Πέντε θέρετρα των ιαματικών πηγών στα Καρπάθια, καλλίτερα από την θάλασσα
Οι θαλάσσιες ακτές είναι γεμάτοι κόσμο. Και μετά από την προσάρτηση της Κριμαίας, η Οδησσός και η περιοχή της Αζοφικής θάλασσας έγιναν πολύ δημοφιλείς. Ωστόσο υπάρχει μια εναλλακτική λύση: alwaysbusymama. com επέλεξε πέντε εξαιρετικά θέρετρα ιαματικών πηγών στα Καρπάθια.
Μπέρεγοβο
Στην Μπέρεγοβο υπάρχουν πολλές πηγές και πισίνες με ιαματικά νερά στα οποία μπορείς να κολυμπάς και το καλοκαίρι αλά και το χειμώνα. Υδρόθειο θερμικό νερό είναι πλούσιο σε σίδηρο, νάτριο, κάλιο, ιώδιο και φθόριο. Αυτός συνδυασμός στοιχείων υπάρχει μόνο σε τέσσερα μέρει του κόσμου: Ισλανδία, Νέα Ζηλανδία, νησιά Κουρίλες και Μπέρεγοβο της Ουκρανίας. Η μεταλλοποίηση του νερού είναι 24%
Κόσινο
Στην περιοχή της Μπέρεγοβο σε χωριό Κόσινο είναι πηγές νερού θερμοκρασίας 60-80 βαθμούς με χλωριούχο νάτριο. Είναι πολύ χρήσιμο για την θεραπεία του μυοσκελετικού συστήματος, τραυματισμού των οστών και των μυών, για προβλήματα καρδιάς και επιδερμίδας. Επίσης είναι πολύ αποτελεσματικό στην απομάκρυνση άλατος από τα νεφρά.
Βελιάτινο
Στο χωριό Βελιάτινο βρίσκεται ιατρείο “Θερμά νερά”. Οι θερμικές πηγές εδώ είναι πλούσια σε βρώμιο και ιώδιο. Το βρώμιο έχει ηρεμιστική επίδραση στο ανθρώπινο σώμα. Το νερό προέρχεται από βάθος πάνω από ένα χιλιόμετρο, σε θερμοκρασία 40 βαθμούς. Στην επιφάνεια του νερού απελευθερώνετε διοξείδιο του άνθρακα. Εδώ αντιμετωπίζονται παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, των αναπνευστικών οργάνων, του καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος.
Ντόβγε
Στην περιοχή Ιρσάβα στα χωριά Ντόβγε, Ντουμπρίβκα, Γρέμπλιά, Κάμιανκα υπάρχει η μεγαλύτερη εναπόθεση θερμικού μεθανίου νερού με ιώδιο και βρώμιο.
Μουκάτσεβο
Η περιοχή της Μουκάτσεβο είναι πλούσια σε θειούχο θερμικό νερό – αζώτου-μεθάνιο, πυρίτιο, χλωριούχο νάτριο. Το θεραπευτικό συγκρότημα “Λατόριτσια” διαθέτει εξωτερική πισίνα στην οποία το ιαματικό νερό προέρχεται απευθείας από το πηγάδι. Η θερμοκρασία του νερού είναι 35 βαθμούς, συνιστάται για την θεραπεία ασθενειών του δέρματος και του καρδιαγγειακού συστήματος.
Στα θέρετρα μπορείτε να φτάσετε με το τρένο από το Κίεβο, Λβίβ (Λεωπόλης) στην πόλη Ούζγοροντ και μετά με προαστιακά τρένα που ταξιδεύουν στην περιοχή.
Στην Μουκάτσεβο επίσης αξίζει να γνωρίζετε ένα όμορφο κάστρο Παλάνοκ – αριστούργημα οχρωματικής αρχιτεκτονικής των Καρπαθείων, το οποίο φαίνετε από κάθε άκρη της Μουκάτσεβο.
Η πόλη και τα περίχωρα της είναι γνωστά για τα ορθόδοξα μοναστήρια τους: γυναικείο ορθόδοξο μοναστήρι με μεγάλη βιβλιοθήκη, μοναστήρι του Ντομπόκ και ανδρικό μοναστήρι του Ρακόσινο.
Για όσους επιθυμούν να απολαύσουν την γευσιγνωσία οίνου, προτείνουμε να επισκεφθείτε το κελάρι “Κέλτικος κήπος Λοβάτσκα”, οποίος εκτείνεται για 45 μέτρα. Είναι ενδιαφέρον ότι στης πλαγιές των βουνών τα σταφύλια καλλιεργούνται από το XIV αιώνα και είναι ακόμα διατηρημένα τα παλιά πέτρινα πεζούλια.
Μετάφραση: Ολεξάνδρα Τσιούπεκ
Πηγή: 1