Ρ
Γεωργαλλίδης Σταύρος η Ρόδος του Χτες
Ρόδος τα Ιαματικά Νερά της Καλλιθέας το <<Σπίτι του Αμπελουργού>>.
Μια άγνωστη και παρατημένη ιστορία τον πηγών που δεν αξιωθήκαμε να την συντηρήσουμε.
Και αφού λεηλατήθηκε την αφήσαμε να ρημάξει στο χρόνο…
Γιατί ??
Ωραίο ερώτημα για να μας απαντήσουν η ειδική που τόσα χρόνια παλεύουν να την συντηρήσουν ως επισκέψιμη σαν κτιριακό τοπίο και κάλους που μας άφησαν προίκα η <<κατακτητές>>, και όχι σαν λειτουργική για θεραπευτικούς λόγους γιατί τα ιαματικά νερά χάθηκαν, και τώρα τρέχει νερό της ΔΕΥΑΚ στης πηγές.
Και μιλάμε για το ωραιότατο κτίσμα αρχιτεκτονικής πάνω στο δρόμο δεξιά όπως ερχόμαστε από την Πόλη και πριν στρίψουμε αριστερά για της πηγές που το βλέπουμε και αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό??.
Είναι το <<Σπίτι του Αμπελουργού>> έργο του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα (Pietro Lombardi), όπως και τα κτιριακά κτίσματα τον ιαματικών πηγών που άρχισαν το 1928 και τα εγκαίνια έγιναν το 1929.
Από το 1928 οι γιατροί τον πηγών συνιστούσαν την Σταφυλοθεραπεία τρόπος ίασης ασθενών που μαζί με το ιαματικό νερό είχαν θεραπευτικά αποτελέσματα.
Τότε ιδρύθηκε ένας τεράστιος Αμπελώνας γύρο από της πηγές με διάφορα είδη σταφυλιών.
Στο <<Σπίτι του Αμπελουργού>> υπήρχε χημείο και εκεί γινόντουσαν όλες οι εργασίες και η επεξεργασία σε σχέση με τα σταφύλια και το χυμό τους από ειδικούς γιατρούς.
Εκεί γινόταν και η εμφιάλωση και τα έστελναν σε κτήριο τον πηγών προς κατανάλωση για συγκεκριμένες παθήσεις.
Επίσης γίνονταν και εξαγωγή με πλοία σε διάφορες χώρες τον ιταλικών κτήσεων και όχι μόνο.
Αυτά τα λίγα για να γνωρίσουμε το <<Σπίτι του Αμπελουργού>> και τη λειτουργιά του σε σχέση με της πηγές ..
Ας το αναστηλώσουμε λιπών και αυτό, και να κάνουμε την περιοχή επισκέψιμη στους επισκευές μας που έρχονται να θαυμάσουν της ομορφιές του Νησιού μας, και να μην το αφήσουμε να ισοπεδωθεί.
Γιατί ανήκει στα Ιαματικά Νερά της Καλλιθέας και στην πολιτιστική ιστορία του τόπου μας …