πληροφορίες, μέσω του Πανελλήνιου Διαγωνισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, αποσκοπούμε σε μια νοερή ιστορική περιήγηση ανά την Ελλάδα, καθώς και σε μια διαδραστική και ουσιαστική συνειδητοποίηση των παραπάνω από μικρούς και μεγάλους.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικότερα για όλα τα στάδια και τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού (όροι και προϋποθέσεις, διαδικασία συμμετοχής, έπαθλα), καθώς και να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα: 1821.ime.gr.
ΣΑΝΤΑ ΜΟΝΙΚΑ. ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ. «Ζήτω η Ελλάς» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης για την 25η Μαρτίου που διοργανώνουν το United Hellenic American Societies (UHAS) της Καλιφόρνιας και το Greek Heritage Society (GHS) της Νότιας Καλιφόρνιας και θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο Πασίφικ στη Σάντα Μόνικα.
Η εκδήλωση θα συνοδεύεται από μια μεγάλη φωτεινή επιγραφή που θα λέει: «Ζήτω η Ελλάς» την οποία κατασκεύασε ο ομογενής Νεκτάριος Μπαζιώτης (Nektar Baziotis), πρόεδρος της εταιρείας ΕΝΚΙ.
Η επιγραφή θα βρίσκεται 130 πόδια πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό, στην προβλήτα της Σάντα Μόνικα και θα διαθέτει περισσότερα από 160.000 φώτα τύπου LED. «Το θέαμα αυτό θα είναι μια συναρπαστική και αξέχαστη εμπειρία. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με το UHAS για αυτό το ξεχωριστό αφιέρωμα στους ήρωες του 1821 και στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Ανεξαρτησία» δήλωσε η Σέλι Παπαδοπούλου, μέλος του GHS.
Ο φωτισμός της επιγραφής θα διαρκέσει οκτώ λεπτά και θα είναι ορατός αρκετά μίλια μακριά κατά μήκος της ακτής της Νότιας Καλιφόρνιας, ενώ θα αναπαράγεται συνεχώς όλο το απόγευμα της 25ης Μαρτίου και θα μπορούν να το δουν όλοι οι Ελληνες σε όλο τον κόσμο μέσω ζωντανής ροής από το Ιντερνετ.
Ο πρόεδρος του UHAS Τάσος Ζωγράφος δήλωσε: «Εχουμε την τιμή να συμμετέχουν με τη χορηγία μας σε αυτή την εκδήλωση για το όφελος και τη διασκέδαση της ελληνικής κοινότητας. Αυτό είναι ένα ακόμα παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι ελληνικές οργανώσεις συνεργάζονται με θετικό και υποστηρικτικό τρόπο προς όφελος όλων των Ελλήνων αλλά και των φιλελλήνων όχι μόνο εδώ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο».
Το UHAS εκπροσωπεί την ελληνοαμερικανική κοινότητα στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1954 με σκοπό την προώθηση, διατήρηση και προστασία του ελληνικού πολιτισμού, της κληρονομιάς και της παράδοσης μέσω των σχέσεων της κοινότητας. Αποτελεί τον κύριο οργανισμό για τον συντονισμό των ετήσιων εκδηλώσεων του εορτασμού των Φώτων, του εορτασμού της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και της επετείου του «ΟΧΙ».
ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. «Τα γεγονότα τα οποία γράφουν ιστορία δεν παραγράφονται στην πραγματικότητά τους και δεν παραποιούνται. Οι ιστορικοί συγκεντρώνουν στοιχεία και καταγράφουν τα γεγονότα», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρώην Διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Δρ Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, σε μήνυμά του προς την Στέλλα Κοκόλη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, η οποία πραγματοποίησε, διαδικτυακά, την Κυριακή, τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου. Ο τελευταίος ήταν ο δημιουργός του αρχαιότερου στην Αμερική ξύλινου σχολείου που σώζεται μέχρι σήμερα στον Αγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας.
Ο Δρ Ευθυμιόπουλος, με ευρύτητα σπουδών, γνώσεων και πλούσιο ακαδημαϊκό παρελθόν, που διορίστηκε το 2005, αποσύρθηκε από τα καθήκοντά του το 2019. Μεγάλα του έργα ήταν, μεταξύ άλλων, η ολοκληρωμένη σειρά του σχολικού βιβλίου «Τα Ελληνικά μου», καθώς και η οργάνωση μεγάλων επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς στη Ν. Υόρκη, διάφορες κατά τόπους Μητροπόλεις και στην Κύπρο.
Ο Δρ Ευθυμιόπουλος σε αποχαιρετιστήρια επιστολή του προς τους εκπαιδευτικούς, τους είχε χαρακτηρίσει «πνευματικούς στρατιώτες στην πρώτη γραμμή».
Το πλήρες κείμενο του μηνύματος προς την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, έχει ως εξής:
«Σας ευχαριστώ για το ευγενικό και εγκάρδιο κάλεσμά σας να συμμετέχω στην όμορφη ημερίδα που κάνετε. Είναι ένα Δοξαστικό, στη μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου, που ξεκίνησε από το μικρό χωριό του, το Σκουτάρι, να βρει το Νέο Κόσμο, στη Σμύρνη και τον Αγ. Αυγουστίνο στη Φλόριδα.
Σας συγχαίρω γιατί οι αγώνες σας, η αγάπη σας και το ενδιαφέρον σας είναι αδιάπτωτοι.
Εχετε την εξαιρετική συντυχία να έχετε εκλεκτούς συνεργάτες. Ομως, ακόμη περισσότερο, να έχετε δίπλα σας, αρωγό στο έργο σας, έναν εξαίρετο Ιεράρχη, που τιμά την Ιεροσύνη. Το Θεοφιλέστατο Μωκησσού κ. Δημητριο.
Πριν χρόνια στο Σικάγο, η ταπεινότητά μου είχε την εξαιρετική τύχη από το πάλκο ενός θεάτρου μαζί να απαγγέλουμε Σεφέρη σε γιορτή για την Ομογένεια.
Τα γεγονότα κυρία Κοκόλη, τα οποία γράφουν ιστορία δεν παραγράφονται στην πραγματικότητά τους και δεν παραποιούνται. Οι ιστορικοί συγκεντρώνουν στοιχεία και καταγράφουν τα γεγονότα.
Δεν πλάθουν μύθους, αλλά ούτε και ιδεολογήματα.
Με ορθολογισμό, αγάπη, προσφορά και στρατηγική, ενώσατε τη φωνή σας με όλους εκείνους που αγαπούν την ελληνορθόδοξη παιδεία, την ιστορία και τον πολιτισμό, δηλαδή αυτό που λέγεται Αρετή των Ελλήνων!
Περιποιεί ιδιάζουσα τιμή όπου με την πρόεδρο του Οργανισμού Ελληνική Παιδεία Αμερικής, κυρία Βασιλική Φιλιώτη, συνεργαστήκατε και σεβαστήκατε τους θεσμούς και με την ταπεινότητά μου καλύψαμε τα σχολειά μας σε όλη την Αμερική με εκείνα τα ανεπανάληπτα επιμορφωτικά σεμινάρια, τα οποία είχαν ανάγκη οι δάσκαλοί μας.
Διδάξατε και με στεντόρεια φωνή διαλαλήσατε, ότι εκεί κάπου στον Αγ. Αυγουστίνο σε ένα ξύλινο σχολειό διδάσκονταν από τον Γιάννη και την κόρη του Μαρία η ελληνική μας γλώσσα.
Σήμερα αυτά, ως ιστορικά κειμήλια με τις αναμνήσεις, ασκούν για τον Ελληνισμό ιδιαίτερη γοητεία.
Καλή επιτυχία στο έργο σας. Η ιστορία δεν παραγράφεται, αλλά τέρπει και διδάσκει».
Εξάλλου, από τους παρακολουθούντες την εκδήλωση, ο καθηγητής Δημοσθένης Τριανταφύλλου, είπε στο τέλος, ότι σύμφωνα με προσωπική του έρευνα για βιβλίο το οποίο γράφει, ο Γιαννόπουλος είχε τρία παιδιά: Τον Γεώργιο που βαπτίστηκε στις 28 Οκτωβρίου 1794, τη Μαρία που βαπτίστηκε στις 11 Ιανουαρίου 1796 και τον Εμμανουήλ, που βαπτίστηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1798. Ο κ. Τριανταφύλλου υποστήριξε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ιστορικά στοιχεία και γι’ αυτούς.
Επίκαιρο ποίημα που έγραψε η ίδια για την Ελλάδα και το πνεύμα των Ελλήνων της Διασποράς, απήγγειλε η Καλλιόπη Τουφίδη.
Ο διαγωνισμός της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών για τη συγγραφή έκθεσης με θέμα τους Φιλέλληνες, παρατάθηκε μέχρι σήμερα, Πέμπτη 18 Μαρτίου. Θα δοθούν βραβεία 1000, 500 και 250 δολαρίων. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 25 Μαρτίου.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια ξεχωριστή εκδήλωση στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση του 1821 πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Σταθάκειο και διοργανώθηκε από την ΑΧΕΠΑ.
Μέλη της οργάνωσης, με την βοήθεια δημοσιευμάτων της εποχής αναπαρέστησαν τον ελληνικό χορό (Greek Ball) που είχε πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου του 1827 στο Park Theatre στο Μανχάταν με όσες περισσότερες λεπτομέρειες βρήκαν.
Μια από αυτές τις εφημερίδες, την US Gazette έγραφε: «Ο χορός που πραγματοποιήθηκε στο Park Theatre για τον διπλό πατριωτικό σκοπό να τιμήσει τα γενέθλια του μεγάλου πατέρα της χώρας και για να συνεισφέρει στο ταμείο όπου συγκεντρώνουν οι πολίτες χρήματα για να ανακουφίσουν οικονομικά τους Έλληνες που υποφέρουν και να επισπεύσουν αν γίνεται την πορεία τους προς την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στο θέατρο και έως τις 11 το βράδυ είχαν φτάσει στο θέατρο περί τα 2000 άτομα».
Αριστερά και δεξιά της αναπαράστασης τοποθετήθηκαν δύο μεγάλα πορτρέτα του στρατηγού Λαφαγιέτ και του πρώτου Προέδρου της Αμερική, Τζορτζ Ουάσιγκτον, τα οποία ήταν στολισμένα με εμβλήματα της ειρήνης και λουλούδια καθώς και ο Λευκός Σταυρός που αποτελούσε έμβλημα της ελληνικής επανάστασης και σύμβολο του ελληνικού αγώνα και από κάτω έγραφε «Ελευθερία ή Θάνατος».