Αισιοδοξία για επιστροφή της τουριστικής κίνησης στα επίπεδα του 2019, πού κινούνται οι τιμές των ξενοδοχείων – Έρχονται ισραηλινές επενδύσεις

0

Αισιοδοξία για επιστροφή της τουριστικής κίνησης στα επίπεδα του 2019, πού κινούνται οι τιμές των ξενοδοχείων – Έρχονται ισραηλινές επενδύσεις

Να συστήσουν εκ νέου την περιοχή της Αιδηψού και της Βόρειας Εύβοιας στο τουριστικό κοινό και δη σε αυτό νεότερων ηλικιών επιχειρούν από κοινού ο δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού και η Ένωση Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού.

Έχοντας ως εχέγγυο τις ομορφιές της περιοχής, τα εναλλακτικά τουριστικά προϊόντα και παρέχοντας value for money υπηρεσίες οι άνθρωποι του τουρισμού της περιοχής αισιοδοξούν πως φέτος το καλοκαίρι, με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, είναι δυνατή η επιστροφή κοντά στα επίπεδα του 2019.

Η Αιδηψός είναι παγκοσμίως γνωστή για τα ιαματικά της νερά, έναν φυσικό πλούτο ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περάσει στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας. Είναι το τουριστικό κέντρο της Βόρειας Εύβοιας και προσφέρει όλες τις μορφές τουρισμού με σημαντικότερη αυτή του ιαματικού.

 

Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού, Θοδωρής Ρουμελιώτης, αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις είναι σε χαμηλά επίπεδα γύρω στο 30% με 35%, ωστόσο δεν αποκλείεται δεδομένης της τάσης last minute που επικρατεί, εξαιτίας του κορωνοϊού και των απόνερων που έχει δημιουργήσει, οι κρατήσεις, τελικά, να προσεγγίσουν εκείνες του 2019, που ήταν και η καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών, καθώς οι πληρότητες το διάστημα από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου άγγιξαν το 100%.

Προς το παρόν λειτουργεί το 60% των ξενοδοχείων της Αιδηψού επί συνόλου 104 ξενοδοχειακών μονάδων (2 έως 5 αστέρων) ενώ στις αρχές Ιουνίου αναμένεται το άνοιγμα και των υπόλοιπων ξενοδοχείων. Σημειώνεται πως η δυναμικότητα σε κλίνες είναι περί τις 10.000, ενώ αναφορικά με τις κατηγορίες των ξενοδοχείων η πλειονότητα τους είναι 2 και 3 αστέρων, δυο είναι 4 αστέρων και ένα 5 αστέρων. Αξίζει να σημειωθεί πως καθόλη τη διάρκεια του έτους λειτουργούν στην Αιδηψό 12 ξενοδοχεία με σημαντικές πληρότητες.

 

Στο target group τις περιοχής τα τελευταία χρόνια έχουν ενταχθεί νεαρά ζευγάρια και οικογένειες, κάτι που στο παρελθόν δεν συνέβαινε καθώς την περιοχή σχεδόν… μονοπωλούσαν μεγαλύτερες ηλικίες. Οι χώρες που αποτελούν τουριστικούς αιμοδότες της Αιδηψού είναι η Ρουμανία -ήδη καταγράφεται έντονη κινητικότητα όπως προκύπτει από τις κρατήσεις-, η Σερβία και τα Σκόπια. Ωστόσο συγκεκριμένα ξενοδοχεία επιλέγουν και Γάλλοι, Γερμανοί, Κινέζοι αλλά και Ισραηλινοί. Κάποιοι εξ αυτών φτάνουν με τσάρτερ και εν συνέχεια μεταβαίνουν στα ξενοδοχεία που έχουν επιλέξει. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών παραμένουν στην Αιδηψό με 10ήμερα ή 15νθήμερα πακέτα.

Αναφορικά με τον εγχώριο τουρισμό, η μερίδα του λέοντος προέρχεται από την Αθήνα, με τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη Νάουσα και τη Βέροια, να χαρακτηρίζονται ως καλοί πελάτες της Αιδηψού. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει χώρος για ευρύτερο άνοιγμα προς την αγορά της Βόρειας Ελλάδας.

Χαμηλές οι τιμές των ξενοδοχείων

Παρά το γεγονός πως οι τιμές των ξενοδοχείων φέτος έχουν τσιμπήσει έναντι της περσινής χρόνιας κατά περίπου 20%, παραμένουν χαμηλά σε σύγκριση με άλλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιούνιο η τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο, σε ένα τριάστερο ξενοδοχείο, διαμορφώνεται στα 60 ευρώ με πρωινό, ενώ τον Ιούλιο και για την περίοδο που χαρακτηρίζεται high season η τιμή διαμορφώνεται στα 80 ευρώ.

Έρχεται επένδυση Ισραηλινών στην Αιδηψό

Έντονη είναι η συζήτηση το τελευταίο διάστημα, για αγορά δυο ιστορικών, εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων της Αιδηψού, από ισραηλινά funds που σκανάρουν την περιοχή. Ο λόγος για τα ξενοδοχεία Αίγλη, που χτίστηκε το 1931 και Ηράκλειο που κατασκευάστηκε το 1895 -αποτελεί το παλαιότερο ξενοδοχείο της Λουτρόπολης- που έχουν εγκαταλειφθεί από το 2010 περίπου, όταν και πέρασαν στα χέρια τραπεζών. Αξίζει να σημειωθεί από τα εν λόγω ξενοδοχεία έχουν περάσει άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και της πολιτικής.

Γνωρίζοντας τον τόπο

Με μόνο 2,5 ώρες περίπου απόσταση από τη Θεσσαλονίκη τα Λουτρά Αιδηψού, είναι γνωστά για τα ιαματικά νερά και τις ευεργετικές ιδιότητες τους. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας από εξειδικευμένο προσωπικό και ποιοτική φιλοξενία στα ξενοδοχεία της περιοχής και να γευθούν την τοπική κουζίνα και τους θαλασσινούς μεζέδες στα γύρω χωριουδάκια και τα παραθαλάσσια ουζερί.

 

Στη Βόρεια Εύβοια προσφέρονται όλες οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, καθώς υπάρχουν πολύ γνωστά μοναστήρια (Αγ. Ιωάννης Ρώσσος, Όσιος Δαυίδ κ.α.), επισκέψιμα οινοποιία, τυροκομεία, τα παγκοσμίως γνωστά σύκα Ταξιάρχη, χαρτογραφημένα μονοπάτια για πεζοπορία, κέντρο ιππασίας, αρχαιολογικοί χώροι, κέντρο θαλάσσιων σπορ και, φυσικά, αμέτρητες οργανωμένες και μη παραλίες.

Τα Λουτρά Αιδηψού αποτελούν το τουριστικό κέντρο της Βορείου Εύβοιας και δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να κάνει τις διακοπές του εξορμώντας στα κοντινά παραθαλάσσια, αλλά και ορεινά χωριουδάκια.

Το φετινό καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν σημαντικές εκδηλώσεις στην περιοχή, όπως είναι το Evia film project από το κινηματογραφικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ο κολυμβητικός μαραθώνιος του Αρτεμισίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνάντηση, πέραν του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού, παρευρέθησαν η ειδική συνεργάτιδα-αρμόδια για θέματα Τουρισμού Πολιτισμού του δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού Λεμονιά Μουλά και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Ένωσης, Λεωνίδας Κούτσικας.
Πηγή: https://www.voria.gr/article/i-edipsos-sistinete-sto-vorioelladiko-touristiko-kino—anigma-se-neoteres-ilikies