Το ζήτημα της αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβούλιου και των ομάδων εργασίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, που συνεδρίασαν στο καφέ του Βασιλικού Θέατρου στη Θεσσαλονίκη.

0

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ WWW.LOYTROPOLEIS.COM

                            Δελτίο Τύπου 20-03-2022

Το ζήτημα της αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβούλιου και των ομάδων εργασίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, που συνεδρίασαν στο καφέ του Βασιλικού Θέατρου στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος Ανέστης Αναστασιάδης ενημέρωσε το σώμα ότι έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το ζήτημα της αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας.

Επεσήμανε ότι σύμφωνα με το ΙΓΜΕ σε όλη την Ελλάδα, από τις γεωθερμικές έρευνες όπου έχουν γίνει, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν περίπου 750 ιαματικές πηγές. Από αυτές η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού έχει αναγνωρίσει γύρω στις 130.

Επανέλαβε μάλιστα την πάγια θέση του Πανελλήνιου Συλλόγου υπέρ της αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας μας. Καθώς και ότι απαιτείται συνεργασία μεταξύ των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, Δήμων και Περιφερειών από τη μία και των αγροτικών συνεταιρισμών και ιδιωτών ιδιοκτητών και επενδυτών, όπου και αν βρεθούν αξιοποιήσιμα γεωθερμικά πεδία να αξιοποιηθούν για θέρμανση θερμοκηπίων, και οικισμών καθώς άλλων επενδύσεων.

Σημείωσε, μάλιστα ότι σε κάθε έρευνα που γίνεται σε όλη την Ελλάδα, σε περιοχές που γειτνιάζουν με λουτροπόλεις θα πρέπει οι ίδιοι οι ερευνητές να λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους τα δεδομένα και να μην προξενήσουν ζημιά στη λουτρόπολη που λειτουργεί στην περιοχή.

Στο ίδιο πλαίσιο το Δ.Σ. συζήτησε δημοσίευμα για την υπογραφή παράτασης της συμβάσης αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού στα Θέρμα του δήμου Βισαλτίας και την επιστολή του πρόεδρου για το παραπάνω θέμα στον αρμόδιο οργανισμό. Η ερευνητική γεώτρηση που έχει γίνει στην περιοχή της Νιγρίτας σε οικόπεδο που ανήκει στο δήμο της περιοχής βρέθηκε σε βάθος 200 μέτρων ζεστό νερό, γύρω στους 70 βαθμούς.

Ακολούθησε η ανάλυση των δεδομένων και της επιστολή του προέδρου σχετικά με τις γεωτρήσεις που γίνονται στην περιοχή Χαροκόπου του δήμου Σιντικής.

ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟ Ε.Σ.Υ.

Την ένταξη της λουτροθεραπείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πρότεινε με επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΑΓΗΣ, μέσω της ανοιχτής διαβούλευσης που πραγματοποιεί η αρμόδια επιτροπή του πολιτικού φορέα.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στις τακτικές υπομνήσεις προς φορείς του πολιτικού κόσμου αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση του θερμαλισμού στην χώρα μας.

Το Δ.Σ ανέλυσε, επίσης, την στήριξη στις πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και του κέντρου θαλασσοθεραπείας από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη.

Στο ίδιο πλαίσιο συζήτησε και για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που συμμετέχει ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών με θέμα τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των ιαματικών πηγών της χώρας και την εκμετάλλευση αυτών από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αναλύθηκε, στη συνέχεια, η επιστολή του προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου προς τον δήμαρχο του δήμου Βόλβης με αίτημα να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με την πρόταση για ενοικίαση των λουτρών Απολλωνίας από ξένους επενδυτές αλλά και κατοίκους από την Κοινότητα Απολλωνίας.

Συζητήθηκε το δελτίο τύπου από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο ιαματικών πηγών για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει.

Το σώμα ενημερώθηκε για δημοσίευμα σχετικά με τις επενδύσεις του ομίλου Μήτση στα Καμένα Βούρλα που το ΤΑΙΠΕ δεν έκανε ακόμη την νέα παραχώρηση του ακινήτου όπου ο όμιλος λειτουργεί ήδη το ξενοδοχείο 5 αστέρων και υδροθεραπευτήριο «Γαλήνη», καθώς  και το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στην περιοχή.
Το Δ.Σ. εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υλοποίηση της επένδυσης και τη δημιουργία στην Π.Ε. Ξάνθης του μεγαλύτερου υδροπονικού θερμοκηπίου της νοτιοανατολικής Ευρώπης με επενδύσεις ύψους 14,67 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος το Δ.Σ. συζήτησε την κατάσταση στην Ουκρανία και εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα καταδίκης του πολέμου και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας το σώμα ενημερώθηκε από την εικαστικό Έλενα Σκρέκου για την έκθεση με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πλάτανος ο Ανατολικός» όπου φιλοξενούνταν στο χώρο, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Πανελλήνιου Συλλόγου.

Η Ελένη Σκρέκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και ειδικεύτηκε στην διακόσμηση βιτρίνας και παρουσίασης εμπορευμάτων.

Η αγάπη της για τη διακόσμηση και τη φύση την ώθησε να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη σειρά έργων τέχνης, την «Πλάτανος Ανατολικός.

Στα ελληνικά χωριά, ο πλάτανος υπήρξε το στολίδι τους. Ο Πλάτανος Ανατολικός είναι ένα από τα 10 είδη πλατάνου που ευδοκιμούν στον ελλαδικό χώρο. Η ικανότητα να ζουν πολλά χρόνια τους έχει συνδέσει με την αιωνιότητα, καθώς και με την ιατρική που άσκησε ο Ιπποκράτης. Τα έργα που δημιούργησε έχουν ως βάση τα πλατανόφυλλα τα οποία έχουν δεχτεί ειδική επεξεργασία, όπως αναφέρει η καλλιτέχνης.

Στο τέλος της συνεδρίασης ακολούθησε  ελεύθερη συζήτηση με παρόντα αρκετά μελή του συλλόγου.

Ευχαριστούμε για την προβολή, τη μετάδοση και την δημοσίευση.

 

Για το Γραφείο Τύπου

Αχιλλέας Μεταλούλης

Τηλ. επικ. 6944440224

axmetaloulis@HYPERLINK “mailto:axmetalo@otenet.gr”gmail.coHYPERLINK “mailto:axmetalo@otenet.gr”HYPERLINK mailto:axmetalo@otenet.grm