Λουτρά Τραϊανούπολης του δήμου Αλεξανδρούπολης.  Του Ανέστη Αναστασιάδη προέδρου του πανελλήνιου συλλόγου ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδος.

0

 

????????????????????????????????????

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΕΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ WWW.LOYTROPOLEIS.COM 2310905164 THESSALONIKI

Λουτρά Τραϊανούπολης του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Του Ανέστη Αναστασιάδη προέδρου του πανελλήνιου συλλόγου ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδος.

Διάβασα με μεγάλη προσοχή και διαμαρτυρίες των διαφόρων φορέων του δήμου Αλεξανδρούπολης αλλά και της κοινότητας των  λουτρών σχετικά με την δημοπράτηση και την ενοικίαση των λουτρών σε ιδιωτικά χέρια.

Θέλω να θυμίσω σε όλους ότι από το 1983 με αρκετούς δημάρχους από όλη την Ελλάδα κάναμε μία προσπάθεια  με την ίδρυση του συνδέσμου δήμων ιαματικών πηγών Ελλάδος ότι τα λουτρά από τον ΕΟΤ και από ιδιώτες που τα είχανε να μεταφερθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και να αναπτυχθούν.

Η απάντηση είναι μετά από τόσα χρόνια από την ίδρυσή του συνδέσμου που ήμουν ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής αυτού του φορέα και αργότερα από τον πανελλήνιο σύλλογο ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδας που εδώ και 18 χρόνια αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη των ιαματικών πηγών της χώρας.

 

Θέλω να δηλώσω ότι αν σήμερα δεχόμαστε ότι πρέπει ιαματικές πηγές της Ελλάδας να περάσουν και σε χέρια ιδιωτών είναι διότι αδυνατούν όπως μας ενημερώνουν σχεδόν όλοι  οι  δήμαρχοι να τις αναπτύξουν διότι  χρειάζονται αρκετά κεφάλαια, μελέτες που κατά καιρούς δεν έχουν γίνει και αυτό αναγκάζει σήμερα την τοπική αυτοδιοίκηση να αναζητεί άλλη λύση που είναι ενοικίαση σε ιδιώτες που ήταν και είναι και η πολιτική της κυβέρνησης με την γνωστή ίδρυση της Εταιρίας  (ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΙΣ Α.Ε.) που σήμερα είναι μια σφραγίδα.

????????????????????????????????????

Η ιδέα του ΠΑΣΟΚ από το 81 και μετά διότι αρκετοί δήμοι ήταν στα χέρια του ΠΑΣΟΚ πιστεύαμε  ότι μπορούν να γίνουν δημοτικές επιχειρήσεις και να λειτουργήσουν και σε αυτόν τον τομέα που ήτανε ιαματικές πηγές που σήμερα είναι  130 σε όλη την χώρα.

Δυστυχώς όμως αυτή η προσπάθεια  δεν πέτυχε όσο περιμένουμε από την αρχή εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις όπως είναι τα Λουτρά του δήμου Αλμωπίας και τα λουτρά της Αγίας Παρασκευής στη Χαλκιδική κλπ

Τα λουτρά της Τραϊανούπολης του δήμου Αλεξανδρούπολης εδώ και 4 χρόνια είναι κλειστά και  άλλες φορές τα επισκεφθήκαμε και διαμαρτυρηθήκαμε όπως και άλλες ιαματικές πηγές στην Ελλάδα.

Μετά από τέσσερα χρόνια ο δήμος προκειμένου να τα  αναπτύξει θεώρησε καλό να τα παραχωρήσει σε ιδιώτη επενδυτή με 4.200 ευρώ το μήνα για ενοικίαση.

Δεν ξέρουμε ακριβώς αν ο  επενδύτης TSAXD O.E.  τι θα κάνει ο ιδιώτης αν θα κάνει νέα ξενοδοχεία νέες πισίνες ο περιβάλλον χώρος, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ  διότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν λέμε ότι είναι άθλιες αλλά δεν ανταποκρίνονται στις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές για να έχουμε μία Λουτρόπολη που  να είναι ανταγωνιστική και όχι να χρεοκοπήσει που και στον ιδιωτικό τομέα τον ζήσαμε

Το άλλο που διάβασα με μεγάλη προσοχή ήτανε ότι η Κοινότητα δίπλα στα λουτρά βάζει κάποιους όρους, οι εργαζόμενοι να είναι από την Κοινότητα  να κάνουν δωρεάν μπάνιο όλοι οι κάτοικοι της περιοχής και τα συνεργεία που θα δουλέψουμε για να γίνει νέα Λουτρόπολη να είναι από την περιοχή και κάτι άλλα τέτοια.
Θα έλεγα σε όλους αυτούς το όλο θέμα είναι να γίνει 1ον  σωστή επένδυση στην Λουτρόπολη να είναι ανοιχτή για όλο τον κόσμο και όλο τον χρόνο να μην είναι μόνο για τους πλούσιους και με αυτό τον τρόπο αν τα καταφέρει μαζί  με τον Δήμο να  δώσει  ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα για όλους μας και πρόταση μας είναι αν ο δήμος να μπορεί  να παρακολουθεί την επιχείρηση μην χρεοκοπήσει γιατί συμβαίνει  από παράξενες συμπεριφορές από ιδιώτες επενδυτές που έχουμε  π.χ. λουτρά Πλατύστομου, λουτρά Απολλώνιας κλπ

Το άλλο που χρόνια φωνάζουμε είναι ότι κυρίως για τους Αγρότες, Εργάτες Συνταξιούχους κλπ το λουτρικό  επίδομα θα πρέπει να είναι για 15 λούσεις  και 15 μέρες φιλοξενία με τα έξοδα   να τα πληρώνουν ασφαλιστικές μας οργανισμούς αν θέλουμε να έχουμε και την υγεία του κόσμου αλλά και την ανάπτυξη της περιοχής.

Και το άλλο που μας ενδιαφέρει να έχουμε θεραπευτικό τουρισμό από όλες τις βαλκανικές χώρες της περιοχής και να μην τρέχουμε σε Βουλγαρία Ρουμάνια ακόμη και Ιταλία

Αυτά έχω να τονίσω σαν πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων  Ελλάδας αλλά και ιδρυτής του συνδέσμου δήμων  ιαματικών πηγών Ελλάδας για να μην ξεχνιόμαστε σχετικά με την ιστορία όλης αυτής της υπόθεσης που αφορά τις ιαματικές πηγές της Ελλάδας
Ο πρόεδρος
Ανέστης Αναστασιάδης

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 27/5/2023