Γερμανία: Στα ΜΜΜ μόνο με πιστοποιητκό ή αρνητικό τεστ

0

Από σήμερα ισχύουν στη Γερμανία αυστηρότεροι κανονισμοί για την χρήση μέσων μεταφοράς, αλλά και την πρόσβαση στους χώρους εργασίας.

Πανδημία, Βερολίνο, ΜΜΕ, πιστοποιητκό, Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από σήμερα στα γερμανικά ΜΜΜ

Από την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου, πρόσβαση στις επιχειρήσεις και στα τρένα θα έχουν μόνο όσοι διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, είτε αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Στόχος αυτού του μέτρου είναι ο περιορισμός του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Ο κανονισμός θα ισχύει ως τις 19 Μαρτίου 2022 και μπορεί να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες.

Ως και 25.000 πρόστιμο στους παραβάτες

Γερμανία, Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, βιβλιάριο εμβολιασμώνΨηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού & βιβλιάριο εμβολιασμών

Σε ό,τι αφορά τους τόπους εργασίας, οι απασχολούμενοι είναι υποχρεωμένοι να δείξουν στον εργοδότη το πιστοποιητικό είτε εμβολιασμού είτε ανάρρωσης. Σε περίπτωση που δεν διαθέτουν ούτε το ένα ούτε το άλλο, θα πρέπει παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Οι εργοδότες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα είναι υποχρεωμένοι να το ελέγχουν καθημερινά και να το καταγράφουν. Εκτός αυτού θα πρέπει να αναλάβουν τα έξοδα για δυο τεστ την εβδομάδα στους εργαζόμενους. Ένα επιπλέον ένα τεστ την εβδομάδα πληρώνεται από το κράτος. Αν χρειαστεί και άλλο, θα πρέπει να το πληρώνει ο εργαζόμενος από τη τσέπη του. Ο κανονισμός ισχύει και για άτομα που για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Για αυτούς που δεν εργάζονται επειδή δεν διαθέτουν κανένα από τα τρία πιστοποιητικά, μπορούν να επιβληθούν περικοπές στο μισθό, και στην έσχατη περίπτωση μπορούν ακόμη και να απολυθούν. Ως και 25.000 ευρώ πρόστιμο πληρώνουν τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι που παραβιάζουν αυτό τον κανονισμό.

Έλεγχοι στα τρένα

Σε ό,τι αφορά τα τρένα, οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (Deutsche Bahn) ανακοίνωσαν ότι από σήμερα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι είτε από τους ελεγκτές των αμαξοστοιχιών είτε από το προσωπικό ασφαλείας της εταιρείας. Επιβάτες που δεν διαθέτουν κανένα από τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, θα πρέπει να κατεβαίνουν στην επόμενη στάση. Η ίδια ρύθμιση εφαρμόζεται και στις γραμμές των υπεραστικών λεωφορείων.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο