Αρχική Δελτία τύπου IMATIKOS TOYRISMOS KAI DERMATOPATHEIES

IMATIKOS TOYRISMOS KAI DERMATOPATHEIES

0

Αρχική  News  Ιαματικός Τουρισμός και Δερματοπάθειες

Ιαματικός Τουρισμός και Δερματοπάθειες

Χρόνος Ανάγνωσης: 7 Λεπτά  του Κωνσταντίνου Κουσκούκη*

Η Ιαματική Ιατρική είναι συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος της Κλασικής Ιατρικής και επομένως πρέπει να συνδυάζονται και να αλληλοσυμπληρώνονται, για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού θεραπευτικού αποτελέσματος. Οι θεράποντες ιατροί έχοντας στο θεραπευτικό τους οπλοστάσιο τα προϊόντα της σύγχρονης φαρμακοβιομηχανίας, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της καινοτόμου έρευνας πάνω στα φάρμακα, θα πρέπει να προσεγγίζουν συμπληρωματικά και όχι απαξιωτικά, τα επιστημονικά αποτελέσματα της έρευνας της Ιαματικής Ιατρικής προς όφελος πάντα των ασθενών, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η Iαματική Yδροθεραπεία είχε εμπειρική υπόσταση, με τη βοήθεια, όμως, της επιστημονικής τεκμηρίωσης, της θερμικής, μηχανικής, χημικής δράσης αλλά και ειδικότερα της βιολογικής και ανοσολογικής δράσης των μεταλλικών ιόντων, ιχνοστοιχείων, σπάνιων αερίων, αναδείχθηκε ως συμπληρωματική ολιστική θεραπεία.

Ψωρίαση: η  εξωτερική υδροθεραπεία, η πηλοθεραπεία και η θαλασσοθεραπεία ευεργετούν όλες τις μορφές της ψωρίασης καθόσο τα απορροφούμενα από το δέρμα, υδρόθειο και ραδόνιο, ασκούν αντιφλεγμονώδη και ανοσοτροποποιητική και κερατολυτική δράση..

Ενδογενής δερματίτιδα (ατοπική δερματίτιδα – έκζεμα, σμηγματορροική δερματίτιδα, εντοπισμένη νευροδερματίτιδα, δυσιδρωσική δερματίτιδα) και εξωγενής δερματίτιδα (δερματίτιδα εξ επαφής, αλλεργική ή/και τοξική): με την Ιαματική Υδροθεραπεία πολλοί ασθενείς βελτιώνονται, καθόσον η κερατίνη στοιβάδα ενυδατώνεται, ενώ απομακρύνονται τοξικές ουσίες και προϊόντα μεταβολισμού.

Κνύζες (κνύζα κορμού, κνύζα αιδοίου, κνύζα πρωκτού, κνύζα γεννητικών οργάνων, γεροντική κνύζα και κνύζα λόγω χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας): ο κνησμός, που βελτιώνεται με τη λήψη ιαματικού λουτρού ή ψεκασμό με ιαματικό νερό, λόγω ενυδάτωσης της κερατίνης στοιβάδας.

Ακμή και ροδόχρους νόσος: οι αντιμικροβιακές, κερατολυτικές και αντισηπτικές ιδιότητες των θειούχων ενώσεων κάνουν αποφολίδωση, οπότε προκαλείτα απόπτωση επιφανειακών κερατινοκυττάρων, ενώ ανοίγουν οι πόροι και ελαττώνεται η εμφάνιση νέων κλειστών φαγεσώρων, όπως και στην αντιμετώπιση της maskacne από την ορθή χρήση αντί-covid χειρουργικής μάσκας.

Ιχθυάσεις και σκληροδερμίες: η ιαματική εξωτερική υδροθεραπεία ανακουφίζει και βελτιώνει τα κλινικά συμπτώματα αυτών των δερματοπαθειών κατά τη διάρκεια θαλασσοθεραπείας της ηλιοθεραπείας και της πηλοθεραπείας.

Λειχήνες (ομαλός, σκληρός και ατροφικός λειχήν): όπου προσβάλλεται ο βλεννογόνος της στοματικής κοιλότητας  του γαστρεντερικού σωλήνα και των γεννητικών οργάνων. Τα συστατικά των ιαματικών νερών, μπορεί να επιθηλιοποιήσουν ταχύτερα τους βλεννογόνους, με την ιαματική εσωτερική υδροθεραπεία που γίνεται με στοματικές πλύσεις ή ποσιθεραπεία.

Επεμβάσεις αισθητικής δερματολογίας, δερματοχειρουργικής, dermabrasion, laser, εμφύτευση τριχών: το ιαματικό νερό σε ψεκαστικό διάλυμα, μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη επούλωση της βλάβης και στην απομάκρυνση των νεκρών υπολειμμάτων των ιστών από τα χειρουργικά τραύματα, καθώς και στη μείωση προδιάθεσης δημιουργίας ουλών.

Η ιαματική θεραπεία είναι διάρκειας 21 ημερών και λειτουργεί με εξειδικευμένα πρωτόκολλα καθιστώντας τους ασθενείς αναγκαστικούς repeaters ανά εξάμηνο και διαρκεί μόνο 20 λεπτά ημερησίως, παρέχoντας απεριόριστο χρόνο στον ασθενή – τουρίστα για βιωματικές εμπειρίες όλων των θεματικών μορφών ποιοτικού και όχι ποσοτικού 4 εποχών τουρισμού στο υπέροχο και μοναδικό κλίμα της Ελλάδας.

Οι 150.000 ασφαλισμένοι επισκεπτόμενοι τις ιαματικές πηγές της χώρας μας, θα δημιουργούν τζίρο 300.000.000€, επιδοτούμενοι από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 24/2011 και τον Ν4213/2013 περί διασυνοριακής μετακίνησης ασθενών, ενώ οι πλέον αισιόδοξοι ομιλούν για τζίρο 1 δις €, όταν ο παγκόσμιος τζίρος τουρισμού Υγείας – Ευεξίας ανήλθε σε 4,5 τρις δολάρια το 2018, δίνοντας προοπτική στην αιμορραγούσα από την πανδημία οικονομία μας.

Ευοίωνες προοπτικές αποτελούν η αναγνώριση της Ιαματικής Ιατρικής ως Συμπληρωματική Ιατρική από τον Π.Ο.Υ. και την Ολομέλεια του ΚεΣΥ καθώς και η ένταξη της θαλασσοθεραπείας σε αυτήν, προκαλώντας τους επιχειρηματίες παρακτίων ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων να αξιοποιήσουν την δυνατότητα ανάπτυξης κέντρων θαλασσοθεραπείας με απλές διαδικασίες, επιδοτούμενοι και χρηματοδοτούμενοι από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Επιβάλλεται να βελτιώσουμε τις συνολικές γνώσεις μας για την κλινική αποτελεσματικότητα με συγκεκριμένη στόχευση στη βελτίωση του επιπέδου ιατρικής εκπαίδευσης στην Ιαματική Ιατρική, σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες που αποτελούν και στόχο της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής με την σύμπραξη του ΕΚΠΑ σε μεταπτυχιακά και e-learning προγράμματα, την εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών και την εμπειρία από τη διοργάνωση 6 ετήσιων Πανελληνίων Συνεδρίων και του 1ου Παγκοσμίου το 2019 καθώς και με τον προγραμματισμό του 2ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ιαματικής Ιατρικής το 2021.

 

*Ο  Κωνσταντίνος Κουσκούκης είναι Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός –Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής – Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας