0

Ετήσια τριήμερη συνάντηση της Γαλλικής Ομοσπονδίας Θερμαλισμού και Κλιματικής θεραπείας (FTCF) στο Gréoux-les-Bains

(Ανταπόκριση του γιατρού Μανώλη Κοζαδίνου)

Σάββατο 09/11/2024

Πραγματοποιήθηκε στις 6, 7 και 8 Νοέμβρη 2024, στην κωμόπολη Gréoux-les-Bains του νομού Άλπεων Άνω Προβηγκίας, στην Γαλλία, η ετήσια συνάντηση και εκδήλωση της Γαλλικής Ομοσπονδίας Θερμαλισμού και Κλιματικής θεραπείας (Fédération Thermale et Climatique Française – FTCF).
Ο οργανισμός αυτός συγκεντρώνει στους κόλπους του όλους τους Γαλλικούς φορείς που εμπλέκονται στον Θερμαλισμό – Ιαματισμό: οργανώσεις επιχειρηματιών, επιστημονικούς φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, δημόσιες υπηρεσίες.

Η κωμόπολη Γκρεούξ είναι από τους σημαντικότερους ιαματικούς σταθμούς στην Γαλλία, ίσως ο τρίτος από άποψη προσέλευσης.
Τα ιαματικά νερά του Γκρεούξ, που προέρχονται από μεγάλο βάθος (1.200 μέτρα) και έχουν φυσική θερμοκρασία 42°C, κατατάσσονται στις μεσοθερμικές θειούχες, ασβεστούχες και νατριούχες πηγές, πλούσιες σε θείο, ασβέστιο, μαγνήσιο και διάφορα ιχνοστοιχεία. Η μοναδική τους σύσταση προσδίδει αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (λόγω του θείου), τονωτικές ιδιότητες για τους μύες (μέσω του μαγνησίου) και μαλακτική δράση για το δέρμα και τους βλεννογόνους (χάρη στη διοξείδιο του πυριτίου). Χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των αναπνευστικών οδών και διοχετεύονται απευθείας από την πηγή, χωρίς να αλλοιώνεται η χημική τους σύσταση.

Συμμετείχα σε αυτή την συνάντηση με την ιδιότητα του μέλους της Γαλλικής Εταιρείας Θερμαλιστικής Ιατρικής (SFMTh) αλλά και του συνεργάτη του Πανελλήνιου Συλλόγου.

Το επιστημονικό πρόγραμμα του τριημέρου ήταν πλούσιο, με ειδικές συνεδρίες και ολομέλειες κατά την διάρκεια και των τριών ημερών.

Η παρουσία 12 εμπορικών περιπτέρων με τεχνολογικά και εκπαιδευτικά προϊόντα ενισχύει την πεποίθησή μας πως υπάρχουν λύσεις για τις περισσότερες καταστάσεις, σαν αυτές ακόμη που συναντάμε στην Ελλάδα, προσφέροντας πρακτικές και βιώσιμες λύσεις για τον κλάδο του Θερμαλισμού.

Ένα από τα κύρια συμπεράσματα των Συναντήσεων ήταν η ανάγκη για ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των φορέων του θερμαλισμού, είτε πρόκειται για τις επιχειρήσεις, τον επιστημονικό κόσμο ή τις δημόσιες αρχές. Οι συζητήσεις ανέδειξαν το γεγονός ότι ο τομέας, που βρίσκεται σε πλήρη μετάβαση, πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες των ασθενών και της κοινωνίας και στην απαίτηση για βιώσιμη ανάπτυξη, στόχοι που δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

Τα οικονομικά ζητήματα του θερμαλισμού κατείχαν κεντρική θέση στις συζητήσεις, ιδιαίτερα κατά τις ολομέλειες και τις τεχνικές συναντήσεις. Τέθηκε το ζήτημα της ένταξης των ιαματικών λουτρών στις πολιτικές δημόσιας υγείας, με έμφαση στην θετική μακροχρόνια υγειονομική και οικονομική τους επίπτωση. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο θερμαλισμός μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στον ιατρικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας, εμπεδώνοντας και διευρύνοντας τη θέση του στις οικονομικές στρατηγικές των περιφερειών.

Η Γενική Συνέλευση της AMCTF (Ένωση Δημάρχων Θερμαλιστικών Κοινοτήτων της Γαλλίας) ανέδειξε τα ειδικά ζητήματα του τομέα στη Γαλλία. Τα μέλη συζήτησαν τις τρέχουσες προκλήσεις, ιδίως τα ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης και τους διοικητικούς περιορισμούς, όπως η φορολόγηση των τουριστικών καταλυμάτων. Η AMCTF καθόρισε τις προτεραιότητες για το επόμενο έτος, με στόχο την προώθηση της καινοτομίας και την αναγνώριση των ωφελημάτων του θερμαλισμού από τις υγειονομικές αρχές. Στη συνάντηση συμμετείχαν 21 κοινότητες από όλη τη Γαλλία. Συμμετείχα σε αυτήν την ΓΣ με την ιδιότητα του παρατηρητή.

Η συνεδρία για τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξέτασε τις πρωτοβουλίες συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιστορικών Θερμαλιστικών Πόλεων (EHTTA). Οι ανταλλαγές αυτές έδειξαν ότι η συνεργασία είναι ουσιώδης για την εναρμόνιση των προσεγγίσεων όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη, την έρευνα και τη διαχείριση των ιαματικών λουτρών. Οι ανταλλαγές εμπειριών μεταξύ αυτών των χωρών προώθησαν την ανάδειξη καλών πρακτικών και τον καθορισμό κοινών έργων για την ενίσχυση της παγκόσμιας προβολής του θερμαλισμού στην Ευρώπη.

Η συνεδρία για την επιστημονική έρευνα στον Θερμαλισμό ανάδειξε τη σημασία της εφαρμοσμένης έρευνας για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων. Οι παρουσιάσεις των πανεπιστημιακών ερευνητών από τη Γαλλία και την Ιταλία υπογράμμισαν τα οφέλη των ιαματικών θεραπειών στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων, επιβεβαιώνοντας την ηγετική θέση αυτών των χωρών στον τομέα της έρευνας και της διδασκαλίας. Η συνεδρία άνοιξε το δρόμο για ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των θερμαλιστικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε διεθνές επίπεδο, ενισχύοντας έτσι την ηγεσία της Ευρώπης στον τομέα της θερμαλικής ιατρικής.

Η παρουσία της κας Μαρίνας Φεράρι, Υφυπουργού Τουρισμού της Γαλλίας, προσέθεσε μια σημαντική πολιτική διάσταση στην εκδήλωση αυτή. Στην ομιλία της, εξέφρασε τη στήριξή της στον κλάδο του Θερμαλισμού, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των περιοχών. Η συμμετοχή της ενίσχυσε το μήνυμα ότι ο θερμαλισμός αποτελεί στρατηγικό τομέα για το μέλλον της ευημερίας και του τουρισμού στη Γαλλία.

Συμπεραίνεται επιπλέον πώς η οικονομική διάσταση του Θερμαλισμού, του ιατρικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας, είναι σημαντική και απαιτεί αναγνώριση και ενίσχυση του κλάδου μέσω καινοτόμων πολιτικών και στρατηγικών. Η διεθνής συνεργασία, ειδικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι καθοριστική για την εναρμόνιση των προσεγγίσεων και την ενίσχυση της παγκόσμιας προβολής του τομέα.

Από το τριήμερο αυτό, συγκρατώ την εντύπωση μιας μη κολακευτικής σύγκρισης για την Ελλάδα σε πολλά σημεία. Εντούτοις, αν ξεπεράσει κανείς την αρχική αυτή αρνητική εντύπωση, μπορεί να διακρίνει σημαντικές ευκαιρίες για βελτίωση και εξέλιξη, μέσω της εφαρμογής καινοτόμων λύσεων και της ενίσχυσης της συνεργασίας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Τα ζητήματα που αφορούν τον θερμαλισμό, τον ιατρικό τουρισμό και τον τουρισμό υγείας είναι κοινά σε πολλές χώρες, προσφέροντας έτσι δυνατότητες για κοινές προσεγγίσεις και ανάπτυξη.
Οι διαπιστώσεις, αναλύσεις και προτάσεις που διατυπώνονται στα πλαίσια εξειδικευμένων συναντήσεων στο εξωτερικό, συχνά αποδεικνύονται πολύτιμες και για την εφαρμογή τους στην εγχώρια πραγματικότητα, εφόσον ληφθούν υπόψη οι τοπικές συνθήκες και περιορισμοί, και αναπτυχθεί μία σταδιακή και συνεργατική προσέγγιση για την ενσωμάτωσή τους.