NA KAI H ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΜΕ ΤΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

0

Εν αναμονή νέου τοπογραφικού από το Δήμο Ζακύνθου

Καθώς το Νομοσχέδιο  του Υπουργείου Τουρισμού που μεταξύ άλλων προβλέπει την δημιουργία μιας  ανώνυμης εταιρείας για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα την Ιαματικές Πηγές Ελλάδος  Α.Ε, ακόμη δεν έχει ψηφιστεί, οι Δήμοι με ιαματικές πηγές όπως είναι και η Ζάκυνθος βρίσκονται υπ΄ ατμών προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματα, που πρέπει να γίνουν με προσοχή και υπευθυνότητα, ώστε οι πηγές να μείνουν στην ιδιοκτησία των Δήμων και να μην περάσουν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το θέμα που αφορά ειδικά την Ζάκυνθο και την αξιοποίηση της ιαματικής πηγής στα Ξύγκια απασχόλησε τηλεδιάσκεψη που είχε πρόσφατα ο Αντιδήμαρχος Νικήτας Σπίνος που συμμετέχει στο Δίκτυο Δήμων Ιαματικών Πηγών με το Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Μ. Δανά  αλλά και του μελετητή που έχει αναλάβει την μελέτη για την πηγή της Ζακύνθου

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η εκκρεμότητα που  συνεχίζει να υπάρχει με την σύνταξη ενός τοπογραφικού που θα αποτυπώνει με σαφήνεια τα όρια της πηγής και θα οδηγήσει επιτέλους στην απόφαση για χαρακτηρισμό της ως ιαματική.

Θυμίζουμε πως μέσα από το πρόγραμμα Interegg Ελλάδα -Αλβανία, από το Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών έχει ενταχθεί η χρηματοδότηση του master plan και για την αξιοποίηση της πηγής της Ζακύνθου, ωστόσο για τον πλήρη φάκελο του έργου  παραμένει η εκκρεμότητα που αφορά το νέο τοπογραφικό.

Μιλώντας στον Ερμή ο κ. Σπίνος σημείωσε πως πρόθεση του Δήμου είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ιαματικής πηγής και η άμεση ολοκλήρωση του master plan. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στον Οκτώβριο, στελέχη του Συνδέσμου Δήμων  Ιαματικών Πηγών θα ταξιδέψουν στη Ζάκυνθο και θα έχουν συνάντηση με τα στελέχη του Δήμου για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Στη Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών που έγινε με βάση το τελευταίο κείμενο το Νομοσχεδίου στα τέλη Ιουνίου, υπήρξε ένα καταρχήν θετικό κλίμα απέναντι στον σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού.

Το Νομοσχέδιο προβλέπει πως στις περιπτώσεις που υπάρχει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας  θα χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου η ιαματική πηγή να ενταχθεί στην Ι.Π.Ε. Α.Ε. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ζάκυνθος,  θα πρέπει εντός τριών μηνών από την ψήφιση του νόμου το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση ότι θέλει να αξιοποιήσει την πηγή του. Στη συνέχεια θα έχει τρία χρόνια προκειμένου να καταθέσει οικονομοτεχνική μελέτη αξιοποίησης στην Ι.Π.Ε., και πέντε χρόνια για να τελειώσει τις εργασίες. Σύνολο οκτώ από την ψήφιση του νόμου. Αυτό σημαίνει πως ο Δήμος Ζακύνθου θα πρέπει να υποβάλει οικονομοτεχνική μελέτη μέχρι τον  Φεβρουάριο του 2022, αλλιώς η αρμοδιότητα περνά στην νέα εταιρεία.

Ο σύνδεσμος Ιαματικών Πηγών υπογραμμίζει την εκκρεμότητα που αφορά την παραχώρηση αιγιαλού και στο Δήμο Ζακύνθου από το Κράτος, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη το Υπουργείο Τουρισμού να συμβάλει στην χρηματοδότηση των σχεδίων των Δήμων για να υλοποιήσουν το εγκεκριμένο master plan.