Προς: Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη.
Κοινοποίηση:
- Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα.
- Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.
- Πανελλήνιο Σύλλογο Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδος.
- Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γεώργιο Πατούλη.
- Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, κ. Αθανάσιο Αυγερινό.
- Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Κρωπίας, κ. Διονύση Κερασιώτη.
ΘΕΜΑ: Επαναλειτουργία και Ανάδειξη Ιαματικών Πηγών Λουμπάρδας Αγίας Μαρίνας Αλυκού.
Αγαπητέ Υπουργέ Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη,
Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
Με μεγάλη χαρά υπέπεσε στην αντίληψη μου συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 μεταξύ υμών, του Πρόεδρου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) Σταμάτη Γαρδέρη και τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου, Μάρκο Δανά.
Διάβασα πως στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η προώθηση και ανάδειξη των ιαματικών πηγών της πατρίδας μας. Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω, αν δεν το γνωρίζετε ήδη, για την ύπαρξη των Ιαματικών Πηγών της παραλίας της Λουμπάρδας στην Αγία Μαρίνα Αλυκού του Δήμου Κρωπίας. Οι ιαματικές αυτές πηγές βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης εδώ και σχεδόν 60 χρόνια. Αιτούμαι, τόσο σε εσάς όσο και στους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες διαχείρισης, όπως προβείτε στις απαραίτητες διαδικασίες επαναλειτουργίας και ανάδειξης των Ιαματικών Λουτρών της περιοχής μας. Θεωρώ πως μια τέτοια κίνηση θα έχει πολλαπλά οφέλη στην ανάπτυξη της γενικότερης περιοχής τόσο τουριστικά όσο και σε τοπικό επίπεδο. Βρίσκομαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε βοήθεια ή πληροφορία χρειαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Λίγα ιστορικά στοιχεία για τα Ιαματικά Λουτρά της Λουμπάρδας: Στην περιοχή Λουμπαρδας (αρβανίτικα λιουμι μπαρδε – άσπρο ποτάμι) στην όχθη του έλους (αρβανιτικα κινετα – ελος), το οποίο έλος με τα βούρλα δεν υπάρχει σήμερα, λειτουργούσαν ιαματικά Λουτρά υπό την επιμέλεια και συνιδιοκτησία του Δήμου Κρωπίας (δεξιά τμήματος της παλιάς οδού Αθηνών – Σουνίου). Τα ιαματικά νερά κατεβαίνουν από τον ορεινό όγκο Κριεζή – Μπαρακου. Τα πρώτα Λουτρά ήταν υπαίθρια σε γούρνες (αρβανίτικα κορυτα- γουρνα) τα οποία στα τέλη του 1940 στεγάστηκαν σε οίκημα το οποίο υφίσταται ερειπωμένο μέχρι σήμερα (υπάρχουν και τοπωνύμια Κορυτες και Ελμι Κορυτα στον Αλυκό στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας όπου διέρχεται ο ποταμός Ξερέας και σχηματιζόντουσαν γούρνες – λεκάνες). Τα Λουτρά αυτά έπαψαν να λειτουργούν επίσημα από το 1962 (ανεπίσημα το 1965 – 66) και την θέση τους πήραν τα Λουτρά Βουλιαγμένης μετά και την διάνοιξη της Λεωφ. Σουνίου μετά αποφάσεως της τότε κυβέρνησης Κ. Καραμανλή για ανάπτυξη τουριστικών έργων. Τα ιαματικά νερά της Λουμπάρδας είναι τα ίδια με τα ιαματικά νερά των λουτρών Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καθηγητής κ. Σπύρος Λέκκας (καθηγητής Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος) είχε αναφέρει σε έκθεση του ότι τα νερά της Λουμπάρδας είναι ανώτερα των Λουτρών της Βουλιαγμένης. Υπάρχει επίσης ανεπιβεβαίωτη πληροφορία πως η αρχιτέκτων κ. Πιστικού έχει συντάξει μελέτη για την κατάσταση και πιθανή επαναλειτουργία των Λουτρών. Επισυνάπτουμε φωτογραφίες από την σημερινή κατάσταση των υποδομών των λουτρών οπού διακρίνονται οι “μπανιέρες” κλπ όπως υπήρχαν τότε.
Ελπίζω στην καλή σας πρόθεση και συνεργασία προς το κοινό καλό.
Με εκτίμηση
-
iamatika loutra loumpardas 1.jpg40kB
-
iamatika loutra loumpardas 2.jpg39.7kB
-
iamatika loutra loumpardas 3.jpg59.2kB
-
iamatika loutra loumpardas 4.jpg63kB
-
iamatika loutra loumpardas 5.jpg38.2kB
-
iamatika loutra loumpardas 6.jpg44.7kB
-
iamatika loutra loumpardas 7.jpg37.9kB
-
iamatika loutra loumpardas 8.jpg51.2kB
-
iamatika loutra loumpardas 9.jpg53.6kB
-