Εγκρίθηκε ομοφώνως η αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας

0

Εγκρίθηκε ομοφώνως η αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας

Η αξιοποίηση του ιαματικού φυσικού πόρου των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας και των εγκαταστάσεών τους, από τον Δήμο Ρόδου (ή από αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου, ή από την ΔΕΡΜΑΕ) εγκρίθηκε ομοφώνως από το δημοτικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συλλογικού οργάνου το βράδυ της Πέμπτης.
Το θέμα, το οποίο ανέδειξε η «δ», εισηγήθηκε ο δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο οποίος ανέφερε ότι με τις προβλέψεις του ν. 4875/2021 θεσπίστηκαν αυστηρά χρονικά περιθώρια για την αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων της χώρας, μεταξύ των οποίων και το νερό της ιαματικής πηγής της Καλλιθέας Ρόδου,

όπως αυτό αναγνωρίστηκε με την υπ’ αριθ. 640/13-1- 2017 απόφαση της υπουργού Τουρισμού (ΦΕΚ 121/24-1-2017 – Τεύχος Β΄). Ειδικότερα, θεσπίστηκε η νομική υποχρέωση λήψης απόφασης για την αξιοποίηση του ιαματικού φυσικού πόρου από τον οικείο Ο.Τ.Α. το αργότερο έως τις 23/6/2022.
Επιπρόσθετα, όπως εξήγησε ο κ. Καμπουράκης, θεσπίστηκε η υποχρέωση εκπόνησης οικονομοτεχνικής μελέτης επενδυτικού σχεδίου του ιαματικού φυσικού πόρου εντός τεσσάρων (4) ετών και υλοποίησης των έργων αξιοποίησης μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ετών από τη λήψη της απόφασης αξιοποίησης. Τόσο το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης οικονομοτεχνικής μελέτης, όσο και αυτό της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου που προδιαγράφει ο νόμος είναι ιδιαίτερα ασφυκτικά, με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες που συνδέονται με την τοποθεσία που βρίσκεται το νερό της ιαματικής πηγής της Καλλιθέας Ρόδου.
Ειδικότερα, ο εν λόγω ιαματικός φυσικός πόρος βρίσκεται εντός του Πολιτιστικού Μνημείου των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας, το οποίο χαρακτηρίστηκε με την υπ’ αριθ. Γ/1297/25456 Απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών (ΦΕΚ 340/31-5-1985 – Τεύχος Β΄) ως έργο τέχνης, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 5351/1932 «περί Αρχαιοτήτων» και του ν. 1469/1950 «περί προστασίας ειδικής κατηγορίας οικοδομημάτων και έργων τέχνης μεταγενέστερων του 1830».
Ο διττός αυτός χαρακτήρας του μνημείου των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας ως παράκτιου πολιτιστικού μνημείου και ως χώρου ανάβλυσης ενός φυσικού ιαματικού πόρου, καθιστά επιτακτική την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας για την εκπόνηση της δεύτερης οικονομοτεχνικής μελέτης επενδυτικού σχεδίου καθώς και της υλοποίησης αυτής, ειδάλλως δεν θα καταστεί δυνατή η έγκαιρη τήρηση των προθεσμιών που θεσπίζει ο ν. 4875/2021, με κίνδυνο να απωλέσει ο Δήμος Ρόδου τα δικαιώματά του επί της ιαματικής πηγής καθώς και επί του περιβάλλοντος αυτήν χώρου.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους ο κ. Καμπουράκης εισηγήθηκε τα ακόλουθα, που εγκρίθηκαν ομοφώνως από το δημοτικό συμβούλιο:
(Α) Τη λήψη απόφασης για την αξιοποίηση του ιαματικού φυσικού πόρου των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας και των εγκαταστάσεων, που συνέχονται με αυτόν και περιγράφονται αναλυτικά στην υπ’ αριθ. 640/13-1-2017 απόφαση της υπουργού Τουρισμού (ΦΕΚ 121/24-1-2017 – Τεύχος Β΄), από τον Δήμο Ρόδου, άλλως από οποιαδήποτε αναπτυξιακή εταιρεία αυτού, άλλως από τη δημοτική μονομετοχική ανώνυμη εταιρεία του Δήμου Ρόδου με την επωνυμία «ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΡΟΔΟΥ Μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρεία» αυτού, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Μέρους Β΄ του ν. 4875/2021 «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης».
(Β) Την άμεση έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας από τη Δ.Ε.Ρ. Μ.Α.Ε., κατά τα οριζόμενα είτε στις διατάξεις του ν. 4412/2016, είτε και σε αυτές του ν. 4413/2016, για την ανάδειξη αναδόχου εκπόνησης οικονομοτεχνικής μελέτης επενδυτικού σχεδίου για την αξιοποίηση του ιαματικού φυσικού πόρου των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας και των εγκαταστάσεων, που συνέχονται με αυτόν, την υποβολή και έγκριση αυτής αρμοδίως και, τέλος, την καθολική υλοποίηση του περιεχομένου της μελέτης.
(Γ) Την εφεξής κατάρτιση συμβάσεων για την προσωρινή εκμετάλλευση των επιμέρους τμημάτων λειτουργίας του Πολιτιστικού Μνημείου των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας από τη Δ.Ε.Ρ. Μ.Α.Ε. για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει το ένα (1) έτος κάθε φορά και έως την εγκατάσταση του αναδόχου της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας που αναφέρεται στο προηγούμενο εδάφιο.

(Δ) Τη ρητή επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος του Δήμου Ρόδου για κάθε ζήτημα που συνέχεται άμεσα ή έμμεσα με την κυριότητα αυτού επί της έκτασης του Πολιτιστικού Μνημείου των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας