Προβλήματα και προτάσεις των λουτροπόλεων Κέντρικής Μακεδονίας

0
outropoleis-kentrikis-makedonias
πηγή: greenagenda.gr

Ενημερωτική συνάντηση με υποψηφίους βουλευτές σχετικά με τα λουτρά της Κεντρικής Μακεδονίας

Σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία έχουμε ορισμένες από τις ποιο σημαντικές Λουτροπόλεις της Ελλάδας, ενώ πριν 30 χρόνια όταν αναφέρονταν στα λουτρά όλοι εννοούσαν τις λουτροπόλεις της Νότιας Ελλάδας, και κυρίως για τα λουτρά Καμένων Βούρλων και Αιδηψού.

Στη σημερινή μας συνεδρίαση και με την ευκαιρία των Βουλευτικών εκλογών μας δίνεται η εύκαιρα να διατυπώσουμε τις προτάσεις μας προς τους υποψήφιους και να ζητήσουμε την συμπαράσταση τους για την ανάπτυξη του θεραπευτικού μας τουρισμού πρώτον για την Υγεία όλων, δεύτερον για την ανάπτυξη, τρίτον για την καταπολέμηση της ανεργίας κ.τ.λ.

Η κατάσταση των λουτροπόλεων έχει ως εξής:
Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης
Λουτρά ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ
Άλλη λουτρόπολη είναι τα λουτρά Απολλώνιας του δήμου Βόλβης, στην οποία επενδύθηκαν περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία μιας πρότυπης λουτρόπολης.Σήμερα με την ανοχή του δήμου, της διοίκησης της λουτρόπολης, της Αστυνομίας, της Περιφέρειας και της τράπεζας Πειραιώς, που είναι ο κύριος μέτοχος, έχει καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων και κανένας μέχρι σήμερα πάρα την μήνυση που καταθέσαμε σαν σύλλογος δεν τιμωρήθηκε.
Η παλιά λουτρόπολη έχει καλές λουτρικές εγκαταστάσεις αλλά η καταστροφή της νέας λουτρόπολης υποβάθμισε και την παλιά λουτρόπολη με αποτέλεσμα σήμερα να είναι κλειστή.
Σήμερα τα μικρά ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια έχουν ενοικιαστεί από την κυβέρνηση για τη φιλοξενία Σύριων και άλλων μεταναστών. Αυτό ήταν και η χαριστική βολή για την εικόνα της λουτρόπολης.
Πρόταση μας είναι η Περιφέρεια ο δήμος το Υπουργείο Τουρισμού να πάρει πρωτοβουλία για να λειτουργήσει η παλιά και η νέα λουτρόπολη.

Λουτρά ΛΑΓΚΑΔΑ
Είναι μια λουτρόπολη που απέχει μόλις 24 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, την οποία οι διοικήσεις της και μάλιστα τώρα και ο πρόεδρος του Συνδέσμου δεν μπόρεσαν να την αναδείξουν και να την κάνουν μια λουτρόπολη που να προσελκύει λουόμενους από ευρύτερες περιοχές.
Αν και έχει κάποιες λουτρικές εγκαταστάσεις, αυτές δεν αρκούν, χρειάζεται ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων, με πισινά ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με μπαρ, σάουνες κ.α. Η πρόταση μας είναι να μπουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα και να προχωρήσουν σε τέτοιες επενδύσεις.

Λουτρά ΘΕΡΜΗΣ
Τα λουτρά της Θέρμης του δήμου Θεσσαλονίκης, με ιστορία 200 ετών, έκλεισαν το 2007 επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου ενώ εξήγγειλαν ότι ετοιμάζεται μελέτη και θα γινόταν νέες επενδύσεις κάτι που ασφαλώς δεν έγινε.

Με δικαιολογία, όπως και επί Μπουτάρη, ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική θερμοκρασία στο νερό, αν και σε δυο γεωτρήσεις που έγινε διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ποσότητα νερού και η θερμοκρασία ήταν περίπου 33 βαθμοί.

Τα λουτρά της Θέρμης του δήμου Θεσσαλονίκης δεν έχουν αναγνωριστεί από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείο Τουρισμού και δεν ξέρουμε αν έχει υποβληθεί φάκελος αναγνώρισης από πλευράς δήμου προς την αρμόδια επιτροπή.
Από την πλευρά μας κάναμε πρόταση για την αξιοποίηση του χώρου των 500 στρεμμάτων των λουτρών για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου Παίδων με παράλληλη αξιοποίηση των λουτρών, προς τον δήμο Θεσσαλονίκης, το ίδρυμα «Σταυρός Νιάρχος» και το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς δυστυχώς να πάρουμε κάποια απάντηση.
Προτείναμε, επίσης, να δοθεί μια έκταση 100 στρεμμάτων στον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ για να γίνει εκεί και το νέο γήπεδο με παράλληλη ανάπτυξη των λουτρών.

Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας
Λουτρά ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ (ΠΟΖΑΡ)
Είναι μία λουτρόπολη που εξαιτίας της φυσικής της ομορφιάς έχει γίνει η πιο αναγνωρίσιμη λουτρόπολη όχι μόνο της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά όλης της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι λούσεις κάθε χρόνο ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.
Οι εγκαταστάσεις παρότι έχουν βελτιωθεί σημαντικά υπολείπονται από αυτές που έχει μια ευρωπαϊκή λουτρόπολη. Με βάση διάφορες μελέτες που είχαν γίνει από τον Σύνδεσμο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είχε προταθεί να κατασκευαστεί ένα μοντέρνο ξενοδοχείο μέσα στην λουτρόπολη, αλλά η πρόταση αυτή δεν περπάτησε.
Σήμερα έχουν αναπτυχθεί πολλά ξενοδοχεία, ρεστοράν κ.α.

Περιφερειακή Ενότητα Σερρών
Λουτρά ΑΓΓΙΣΤΡΟΥ
Στο δήμο Σιντίκηςέχουμε δυο λουτροπόλεις τα λουτρά Άγκιστρου και τα λουτρά Σιδηροκάστρου. Τα λουτρά Άγκιστρου βρίσκονται στα σύνορα Ελλάδας –Βουλγαρίας, λίγα χιλιόμετρα από τα Λουτρά Σιδηροκάστρου.

Αυτές οι δυο λουτροπόλεις έχουν αναγνωριστεί από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού εδώ και χρόνια. Λειτουργούν όλο τον χρόνο κόντρα στον μεγάλο ανταγωνισμό των λουτρών της Βουλγαρίας, ιδιαιτέρα τα λουτρά του Σαντάνσκι τα οποία είναι αρκετά ανεπτυγμένα με ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων κ.α.

Τα λουτρά Αγκίστρου ενώ πριν την οικονομική κρίση ήταν σε ανάπτυξη, ενώ μετά την κρίση δίνουν την μάχη για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, καθώς οι λουόμενοι δύσκολα μπορούν να επισκεφτούν τα λουτρά λόγο του περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος.

Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην λουτρόπολη συγκρότησαν μία εταιρεία λαϊκής βάσης και για 10 χρόνια νοίκιασαν από τον δήμο τις λουτρικές εγκαταστάσεις.

Το χωριό ως τουριστικός προορισμός θέλει κάποια έργα υποδομής (δρόμοι –πάρκα κ.α), και όπως μας δήλωσαν πολλές φορές τα λουτρά εκτός από τις 5 μικρές πισινές που διαθέτουν χρειάζονται μια μεγάλη εξωτερική πισινά για να μπορέσουν να προσελκύσουν την νεολαία.
Οι μεγάλες ποσότητες νερού που φεύγουν από τα λουτρά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη θέρμανση θερμοκηπίων, με την συνδρομή της Περιφέρειας και άλλων αρμόδιων δημόσιων φορέων με την ένταξη τους σε διάφορα προγράμματα, του Ε.Σ.Π.Α. και άλλα.

Πριν 7 μήνες είχαμε και μια πυρκαγιά σε ξενοδοχειακή μονάδα (Τα ξύλινα) με ένα μεγάλο κόστος για την επιχείρηση.
Τέλος, ένα άλλο θέμα είναι ότι εξαιτίας της υπέρ-φορολόγησης σταμάτησε, εδώ και 12 μήνες, να δουλεύει το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού του Παναγιώτη Άκογλαν.

Λουτρά ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΟΥ
Στα λουτρά Σιδηροκάστρου, φέτος μια πυρκαγιά κατέστρεψε όλο το προαύλιο και εκατοντάδες πεύκα. Η λουτρόπολη πάρα τα προβλήματα εργάζεται όλο τον χρόνο. Οι λουτρικές εγκαταστάσεις είναι αρκετά καλές και η θερμοκρασία ξεπερνά τους 45 βαθμούς.
Εδώ και χρόνια έχει κατασκευαστεί ένα νέο ξενοδοχείο για τις ανάγκες της λουτρόπολης με προγράμματα της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας με χρηματοδότηση της τάξης των 500.000 ευρώ αλλά και πόρους από άλλους φορείς.
Το ξενοδοχείο δεν ολοκληρώθηκε και μάλιστα με την ανοχή της διοίκησης του δήμου και της λουτρόπολης πολλές εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί με αποτέλεσμα η όλη προσπάθεια για μια σύγχρονη λουτρόπολη να οπισθοχώρηση.
Η Περιφέρεια εφόσον δεν δούλεψε ποτέ το ξενοδοχείο σήμερα ζητά την επιστροφή του ποσού των 500 χιλιάδων ευρώ και το θέμα θα λυθεί δικάστηκα.

Λουτρά ΝΙΓΡΙΤΑΣ
Στα λουτρά Νιγρίτας, που ανήκουν στον ΤΑΙΠΕΔ, αν και έγιναν κάποιες προσπάθειες να πέρασει στον δήμο έχουν παλιές παραδοσιακές λουτρικές εγκαταστάσεις και η θερμοκρασία του νερού δεν ξεπέρνα τους 35 βαθμούς. Τα λουτρά αναγνωριστήκαν από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ η περιοχή με τα πολλά ζεστά νερά που διαθέτει είναι κατάλληλη για θερμοκήπια.

Η λουτρόπολη αυτή έχει την δική της ιστορία καθώς την διεκδικούσαν από παλιά η πρώην Κοινότητα Θέρμα και τώρα ο δήμος Νιγρίτα. Την επιστεφτήκαμε πολλές φορές και διαπιστώσαμε ότι εδώ και χρόνια η λουτρόπολη λειτουργούσε με ελάχιστους λουόμενους μόνο τα καλοκαιριά, ενώ μετά την δική μας παρέμβαση λειτουργεί όλο τον χρόνο.
Πριν μερικούς μήνες με παρόντες αρκετούς τοπικούς παράγοντες και Υπουργούς ανακοινώθηκε ότι τα λουτρά από το ΤΑΙΠΕΔ θα παραχωρούνταν στον δήμο.Αυτή η παραχώρηση δεν πραγματοποιήθηκε διότι συμφώνα με τον Νόμο Πετραλιά του 2004 για να γίνει η παραχώρηση θα πρέπει να υπάρχει μελέτη ανάπτυξης κάτι που δεν υπήρχε.

Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής
Λουτρά ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Αυτή η λουτρόπολη που κατασκευάστηκε με την προτροπή του Χρήστου Πάχτα με πολλές προχειρότητες σήμερα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Είναι μία λουτρόπολη που δέχεται και πολλούς ξένους λουόμενους, κυρίως Ρώσους και λειτουργεί με μορφή της δημοτικής επιχείρησης.

Σήμερα μετά από τόσα χρόνια έχουν γίνει κάποιες καλές επενδύσεις και ο κόσμος που επισκέφτηκε τη λουτρόπολη δηλώνει ότι είναι αρκετά ευχαριστημένος με την θερμοκρασία του νερού.

Η λουτρόπολη αναγνωριστικέ από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού και τώρα μπορούν άνετα να κάνουν τις επενδύσεις που θέλουν.

Η λουτρόπολη είναι ανοιχτή όλο τον χρόνο με το μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής δεν έχουν θέρμανση τον χειμώνα για να φιλοξενήσουν λουόμενους και όσοι πάνε κάνουν το μπάνιο τους και φεύγουν την ιδία μέρα.

MIRAZIO TERMAL στοΠευκοχώρι
Εδώ και δυο χρόνια στην περιοχή έχουμε και μία νέα επένδυση που αξιοποιεί το ιαματικό νερό, το νέο ξενοδοχείο Miraziotermal ένα ξενοδοχείο soyperloyx το οποίο διαθέτει και λουτρά μέσα στο συγκρότημα. Εμείς το επισκεφτήκαμε δυο φορές, συνεδριάσαμε και κάναμε τις προτάσεις μας για την λειτουργιά των λουτρών που αναγνωριστήκαν αμέσως με την θερμοκρασία του νερού στους 32 βαθμούς.

Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς
Λασπόλουτρα ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗΣ
Τα λασπόλουτρα Πικρολίμνης τα έχουμε επισκεφτεί πολλές φορές. Ιδρυτή αυτής της ιαματικής πηγής ήταν ο αείμνηστος Αγγελάκης με πολύ μεγάλη προσπάθεια και πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα. Η ιστορία ξεκίνησε μετά την ίδρυση του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών. Σήμερα η διοίκηση πέρασε στην επόμενη γενιά, η οποία προσπαθεί να λειτουργήσει τη λουτρόπολη και το ξενοδοχείο 3 αστέρων που έχει, ενώέχει αναγνωριστεί και η πηγή.

Το κράτος θα πρέπει όλες αυτές τις περιπτώσεις να τις υποστηρίζει, για να μην έχουμε την επανάληψη του φαινομένου των νέων λουτρών της Απολλώνιας.

Εμείς ως σύλλογος εκείνο που κάνουμε εδώ και 14 χρόνια είναι σε κάθε επίσκεψη μας να λέμε την άποψη μας και με τις δυνατότητες που έχουμε να τις προβάλουμε μέσα και έξω από την Ελλάδα. Τονίζουμε ότι θέλουμε σοβαρές υποδομές γιατί το να προβάλεις κάτι που δεν προσελκύει τουριστικά είναι μια προσπάθεια που δεν αποδίδει.

Ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό
Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι σχεδόν σε όλες σχεδόν τις λουτροπόλεις αν δεν υπάρχει το κατάλληλο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό δεν μπορούν να λειτουργούν και μάλιστα με τις αναγνωρίσεις που έχουν γίνει από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού

Σε όλες τις λουτροπόλεις χρειάζονται έργα υποδομής δρόμοι. πάρκα γήπεδα καταστήματα κλπ αν θέλουμε να έχουμε ανταγωνιστικό θεραπευτικό τουρισμό.
Αυτή είναι μια απλή ενημέρωση στους υποψηφίους βουλευτές προκειμένου να το προτείνουν στα προγράμματα τους.

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στον αγώνα σας.