ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΕΣΜΟΥ

0

Καμένα Βούρλα  4/7/2021

 

 

ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ                                                    ΠΡΟΣ

 

Δρ. Χημικός                                                              ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ & ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ

Δημοτικός Σύμβουλος                                                     ΔΗΜΩΝ-ΜΕΛΩΝ  Σ.Δ.Ι.Π.Ε.

Καμένων Βούρλων  2011-2019                                                Κοινοποίηση:

Μέλος Σ.Δ.Ι.Π.Ε. 2011-2014                                           1. Υπουργό Τουρισμού

Μέλος Αναπτυξιακής Ελληνικής                     2. Συλλόγους Ξενοδόχων & Ενοικιαζόμενων

Θερμαλιστικής Εταιρείας 2012-14                              Δωματίων  Λουτροπόλεων

                                                                             3.Τομεάρχες Τουρισμού Κοινοβ. Κομμάτων

  1. Δρ. Ζήση Αγγελίδη, Σύμβουλο

                                                                                Παγκόσμιας Οργάνωσης Θερμαλισμού

  1. κο. Ι. Αποστολόπουλο,

                                                                                 Σύμβουλο Υπουργού Τουρισμού

  1. Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγώ                                                                              και Λουτροπόλεων Ελλάδας

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τα Μέλη του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας

Αγαπητοί εκπρόσωποι των Δήμων με Ιαματικές Πηγές,

Υπήρξα επί σειρά ετών (2011-2014) ενεργό μέλος του φορέα και δεν έπαψα ποτέ ως Αυτοδιοικητικός και ως πολίτης να νοιάζομαι για τον ιαματικό μας πολιτισμό, γενικό ή τοπικό. Παρακολουθώντας ωστόσο τα γεγονότα σε ενεστώτα χρόνο διαπιστώνω σοβαρό υπαρξιακό, αξιακό θέμα που συνδέει άμεσα τον φορέα με το μέλλον και τον πολιτισμό του αντικειμένου. Η Τ.Α. δικαιωματικά τάχθηκε να υπηρετήσει τον ιαματικό τουρισμό, ξεκινώντας το 1983 από τον Δήμο μου που είχα την τιμή να υπηρετώ.

Αφορμή λοιπόν για την επιστολή μου είναι η διοχέτευση στο ηλεκτρονικό τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των απόψεων του Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας κ. Δανά Μάρκου. Οι απόψεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα επιδιώκει εδώ και δεκαετίες ο Συνδεσμός μας. Αν λάβουμε υπόψιν μας και το επερχόμενο νομοσχέδιο για τον Ιαματικό Τουρισμό και τις ορθές παρεμβάσεις του Συνδέσμου ώστε να τροποποιηθούν τα σχέδια νόμου, η σύγχυση είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Παραθέτω τις 2 επίμαχες παραγράφους οι οποίες απαξιώνουν τις ιαματικές μας πηγές, υποβαθμίζουν τον ρόλο τους στην υγεία-ευεξία και δυστυχώς θάβουν πολύ βαθειά την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Το άρθρο το βρήκα σε 2 sites (https://www.halkidikipost.gr/tag/markos-danas/), (https://oladeka.com/2021/06/), ενώ πολλοί ήταν οι γνωστοί που προώθησαν αναρτήσεις του άρθρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ας γίνω όμως πιο συγκεκριμένος:

  1.  Γράφει σε μία παράγραφο: «Ιαματικές πηγές υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα κράτη της υφηλίου και είναι της ίδιας ποιότητας με τις δικές μας. Οι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν ήλιο και θάλασσα, κάτι που δεν μπορούν να βρουν δίπλα στο σπίτι τους. Δεν είναι λογικό να στηρίξουμε την στρατηγική μας για την ανάπτυξη των ιαματικών πηγών της χώρας μας σε οράματα που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα».

Ο Γ. Γρ. εκπρόσωπος του Συνδέσμου σε επιτροπές όπου διαμορφώνει με τις απόψεις του την πολιτική του ιαματικού τουρισμού, το ελάχιστο και απαραίτητο που οφείλει να γνωρίζει είναι ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ τα κράτη της υφηλίου το φυσικό ιαματικό απόθεμα που έχει η χώρα μας. Ποτάμια ολόκληρα θερμού μεταλλικού νερού (Θερμοπύλες, Πόζαρ, Ελευθερές, Καιάφας, Καβάσιλα κ.α.) ρέουν αδιάκοπα στην ελληνική γη. Εδώ γεννήθηκε, άνθισε και κάρπισε σε όλο τον κόσμο η υδροθεραπεία και φέρει διεθνώς το όνομα Hydrotherapy-crenoterapy.

Σε πολλές περιοχές που δεν έχουν επαφή με την θάλασσα, τι έχουμε να πούμε για την στρατηγική στην ανάπτυξη της οικονομίας τους; Ότι δεν πρέπει να αναπτυχθούν οι θερμαλιστικές υποδομές τους ως κύριος μοχλός ανάπτυξης τους; Και τότε η Υπάτη, η Νέα Απολλωνία, το Πλατύστομο, το Πόζαρ, το Σμόκοβο, το Ηραίο, ο Εχινός, οι Θερμοπύλες, ο Λαγκαδάς, η Αμμουδάρα, ο Τρύφος, το Αμύνταιο, το Λουτροχώρι, η Νιγρίτα, η Τραιανούπολη και τόσοι άλλοι προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας χωρίς θάλασσα, σε τι πρέπει να επικεντρωθούν; Θα μιλούσα για αστειότητες αν τα πιο πάνω δεν αφορούσαν θεσμικά πρόσωπα που είναι μάλιστα και σε Επιτροπές για τα Ιαματικά, που επηρεάζουν με τις αποφάσεις τους τις τοπικές κοινωνίες.

Αλλά ακόμη και παραθαλλάσιες λουτροπόλεις όπως το Λουτράκι με το Υδροθεραπευτήριο-κόσμημα, η Αιδηψός, τα Καμένα Βούρλα, η Ικαρία, τα Μέθανα, η Κυλλήνη κ.α. θα πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν την αναβάθμιση των υποδομών τους στην λουτροθεραπεία και να το γυρίσουν στο…λίγο κρασί, λίγο θάλασσα, και τ’ αγόρι μου…που λέει και η Μαρινέλλα;

  1.  Με την τελευταία του παράγραφο: «Ακόμη πρέπει να καταλάβουμε πως δεν μπορούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη του κλάδου στα λουτρικά επιδόματα γιατί η έννοια του κοινωνικού κράτους είναι πασιφανές πως θα συνεχίσει να φθίνει. Οι επισκέπτες στο μέλλον θα έρθουν όχι γιατί θα αποζημιωθούν, αλλά γιατί θα βρουν ολοκληρωμένες θερμαλιστικές υπηρεσίες που θα δρουν συμπληρωματικά στις υπόλοιπες τουριστικές υπηρεσίες του προορισμού», ο κύριος Δανάς εννοεί ότι τα λουτρικά επιδόματα κακώς αποτελούσαν και αποτελούν(;) πάγιο αίτημα του Σ.Δ.Ι.Π.Ε., των Δήμων και Συλλόγων Ξενοδόχων των Λουτροπόλεων καθώς και άλλων φορέων που εμπλέκονται με το αντικείμενο; Μήπως περισσεύει στον ξενοδόχο το Επίδομα που δίνεται και δεν το χρειάζεται; Μήπως περισσεύουν τα χρήματα στον Έλληνα Ασφαλισμένο και δεν του είναι απαραίτητη μία ενίσχυση λουτροθεραπείας από το κράτος; Μήπως οι ευρωπαικές χώρες που δίνουν πάνω από 1.000 ευρώ επίδομα εφαρμόζουν λάθος πολιτικές; Ή μήπως δεν θέλουμε να καρπωθούμε εμείς κάποια από αυτά τα επιδόματα που δίνονται σε 25 εκατομμύρια Ευρωπαίους;  Μήπως το ίδιο το κράτος, με το να δίνει κίνητρα για ίαση και ευεξία στον εργαζόμενο δεν κερδίζει σε μακροπρόθεσμη βάση; Μήπως τελικά το κοινωνικό κράτος που με τρόπο χαααλααρό  “φθίνει” ο Γεν. Γραμματέας, είναι καθολική απαίτηση του πολίτη να επανέλθει, τουλάχιστον στους τομείς της υγείας όπως είναι άλλωστε και η υδροθεραπεία (είμαστε στην εποχή Covid πια); Μήπως τελικά ο ίδιος ο Πλανητάρχης κ. Μπάιντεν, δεν παρακολουθεί την αρθρογραφία του Γενικού σας Γραμματέα και κάνει τελευταία του κεφαλιού του;

Κύριοι Δήμαρχοι,

το αίτημα για πάσης φύσεως ενίσχυση της Λουτροθεραπείας και του Θερμαλισμού εν γένει, ήταν και πρέπει να συνεχίσει να είναι καθαρό και απόλυτο από πλευράς σας. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν αντικρουόμενες ή αμφίσημες θέσεις. Μιλάμε άλλωστε για την επιβίωση των ίδιων των λουτροπόλεων που σε πολλές περιπτώσεις είναι σε οριακή κατάσταση.  Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκπροσωπεί τους δημότες και αυτούς έχει ως σημείο αναφοράς η λουτροθεραπεία. Είτε ως χρήστες του νερού, είτε ως επαγγελματίες που ζουν έμμεσα ή άμεσα από τις θερμαλιστικές δραστηριότητες στις λουτροπόλεις μας.

 

Η ενίσχυση των υποδομών πάντοτε πρέπει να είναι ο κύριος στόχος μας. Υπολειπόμαστε πολύ από τις άλλες Ευρωπαικές χώρες και όχι μόνο από αυτές.

Το Επίδομα λουτροθεραπείας δεν είναι ελληνική εφεύρεση αλλά είναι πολύ καλή εφεύρεση. Τα 150 ευρώ είναι ευτελές ποσόν και πρέπει να αυξηθεί και να διευρυνθεί το σύνολο των ασφαλισμένων που θα το καρπώνονται.

Η υδροθεραπεία είναι θεραπευτική μέθοδος αποδεδειγμένα και υποστηρίζεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Άρα η ένταξη της στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στο Ε.Σ.Υ. είναι μονόδρομος. Έτσι θα αναβαθμιστεί, θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο κύρος και θα δώσει την δυνατότητα σε όσα θερμαλιστικά κέντρα τηρούν τις προυποθέσεις, να δεχθούν τον ευρωπαίο ασφαλισμένο.

Η σύνδεση του θερμού και ψυχρού ιαματικού νερού με την αρχαία παράδοση και τον πολιτισμό μας πρέπει να είναι κύριο μέλημα μας.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς και εύχομαι κάθε καλό στις τοπικές κοινωνίες που υπηρετείτε.

 

Με εκτίμηση

Δρ. Μακρυνίτσας Δημήτρης