Σχεδιάστηκε με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, για να προσφέρει πολυτέλεια και άνεση στους επισκέπτες του, κυρίως όμως να αποτελέσει τη νούμερο ένα λουτρόπολη της Βόρειας Ελλάδας, που δεν θα είχε να ζηλέψει σε τίποτα τα περίφημα spa της Ελβετίας. Κι όμως, η λουτρόπολη της Νέας Απολλωνίας στο δήμο Βόλβης, ένα από τα ακριβότερα έργα που κόστισε 24 εκατ. ευρώ (περίπου 8 δισ. δρχ.) δεν λειτούργησε ούτε μία μέρα. Αντίθετα… αφέθηκε στην τύχη του και ρήμαξε από την εγκατάλειψη.
Η λουτρόπολη, που άρχισε να κατασκευάζεται το 1990 και εγκαινιάστηκε το 1998 από την τότε κοινότητα Απολλωνίας, με κοινοτάρχη τον Ιωάννη Κατσικά, που υπέγραψε τη σύμβαση με την ΕΤΒΑ, αποτελεί ένα από τα ελληνικά παράδοξα. Και αυτό, καθώς για το έργο εκταμιεύτηκαν εκείνη την περίοδο 8 δισ. δραχμές από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ), και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση, με στόχο να δημιουργηθεί μια πρότυπη λουτρόπολη και να τονωθεί ο ιαματικός τουρισμός της Θεσσαλονίκης. Εντούτοις τα χρήματα αυτά -που σήμερα ανέρχονται στο ποσό των 24 εκατ. ευρώ- πετάχτηκαν σχεδόν από το παράθυρο, αφού το υδροθεραπευτήριο με τις σύγχρονες ξενοδοχειακού τύπου υποδομές έκλεισε μία μέρα μετά τα εγκαίνια.
Ακόμα ένα μεγαλεπήβολο project, που έμεινε στα χαρτιά, χωρίς να αποδοθούν επί της ουσίας ευθύνες για το γεγονός ότι σπαταλήθηκαν ευρωπαϊκοί πόροι που θα μπορούσαν να διατεθούν και να αξιοποιηθούν για άλλο σκοπό. «Το έργο έγινε γρήγορα, αφού τα χρήματα από τα ΜΟΠ ήρθαν γρήγορα. Μέσα σε έξι χρόνια -από το 1992 έως το 1998- η λουτρόπολη παραδόθηκε με σκοπό να αρχίσει να λειτουργεί. Ωστόσο, την επομένη των εγκαινίων έκλεισε και δεν λειτούργησε ούτε για μία μέρα» τόνισε μιλώντας στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Απολλωνίας Τάσος Κυριακού. Εξήγησε ότι τη εποχή εκείνη την προσπάθεια της κοινότητας για το έργο στήριξε ο τότε γ.γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Βασίλης Βαλασσόπουλος, ωστόσο η προσπάθεια, όπως είπε ο πρόεδρος, έπεσε στο κενό, αφού η τότε ΕΤΒΑ πωλήθηκε στην Πειραιώς, με αποτέλεσμα το έργο να απαξιωθεί και να αφεθεί στην τύχη του. Ο ίδιος κληθείς να απαντήσει για τη φύλαξη του χώρου, είπε ότι υπήρχε για ένα διάστημα, μέχρι το 2010, ωστόσο στη συνέχεια σταμάτησε, οδηγώντας στη λεηλασία του εξοπλισμού, των αρχείων και άλλων αντικειμένων.
Παράγοντες της περιοχής αναφερόμενοι στις αιτίες που η λουτρόπολη μένει ανενεργή, μπλοκάροντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της περιοχής, επισήμαναν στη «ΜτΚ» ότι, μεταξύ άλλων, είναι η εμπλοκή πολλών υπηρεσιών, η κωλυσιεργία της πολιτείας αλλά και η μεταβίβαση ενός μέρους της χρήσης της.
Χάθηκαν περίπου 300 θέσεις εργασίας
Εκτός όμως από το γεγονός ότι η λουτρόπολη εγκαταλείφθηκε στην τύχη της, με αποτέλεσμα να μαραζώσει η τοπική οικονομία και οι γύρω ξενοδοχειακές επενδύσεις που έγιναν, χάθηκαν και περίπου 300 θέσεις εργασίας, που στη συνέχεια θα αυξάνονταν, φτάνοντας τις 500. Σύμφωνα με τον κ. Κυριακού, στην Απολλωνία λειτουργεί και η παλιά λουτρόπολη, που θεωρείται μία από τις καλύτερες της Ελλάδας, με ιαματικά νερά θερμοκρασίας 50 βαθμών, ωστόσο η μεγάλη επένδυση ήταν αυτή της νέας λουτρόπολης, που περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα 220 κλινών, λουτροθεραπευτήριο με δύο μεγάλες πισίνες, υδρομασάζ και μία μονάδα αποκατάστασης μετατραυματικών παθήσεων. «Όλη αυτή η υποδομή πλέον αχρηστεύτηκε και σήμερα για να μπορέσει να λειτουργήσει με τις αρχικές της προδιαγραφές θα χρειαστούν πολλά εκατ. ευρώ» σχολίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Απολλωνίας.
Το υδροθεραπευτήριο της Ν. Απολλωνίας, ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή, που κόστισε 8 δισ. δραχμές (περίπου 24 εκατ. ευρώ) εγκαινιάστηκε το 1998, πλην όμως, δεν λειτούργησε ποτέ. Αντίθετα μάλιστα εγκαταλείφθηκε στην τύχη του, με αποτέλεσμα σήμερα να ρημάζει αναξιοποίητο.
Δήμος Βόλβης: Σε αναζήτηση επενδυτή για τη λουτρόπολη
Προσπάθειες για τη λειτουργία της λουτρόπολης Απολλωνίας σε συνδυασμό με τις παλιές εγκαταστάσεις που λειτουργούν ακριβώς δίπλα καταβάλλει το τελευταίο διάστημα ο δήμος, ο οποίος επισημαίνει ότι πρόκειται για δομές με σοβαρές παθογένειες, που μπορεί λυθούν μόνο με την παρουσία ενός σοβαρού επενδυτικού σχεδίου. Μάλιστα, ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, μιλώντας στη «ΜτΚ», ανέφερε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και ότι αυτήν τη στιγμή ο δήμος κάνει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, νομικές και άλλες, για τη σωτηρία των δυο εγκαταστάσεων. «Στόχος μας είναι η λειτουργία και των δυο χώρων, και ήδη ετοιμάζουμε μια οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας. Θεωρώ ότι σύντομα θα έχουμε καταρτίσει τον πλήρη φάκελο που θα μπορεί να εξετάσει ο οποιοσδήποτε υποψήφιος επενδυτής, που θα θελήσει να τρέξει την επένδυση» σημείωσε. Είπε ότι ο δήμος αδυνατεί να καλύψει τις οικονομικές απαιτήσεις που απαιτούνται, ενώ ήδη τα χρέη προς το δήμο από την παλιά λουτρόπολη, που λειτουργεί ως Α.Ε., ανέρχονται σε μισό εκατ. ευρώ. Ο κ. Λιάμας εκτίμησε ότι για την υγιή λειτουργία των δυο χώρων θα απαιτηθεί επένδυση ύψους 8 – 10 εκατ. ευρώ, καθώς χρειάζεται να ανακαινιστούν πλήρως.
*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 2 Δεκεμβρίου 2018