ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

0
EYRVPAIKOS SYNDESMOS
ESPA DELTI TYPOY
Ενημερώθηκε στις: 09.11.2020, 15:18

90% αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer δείχνουν προκαταρκτικά στοιχεία των δοκιμών

Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιό τους για τον κορονοϊό είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό, καθώς δημοσιοποίησαν τα στοιχεία της πρώτης μεγάλης κλίμακας κλινικής δοκιμής σε πειραματικό επίπεδο σε εθελοντές. Η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Οι δύο εταιρείες τονίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα ασφαλείας και ότι αναμένουν έγκριση για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα, η προστασία στους ασθενείς επιτεύχθηκε επτά ημέρες μετά την δεύτερη από τις δύο δόσεις και 28 ημέρες μετά την πρώτη.

«Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα» αναφέρει σε δήλωση ο πρόεδρος της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα.  «Το πρώτο σύνολο αποτελεσμάτων της δοκιμής της Φάσης 3 του εμβολίου κατά της Covid-19 παρέχει την αρχική απόδειξη για την ικανότητα του εμβολίου μας να προλάβει την Covid-19».

«Πλησιάζουμε αυτό το κρίσιμο σημείο στην ανάπτυξη του προγράμματος του εμβολίου, σε μια στιγμή που ο κόσμος το χρειάζεται τόσο πολύ, με τα ποσοστά των μολύνσεων να καταγράφουν νέα ρεκόρ, τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν και τις οικονομίες να παλεύουν να ξανανοίξουν» πρόσθεσε.

Οι δοκιμές που έγιναν από τις δύο εταιρείες είναι μεταξύ των δέκα υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών σε όλο τον κόσμο.

Οι εταιρείες προβλέπουν ότι έχουν την δυνατότητα παράδοσης έως και 50 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου στον κόσμο το 2020 και μέχρι 1,3 δισεκατομμυρίου δόσεων το 2021.

Ο συνιδρυτής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι αισιόδοξος για το ότι η προστατευτική δράση του εμβολίου διαρκεί τουλάχιστον έναν χρόνο.

«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανοσολογική δράση μπορεί να διαρκέσει για τουλάχιστον έναν χρόνο», δήλωσε στο Reuters.

Αν και δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια της προστασίας, η έρευνα επί ιαθέντων ασθενών και προηγούμενα ευρήματα για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech τον οδηγεί στην πεποίθηση ότι η προστασία δεν θα είναι βραχεία.

Η σημερινή ανακοίνωση δεν συνεπάγεται ότι το εμβόλιο αναμένεται άμεσα: αυτή η ενδιάμεση ανάλυση, από μια ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης κατέγραψε 94 μολύνσεις μέχρι σήμερα, σε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν περίπου 44.000 άτομα στις ΗΠΑ και ακόμα πέντε χώρες. Η Pfizer δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτές τις περιπτώσεις και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι τα ποσοστά της αρχικής προστασίας μπορεί να αλλάξουν μέχρι η έρευνα να φθάσει στο τέλος της. Ακόμα και η αποκάλυψη τόσο πρώιμων δεδομένων είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη.

Οι αρχές έχουν τονίσει ότι δεν είναι πιθανόν ένα εμβόλιο να είναι έτοιμο πριν από το τέλος του χρόνου και οι πρώτες προμήθειες θα είναι περιορισμένες.

Πηγή: Independent και Associated Press