Δυτική Λέσβος: Συνέντευξη Δημάρχου στο ΚΑ –Γιατί πρέπει να επισκεφτούμε το νησί Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022 22:02 Συνέντευξη του κ. Ταξιάρχη Βέρρου, Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, στην έντυπη έκδοση του ka-business.gr το περιοδικό “ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ”  Ιουνίου 22 και στην Ραλλιώ Λεπίδου Ταξιάρχης Βέρρος, Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου

0

Η ΛΕΣΒΟΣ είναι ένας μοναδικός αγροδιατροφικός προορισμός με προϊόντα από την ευλογημένη γη του Βορείου Αιγαίου. Ποιο εκτιμάτε πως είναι το σήμα κατατεθέν σας σε αυτό τον κλάδο? Η Λέσβος φημίζεται για τη γαστρονομία της. Παράγουμε μοναδικά γαλακτομικά προϊόντα όπως το λαδοτύρι και η γραβιέρα, αλλά βάζουμε στο τραπέζι μας και τα οστρακοειδή του Κόλπου της Καλλονής. Πιο χαρακτηριστικό από όλα αυτά είναι η σαρδέλα Καλλονής θα έλεγα, αλλά δε είναι μόνο αυτό.

Παράγουμε μέλι, προϊόντα από ντόπιο σύκο, το «βράσμα», ξεχωριστό παρθένο ελαιόλαδο, φυσικά το ούζο μας αλλά και το κρασί μας από τοπικές ποικιλίες σταφυλιών, μανιτάρια, όσπρια, αρωματικά φυτά και ένα πλούτο ποικίλων προϊόντων από τους τοπικούς μας συνεταιρισμούς που προωθούν την τοπική οικονομία, την γυναικεία επιχειρηματικότητα και αξιοποιούν την τοπική αγροτική παραγωγή για τη δημιουργία προϊόντων υψηλής γαστρονομικής αξίας. Για εμάς στο Δήμο ισχύει εξάλλου ένα μότο, που παίζει με τα αρχικά της ΛΕΣΒΟΥ: Λάδι, Ελιά, Σαρδέλα, Βότανα και Βιολογικά προϊόντα, Ούζο & Οστρακοειδή, Σύκο.

Τι περιθώρια ανάπτυξης δράσεων υπάρχουν, για να στηρίξει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου τον αγροδιατροφικό κλάδο και ποιες είναι αυτές οι δράσεις? Προβολή Παραγωγικών πόρων και Διασύνδεση τους με την Τριτογενή Παραγωγή Εκπαίδευση επιχειρηματιών για αειφόρα διαχείριση των πρακτικών τους στον τομέα της γαστρονομίας Την προσφορά Λεσβιακού Πρωϊνού με τοπικά προϊόντα σε όλα τα ξενοδοχεία και καφέ-εστιατόρεια Την στήριξη, προβολή και ανάπτυξη των φεστιβάλ και δράσεων που διοργανώνονται από Φορείς Τουρισμού σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους και επαγγελματίες που προβάλουν τη γαστρονομία κάθε χρόνο, όπως το Lesvos Foodfest- https://lesvosfoodfest.com/ που στοχεύουν στην προβολή των τοπικών προϊόντων και των παραγωγών τους, στην ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης Την στήριξη αντιπροσωπειών σε γαστρονομικές εκθέσεις στην Ευρώπη προβάλλοντας τη τοπική γαστρονομία της Λέσβου

Η αλήθεια είναι πως η ΛΕΣΒΟΣ, ένα κόσμημα του Βορείου Αιγαίου , έχει δοκιμαστεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Από την μία το μεταναστευτικό και από την άλλη η πανδημία. Σε αυτό το περιβάλλον τι περιθώρια ανάπτυξης του νησιού υπάρχουν? Υπάρχει τεράστια αναπτυξιακή προοπτική στη Λέσβο που μπορεί να πραγματοποιηθεί στον τομέα του τουρισμού με τη δημιουργία ενός DMMO (Destination  Management and Marketing Organization), όπου θα ενώσουν τις δυνάμεις τους οι δύο δήμοι του νησιού,  η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Εμπορικό Επιμελητήριο, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου καθώς και εκπρόσωποι φορέων τουρισμού και εστίασης, καθώς ο προορισμός είναι ΕΝΑΣ, η Λέσβος. Συλλογικοί στόχοι μας μεταξύ άλλων είναι:

Η μακροχρόνια αξιοποίηση των τριών ιαματικών πηγών του Δήμου Δυτικής Λέσβου που βρίσκονται στον Πολιχνίτο, στο Λισβόρι και στην Εφταλού. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, από τη δημιουργία του το Σεπτέμβριο του 2019, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες, ενέργειες που απαιτούνται για την αποσφράγιση των ιαματικών πηγών, για την αναγνώριση τους ως φυσικού πόρου και για την διασφάλιση χρήσης του γεωθερμικού πεδίου. Το επόμενο στάδιο στο οποίο θα προχωρήσει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου είναι στην προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε δυνητικούς ιδιώτες επενδυτές για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και των γεωθερμικών πεδίων. Η επαγγελματική και μακροχρόνια προώθηση της Λέσβου ως τουριστικού προορισμού μέσω μιας διαφημιστικής καμπάνιας με ενιαίο μήνυμα, όπου θα συμπίπτουν η Περιφέρεια, οι δύο Δήμοι της Λέσβου, οι Τουριστικοί Φορείς, ο ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουρισμού. Ανάδειξη και Ανάπτυξη των Εναλλακτικών «Αγορών» της Λέσβου (Πολιτισμός, Παρατήρηση Πτηνών (Birdwatching), UNESCO  Global Geopark –Απολιθωμένο Δάσος Σιγρίου, Ευεξία-Ιαματικές Πηγές, Γαστρονομία και Αγροτουρισμός, Αθλητικός, Εκπαιδευτικός, Θρησκευτικός, Γαμήλιος και Lesbian Τουρισμός) Αναβάθμιση Υποδομών Τουρισμού (Συνεδριακά Κέντρα, Υποδομές για Birdwatching, Περιπατητικές Διαδρομές, Σημάνσεις, Δημιουργία APP & Ιστοσελίδας, Άνοιγμα των επισκέψιμων χώρων Πολιτισμού,

Αδειοδότηση Ιαματικών Πηγών κ.α.) Επέκταση Τουριστικής Περιόδου μέσω δράσεων, φεστιβάλ & εκδηλώσεων   Η ΛΕΣΒΟΣ είναι ένας υπέροχος τουριστικός προορισμός. Τι μηνύματα έχετε για την φετινή τουριστική περίοδο? Η φετινή τουριστική σαιζόν φαίνεται με βάση τις προ κρατήσεις που έχουμε από τα ξένα Tour Operators ότι θα είναι ναι μεν πολύ καλύτερη από τη περσινή σαιζόν, που διήρκησε μόνο 2 ½ μήνες, αλλά δυστυχώς παραμένει πολύ μακριά από το επίπεδο των κρατήσεων του 2019 καθώς έχουν προγραμματιστεί να έρθουν στη Λέσβο δυστυχώς λίγο παραπάνω από τις μισές πτήσεις (chartered flights) που ερχόντουσαν το 2019. Είναι θετικό όμως, ότι ξεκινάει η σαιζόν και πάλι μετά από δύο χρόνια τέλος Απριλίου και θα λήξει μέσα Οκτωβρίου. Τα εισιτήρια βέβαια, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά παραμένουν δυστυχώς ακριβά.

Γιατί κάποιος να επισκεφτεί το νησί σας? Η Λέσβος είναι ένα ψηφιδωτό αξιοθέατων με καταπληκτικούς αρχαιολογικούς, αριτεκτονικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς, λόγω της μακραίωνης ιστορίας της. Μπορεί ακόμα να γνωρίσει κανείς τη Λέσβο μέσα από μοναδικές διαδρομές μέσα στη φύση της.  Επιβάλλεται βέβαια κάποιος να επισκεφτεί τους μοναδικούς παραδοσιακούς οικισμούς μας, όπως ο Μόλυβος, η Συκαμνιά, η Βατούσα, ο Πολιχνίτος, η Αγία Παρασκευή και η Πέτρα, ενώ έχουμε και απέραντη θάλασσα με ακτογραμμή  περίπου 370 χλμ, προσφέροντας αμέτρητες επιλογές για κάθε γούστο λουομένου, από βραχώδεις, βοτσαλωτές, ή αμμώδες παραλίες- είτε οργανωμένες και πολυσύχναστες με καφέ-μπαρ και ταβέρνες, είτε απόμακρες και ανέγγιχτες.

Η Λέσβος είναι και ένας σημαντικός θρησκευτικός προορισμός με μοναδικές εκκλησίες και πασίγνωστα σε όλη τη χώρα μοναστήρια όπως το γυναικείο μοναστήρι του Αγ. Ραφαήλ στη Θερμή, το μοναστήρι του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο, τη Παναγία στην Αγιάσο, τη Μονή Πιθαρίου στην Ερεσό και αμέτρητα άλλα. Η Λέσβος γενικά συνδυάζει το μοντέρνο με την παράδοση. Είναι ένας προορισμός όπου «ζεις» την κάθε στιγμή μέσα από γνήσιες εμπειρίες, παραδοσιακές και αγνές γεύσεις και τη ζεστή φιλοξενία των ντόπιων, που δεν μπορείς παρά μόνο να την ερωτευτείς.