ESPA SYNEDRIO STHN LITHOYANIA KAI PROTASEIS PROS THN KYVERNHSH

0

 

Λιθουανικά θέρετρα υγείας και ιατρικά λουτρά προτείνουν στην κυβέρνηση ένα σχέδιο ανάκαμψης για τον τομέα
23 Οκτωβρίου 2021
Η Λιθουανική Ένωση Θέρετρων και η Εθνική Ένωση Σανατορίων και Ιδρυμάτων Αποκατάστασης πραγματοποίησαν ένα διεθνές συνέδριο στο Birštonas την Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, για να συζητήσουν την ενίσχυση των θέρετρων, των περιοχών θερέτρου και της επιχείρησης υγείας στη Λιθουανία κατά την περίοδο μετά την πανδημία. Λαμβάνοντας υπόψη τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν στη διάσκεψη, οι ενώσεις προτείνουν την ενίσχυση της νομικής βάσης του κλάδου, την υιοθέτηση του επί του παρόντος προετοιμασμένου σχεδίου νόμου για τη «βιώσιμη ανάπτυξη των θερέτρων και των περιοχών παραθερισμού», τη βελτίωση του μοντέλου χρηματοδότησης, την έναρξη έρευνας και, συνεπώς, τη συμβολή στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Η πανδημία COVID-19, που άλλαξε τον κόσμο, έγινε δοκιμασία υγειονομικής περίθαλψης, κοινωνικής πρόνοιας, οικονομίας και κοινωνίας στο σύνολό της, πλήττοντας ιδιαίτερα τον τουριστικό τομέα και επηρεάζοντας έντονα τον λιθουανικό τουριστικό άξονα – θέρετρα και περιοχές παραθερισμού και σανατόρια, ιδρύματα αποκατάστασης και κέντρα υγείας.

Στις 22 Οκτωβρίου, ειδικοί – ερευνητές και επαγγελματίες από την τουριστική βιομηχανία, τον τομέα της υγείας και ευεξίας – συγκεντρώθηκαν στο Birštonas, στο διεθνές συνέδριο «Ο ρόλος των θερέτρων, των περιοχών θερέτρου και των σανατόριου στον κόσμο που πλήττεται από τον COVID-19». Παρουσιάσεις έγιναν από τον Nijolė Dirginčienė, Πρόεδρο της Λιθουανικής Ένωσης Θέρετρων, Δήμαρχο του Δήμου Birštonas, Artūras Salda, Πρόεδρο των Εθνικών Σανατορίων και Ιδρυμάτων Αποκατάστασης, Γενικό Διευθυντή του Eglės Sanatorija, Vincas Jurgutis, Αντιυπουργό Οικονομίας και Καινοτομίας, Csilla Mezosi Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης SPA (ESPA), Kurt von Storch, Εκτελεστικός Διευθυντής Ποιότητας στην Πρόληψη της Υγείας, Ingrida Zurlytė, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Λιθουανία, καθ. Δρ. Diana Šaparnienė, Επικεφαλής της Σχολής Αναψυχής και Τουρισμού του Πανεπιστημίου Klaipėda, έγγρ. Δρ. Alona Rauckienė-Michaelsson, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Υγείας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Klaipeda, Guoda Šileikytė, Αναπληρωτής Δικηγόρος του Walless Law Firm.

Οι εκθέσεις συζητούσαν την τρέχουσα κατάσταση των λιθουανικών θέρετρων και περιοχών θερέτρου και αξιολόγησαν πώς η κρίση επηρέασε τα σανατόρια, τα ιατρικά λουτρά και ολόκληρο τον τουριστικό τομέα. Αντί να εστιάσουμε στις αποτυχίες, συζητήθηκαν επίσης τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τους συμμετέχοντες στην αγορά και οι προκλήσεις που θα βοηθήσουν τον κλάδο να ανακάμψει.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, ο Πρόεδρος της Λιθουανικής Ένωσης Θέρετρων N. Dirginčienė επέστησε την προσοχή στην ποικιλομορφία των λιθουανικών θέρετρων και περιοχών θερέτρου και τη σημασία τους για τη λιθουανική οικονομία. Σύμφωνα με την ίδια, είναι απαραίτητο να συμβαδίσουμε με την εποχή και να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές που συντελούνται στην παγκόσμια και διεθνή ανταγωνιστική αγορά και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του κλάδου υγείας. Ένα από αυτά είναι η υιοθέτηση του νόμου για τη «βιώσιμη ανάπτυξη των θέρετρων και των περιοχών παραθερισμού της Δημοκρατίας της Λιθουανίας».

«Εκτός από τις προκλήσεις που θέτει ο COVID-19, πρέπει να εξετάσουμε μακροπρόθεσμες προοπτικές και να βρούμε λύσεις που να είναι μακροπρόθεσμες και βιώσιμες». – Μιλώντας για τη σημασία του τουρισμού, των θερέτρων και της υγείας, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Καινοτομίας της Δημοκρατίας της Λιθουανίας V. Jurgutis.

Σύμφωνα με την Csilla Mezősi, τη Γενική Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Spa, ο τουρισμός υγείας και η πρόληψη μπορούν να είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς παράγοντες για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, καθώς υποστηρίζει την απασχόληση σε πολλούς τομείς. Ο τουρισμός υγείας προβλέπεται να έχει ιδιαίτερα μεγάλες δυνατότητες το επόμενο διάστημα. Η Λιθουανία έχει όλες τις απαραίτητες δυνατότητες για να γίνει μια από τις κορυφαίες χώρες στην Ευρώπη, αλλά χρειάζεται κρατική υποστήριξη.

“Όλοι φαίνεται να συμφωνούμε ότι η υγειονομική περίθαλψη πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην πρόληψη, καθώς βοηθά στην πρόληψη και αποφυγή προβλημάτων υγείας, βελτιώνοντας έτσι τη δημόσια υγεία και εξοικονομώντας κρατικά χρήματα. Ωστόσο, οι χώρες που θέτουν την πρόληψη σε κρατική προτεραιότητα στην πράξη το εφαρμόζουν μέσω συγκεκριμένων μέτρων. Για παράδειγμα, στην Πολωνία και τη Γερμανία, οι πολίτες λαμβάνουν αποζημίωση για θεραπεία σε σανατόριο-ιαματικά λουτρά μία φορά κάθε δύο ή τρία χρόνια. «Ίσως σήμερα το κράτος να μην είναι έτοιμο για τόσο μεγάλη προσοχή στην υγεία των πολιτών, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλες αποφάσεις που απαιτούν μόνο πολιτική βούληση και όχι πρόσθετους οικονομικούς πόρους», δήλωσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Σανατορίων και Ιδρυμάτων Αποκατάστασης – Atūras Salda.

Μετά τις εμπειρογνώμονες, τις συζητήσεις και τις γενικεύσεις που εκφράστηκαν στο συνέδριο, η Λιθουανική Ένωση Θέρετρων και η Εθνική Ένωση Σανατορίων και Ιδρυμάτων Αποκατάστασης έχουν ετοιμάσει κοινό Μανιφέστο για την ενίσχυση των θέρετρων, των περιοχών θερέτρου και του τομέα υγείας και ευεξίας. Υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση της Λιθουανίας. Το έγγραφο εστιάζει στο νομικό πλαίσιο, τη διαμόρφωση και την εφαρμογή ενός lo