Αλέξανδρος Τζιάγκαλος: Ανέτοιμη η Δημοτική αρχή Μασλαρινού, για τα λουτρά των Θερμών

0

Αλέξανδρος Τζιάγκαλος: Ανέτοιμη η Δημοτική αρχή Μασλαρινού, για τα λουτρά των Θερμών

ΦΑΚΕΛΟΣ: Ιαματικές Πηγές Θερμών Νιγρίτας

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ»….ΆΡΑΓΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ;

Εδώ και χρόνια, η όποια συζήτηση γίνεται για το πως μπορεί να αναπτυχθεί η περιοχή μας, καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα. Εκμετάλλευση των Ιαματικών Πηγών και συνολικά της γεωθερμίας. 

Σήμερα, τα δικαιώματα διοίκησης/διαχείρισης και αξιοποίησης των λουτρών και ενός μεγάλου τμήματος του γεωθερμικού πεδίου κατέχει η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΕ» (ΕΤΑΔ Α.Ε.).

Κάνοντας μια σύντομη ιστορική διαδρομή επί του θέματος, επισημαίνω ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε. ήδη από το έτος 2012 είχε δρομολογήσει τις διαδικασίες ωρίμανσης του ακινήτου ιαματικές πηγές Θερμών ύστερα από ενέργειες του νεοσύστατου τότε τοπικού Αστικού Συνεταιρισμού Θερμών  (υπ’ αριθμ. πρωτοκ. 2380/14-03-2013 έγγραφο της ΕΤΑΔ).

Στη συνέχεια και μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από το Δήμο και την παραίτηση  του Αστικού Συνεταιρισμού υπέρ του Δήμου, η ΕΤΑΔ ενέκρινε την εκμίσθωση στο Δήμο Βισαλτίας του ακίνητου Ιαματική Πηγή Θερμών σύμφωνα με το απόσπασμα του πρακτικού της υπ’ αρ. 491/25.04.2016 Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δήμου Βισαλτίας, η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε.

Έτσι, το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βισαλτίας με την υπ’ αριθμ. 146/2021 απόφασή του προέβη σε επικαιροποίηση του αιτήματος προς την ΕΤΑΔ Α.Ε., για την Παραχώρηση στο Δήμο Βισαλτίας της χρήσης των Ιαματικών Πηγών Θερμών Νιγρίτας, έν

αντι ανταλλάγματος (μίσθωση).

Εν συνεχεία με την υπ ́ αριθ.163/2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκαν οι γενικοί όροι της παραχώρησης, ενώ στις 7 Ιουλίου 2022 υπήρξε τηλεδιάσκεψη από εκπροσώπους των παρατάξεων (πλην της αξιωματικής αντιπολίτευσης) με υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΤΑΔ, όπου έγινε και εξειδίκευση των επιμέρους όρων και υπήρξε τελική συμφωνία.

Και ενώ έτσι είχαν τα πράγματα και η Έγκριση της σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου «Ιαματικές Πηγές θερμών Νιγρίτας» από το Δήμο Βισαλτίας ήταν ένα θέμα, που τυπικά πλέον έπρεπε να επικυρωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος κ. Μασλαρινός στη συνεδρίαση της 27ης Ιουλίου 2022 ζήτησε ΑΝΑΒΟΛΗ του θέματος, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «…ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ..».

Οι δε προφάσεις του Δημάρχου για να δικαιολογήσει την ανυπαρξία οποιοδήποτε σχεδιασμού από πλευράς του ότι δήθεν θα χρειάζονταν να εργάζονται κάποια άτομα, που θα επιβάρυναν το Δήμο, είναι τουλάχιστον φαιδρές.

Στο άρθρο 12 της υπό υπογραφή σύμβασης προβλέπονταν ότι είχαμε 2 έτη για να πραγματοποιήσουμε εργασίες επισκευής – αποκατάστασης με δικαίωμα παράτασης για άλλο ένα.

Δηλαδή είχαμε τρία χρόνια είτε για να το εντάξουμε σαν Δήμος σε κάποιο από τα τρέχοντα προγράμματα είτε ακόμη και να προσκαλέσουμε εκδήλωση ενδιαφέροντος και να το υπομισθώσουμε σε κάποιον τρίτο.

ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ αν ύστερα από δέκα χρόνια προσπαθειών από την πλευρά των ενεργών δημοτών μέσω του Αστικού Συνεταιρισμού Θερμών, έξι χρόνια μετά την αρχική απόφαση παραχώρησης από την ΕΤΑΔ και τρία χρόνια στη διοίκηση του Δήμου από εσάς κ. Μασλαρινέ και μας δηλώνετε ότι δεν είμαστε έτοιμοι, ΠΟΤΕ θα είμαστε έτοιμοι;

Βέβαια, το θέμα αυτό δικαίωσε και όσους κάνουν λόγο απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης.

Όταν για ένα τόσο σοβαρό θέμα, για ένα θέμα που θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι ΧΘΕΣ, εσείς δηλώνετε ότι δεν είστε έτοιμος και η υπόλοιπη αντιπολίτευση, απλώς κουνά συγκαταβατικά το κεφάλι, αντί να ζητήσει ευθύνες.

Όταν αντί να καταθέσει πρόταση και να αναγκάσει το Δήμαρχο να είναι έτοιμος, αδυνατεί να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα.

Τότε δυστυχώς κ. Δήμαρχε ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ και ίσως να μην είμαστε και ποτέ αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία. 

Άλλωστε, όπως έγραφε και ο Σαίξπηρ:

«Όλα τα πράγματα είναι έτοιμα, αν το μυαλό μας είναι έτοιμο».

Τάδε έφη ο δημοτικός σύμβουλος και πρωην υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Βισαλτίας Αλέξανδρος Τσιάγγαλος, αναφερόμενος για τα λουτρά των Θερμών και την ανυπαρξία πολιτικής από το Δήμαρχο και το Δ.Σ.

Θα συμφωνήσω κύριε Τσιάγγαλε τόσο για την θέση της δημοτικής αρχής, όσο και την δική σας

Όμως δεν ξέρω πόσοι και ποιοι από όλους εσάς έχετε κάνει έστω μια μικρή βόλτα από τα Θερμά, αρχικά για να διαπιστώσετε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα, αλλά και να υπολογίσετε πόσα εκατομμύρια θα χρειαστούν για την ανακατασκευή τους

Πόσα ΕΣΠΑ θα πρέπει να ξε-σηκώσουμε και ποιοί ικανοί άνθρωποι θα πρέπει να τραβήξουν το κάρο από την …λάσπη!

Προς το παρόν ούτε τα μεν υπάρχουν , ούτε και τα δε…

Οπότε καλά κάνει ο Σάκης και κάνει την …πάπια

Προφανώς καταλαβαίνει πως δεν πρέπει μόνος του να βγάλει τα …ματάκια του!