και στα Χανιά του Δήμου Καντάνου έχουμε Λουτρά

0

Κι επίσημα ιαματική η πηγή “Τεμένια – Τζανουδιανά” στο Δήμο Καντάνου Σελίνου – Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί

 Κανένα σχόλιο

Με απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού αναγνωρίζεται ως ιαματικός, ο φυσικός πόρος της πηγής «Τεμένια-Τζανουδιανά», που βρίσκεται στο Δήμο Καντάνου-Σελίνου στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Στην απόφαση που δημοσιοποίησε ο Γ.Γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης αναφέρονται τα εξής:

Αναγνωρίζεται ως ιαματικός ο φυσικός πόρος (φυσική ανάβλυση) ‘’Πηγή Τεμένια-Τζανουδιανά’’, τοπωνύμιο θέσης εμφάνισης: Μέσα Χωριό (Λιμπιναρέ), Δήμου Καντάνου  Σελίνου, Π.Ε. Χανίων, Νομού Χανίων, με συντεταγμένες…()

“Sponsored links”

Χαρακτηριστικά και Ιδιότητες Ιαματικού Φυσικού Πόρου

1.Φυσικοχημικές σταθερές:

Το νερό του φυσικού πόρου «Πηγή Τεμένια—Τζανουδιανά» Δήμου Καντάνου – Σελίνου, έχει: θερμοκρασία 18,2οC, ηλεκτρική αγωγιμότητα (μ.ο.): 284 μS/cm, ενεργό οξύτητα (pH) (μ.ο.): 6,87, ραδιενεργά στοιχεία: Ραδόνιο (Rn) (μ.ο.): 9,3 ± 0,3 Bq/L, ράδιο (Ra) (μ.ο.): ˂ 0,1 Bq/L, ουράνιο (U): < 0,5 Bq/L

2. Χημικά στοιχεία: Na+, Ca2+, Mg2+, CI-, HCO3, Fe2+, K+, SO42-

3. Παροχή σε κυβικά μέτρα ανά ώρα : 1,5 m3/h.

4. Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως: ψυχρός, χλωριο – οξυανθρακικός – νατριούχος και ελαφρά όξινος.

5.Τρόπος χρήσεως: α. Λουτροθεραπεία, β. Ποσιθεραπεία

6. Ιαματικές ιδιότητες:

α. Λουτροθεραπεία

“Sponsored links”

Ενδείξεις:

Λουτροθεραπεία με τη μέθοδο της ολοσωματικής (εκτός κεφαλής) εμβύθισης στο νερό, με σύγχρονη καθοδηγούμενη άσκηση στο νερό για παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, ρευματικών και αυτοάνοσων παθήσεων καθώς και δερματικών παθήσεων (ελεύθερο μικροβιακού φορτίου).

Αντενδείξεις:

Αντένδειξη υπάρχει για σοβαρά συστημικά νοσήματα όπως καρκίνος, υπερθυρεoειδισμός, φυματίωση, σακχαρώδης διαβήτης, γενική παθολογική κατάσταση επιβαρυμένη με πυρετό, αναιμία, απώλεια βάρους, αιμορραγία, αιμοδερματοπάθειες, σπογγοειδής μυκητίαση, μεταδοτικές ασθένειες, σοβαρή καρδιοπάθεια, πνευμονικό οίδημα, πρόσφατο έμφραγμα ή άλλες σοβαρές καρδιακές βλάβες, αρρυθμίες και αρτηριακή υπέρταση που δεν ρυθμίζονται, η νεφροπάθεια, η ηπατοπάθεια, η προχωρημένη αρτηριοσκλήρωση ιδίως των εγκεφαλικών αγγείων, οι πρόσφατες εγκεφαλικές αιμορραγίες και οι θρομβώσεις των αγγείων πριν περάσουν έξι (6) τουλάχιστον μήνες από την προσβολή, οι βαριές νευρικές και οι ψυχικές παθήσεις, οι οξείες φλεγμονώδεις δερματικές και οι γυναικολογικές παθήσεις, καθώς και οι φυσιολογικές καταστάσεις εγκυμοσύνης και εμμηνορρυσίας.

β. Ποσιθεραπεία

Ενδείξεις:

Κατά την ξηρή περίοδο ανιχνεύθηκαν ολικά κολοβακτηριοειδή (σε συγκεντρώσεις μεταξύ ορίου ανίχνευσης και ορίου ποσοτικοποίησης). Η ανίχνευση ολικών κολοβακτηριοειδών υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει απολύμανση και επομένως για να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο, θα πρέπει να υφίστανται μέτρα προστασίας της πηγής από πιθανή μόλυνση με μολυσματικούς παράγοντες. Η περιεκτικότητα του φυσικού υδάτινου πόρου σε Na είναι 1mΜ NaCI. Τα λοιπά ιχνοστοιχεία είναι ( Ca2+, Mg2+ και HCO3 -) η θερμοκρασία του (ψυχρό) και με ελάχιστη φυσική ραδιενέργεια το καθιστά ιδανικό για ποσιθεραπεία:

Α. Για παθήσεις του πεπτικού συστήματος, σε λειτουργικές διαταραχές της χοληφόρου οδού.

Β. Για πρόληψη νεφρικών παθήσεων και πιθανώς καρκίνου στομάχου και παχέος εντέρου.

Αντενδείξεις:

Σε αποφράξεις του ουροποιητικού συστήματος, σε σοβαρή νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια (η αμερικανική ένωση καρδιοπαθών έχει συστήσει ένα μέγιστο επίπεδο νατρίου 20 mg/l στο πόσιμο νερό για τους ασθενείς με υπέρταση ή καρδιαγγειακή πάθηση), σε λιθιάσεις των νεφρών ή της κύστης, σε νεφρίτιδες, πυελίτιδες ή κυστίτιδες, σε χολολιθιάσεις, σε πρόσφατο έλκος του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου. Σε άτομα που υποφέρουν από το σύνδρομο Bartter ή το σύνδρομο Gitelman.

100 από τις 732 πηγές στην Ελλάδα βρίσκονται στην Κρήτη

«Μπάνια στην Αιδηό», «ιαματικά λουτρά στην Ικαρία». Φράσεις που λίγο πολύ όλοι έχουμε ακούσει, από ηλικιωμένους και κυρίως συνταξιούχους, καθώς επικρατούσε η άποψη ότι οι ιαματικές πηγές είναι μόνο γι’ αυτούς, που μάλιστα έπαιρναν και επίδομα για να τις επισκεφθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν ρευματισμούς και διάφορα άλλα προβλήματα υγείας.

Σήμερα τα πράγματα αλλάζουν, με τους ειδικούς, πλέον, να υποστηρίζουν ότι οι ιαματικές πηγές είναι για όλους. Το ενδιαφέρον μεγαλώνει για τα ευεργετικά αποτελέσματα που μπορούν να έχουν σε ασθενείς και υγιή άτομα, όλων των ηλικιών. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει 753 ιαματικές πηγές (82 ενεργές), εκ των οποίων οι 100 βρίσκονται στην Κρήτη!

«Οι ιαματικές θεραπείες υπό μορφή λουτροθεραπείας, εισπνοθεραπείας, λασποθεραπείας και θαλασσοθεραπείας αφορούν όχι μόνο τους ηλικιωμένους, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά όλο το ηλικιακό φάσμα για θεραπεία, αποθεραπεία, αποκατάσταση, πρόληψη και ευεξία», τονίζει σε συνέντευξή του στο www.praktoreio-ygeias.gr του ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης, καθηγητής Δερματολογίας και πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής.

Προσθέτει ότι «η Ιαματική Ιατρική αποτελεί εναλλακτική προσέγγιση της Κλασικής Ιατρικής ως συμπληρωματικό θεραπευτικό σχήμα στην επιλογή των θεραπόντων γιατρών, αντιπροσωπεύοντας την καθιερωμένη στο εξωτερικό Κλινική Υδροθεραπεία και Ιατρική Κλιματοθεραπεία, γνωστές ειδικότητες που υπήρχαν και στην Ελλάδα έως και το 1952».

Πρόκειται για έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο οικονομικό κλάδο παγκοσμίως και η Ελλάδα, επισημαίνει ο κ. Κουσκούκης, μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς διαθέτει εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ιαματικών πηγών, που καλύπτουν όλο το φάσμα των θεραπειών. Σε συνδυασμό με το εξαίρετο βιοκλίμα, το φυσικό κάλλος, τη φημισμένη μεσογειακή διατροφή, την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, αλλά και τη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής για τον ιαματικό τουρισμό, μπορεί να προωθήσει συντονισμένα τον «τουρισμό των τεσσάρων εποχών», με πολλαπλασιαστικά οφέλη.

ΣΤΑ : Τοπικα