0
Από euronews 18/01/2022 – 15:20

Roberta Metsola

H 43χρονη Ρομπέρτα Μέτσολα από την Μάλτα είναι είναι νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο με 458 ψήφους από 618 έγκυρες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο εξέλεξε το μεσημερί τον διάδοχο του θανόντος Νταβίντ Σασόλι, με την ευρωβουλευτίνα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τη Μάλτα, να κερδίζει την θέση αφού ήταν και το φαβορί.

Η Μέτσολα είναι η πρώτη γυναίκα που κατέχει το υψηλότερο αξίωμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και 20 χρόνια – μετά τη Γαλλίδα Νικόλ Φοντέ (1999-2002) και την Σιμόν Βέιλ (1979-1982). Είναι επίσης και η νεότερη πρόεδρος του ΕΚ. Η Ρομπέρτα Μετσόλ κλείνει σήμερα τα 43 της χρόνι

Η Μέτσολα συγκέντρωσε τις ψήφους από τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους, από τον πρώτο γύρο. «Αχίλλειος πτέρνα» της Μετσόλα ήταν η μη ξεκάθαρη θέση της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και ιδιαίτερα η γνωστή αντίθεσή της στην άμβλωση, κάτι το οποίο δεν μπορούν να παραβλέψουν κάποιοι κεντρώοι και αριστεροί ευρωβουλευτές.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα ασχολήθηκε με την πολιτική στη διάρκεια της φοίτησής της στο πανεπιστήμιο.«Ασχολήθηκα για πρώτη φορά ως φοιτήτρια στην πανεπιστημιούπολη – όπου τέθηκε μια πολύ θεμελιώδης ερώτηση: Θέλεις ότι η χώρα σας ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή πρέπει να μείνει εκτός;», λέει η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Τάχθηκε με την πλευρά που ήταν υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2003, η πατρίδα της, η Μάλτα, επέλεξε να ενταχτεί την ΕΕ, με ισχνή πλειοψηφία.

«Για τους Μαλτέζους, η εκλογή της Ρομπέρτα Μετσόλα στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου θα ήταν η κορύφωση της πολιτικής της καριέρας αλλά και μια ενίσχυση εικόνας για τη χώρα της», λέει ο Μαλτέζος μπλόγκερ και δημοσιογράφος Μανουέλ Ντέλια: «Η Μάλτα έχει πολύ κακή φήμη τα τελευταία χρόνια: ως χώρα όπου δολοφονούνται δημοσιογράφοι και προωθεί το ξέπλυμα μαύρου χρήματος»,τονίζει ο Μανουέλ Ντέλια και προσθέτει: «Εάν εκλεγεί η Μέτσολα, η προεδρία της θα μπορούσε να δείξει ότι «η Μάλτα μπορεί να συμβάλει θετικά στο ευρωπαϊκό εγχείρημα».

Η Ρομπέρτα Μέτσολα είναι παιδί της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Μετά το πτυχίο της στη Νομική στη Μάλτα – τότε με το πατρικό της όνομα Τεντέσκο Τρίκας – πήγε στο Βέλγιο στο Κολέγιο της Ευρώπης, έγινε Γενική Γραμματέας της φοιτητικής οργάνωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εργάστηκε στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Το 2013, η Μέτσολα έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Εθνικιστικό Κόμμα της χώρας της. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η συντηρητική πολιτικός βρέθηκε στο προσκήνιο όταν ζήτησε να ριχτεί άπλετο φως στη στυγερή δολοφονία της συμπατριώτισσάς της, δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίτσιο : «Το μήνυμά μας σήμερα είναι σαφές: Να βρεθούν οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία της Ντάφνε, αυτοί που το επέτρεψαν να συμβεί, αυτοί που προσπάθησαν να τη συγκαλύψουν πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη». Κανείς δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητος και πρέπει να αποτραπεί «να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

Η Μέτσολα , λέει ο blogger Μανουέλ Ντέλια, ήταν κοντά στην οικογένεια της άτυχης Ντάφνε και βοήθησε στην προώθηση της έρευνας. Έχει γίνει πολύ δημοφιλής στη Μάλτα: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ίσως το πρώτο διεθνές όργανο που ενεπλάκη στη διεκπεραίωση της υπόθεσης». Η Μέτσολα συμμετείχε σε πολλές αντιπροσωπείες της ΕΕ στη Μάλτα που άσκησαν πίεση. Τελικά, η εκστρατεία αυτή οδήγησε στην παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ.

Η Μέτσολα αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά ως Χριστιανοδημοκράτης, θεωρείται έξυπνη και με αυτοπεποίθηση. Εκτός από την υπόθεση της Ντάφνε, έχει εμπλακεί στις Βρυξέλλες στα ζητήματα της μετανάστευσης και των πολιτικών δικαιωμάτων:Έχει ταχθεί υπέρ της περισσότερης νόμιμης πρόσβασης στην ΕΕ, αλλά διατηρεί και σκληρή γραμμή κατά της παράνομης μετανάστευσης. Φιλελεύθερη αλλά και συντηρητική, η Μέτσολα διεκδικεί περισσότερα δικαιώματα για τους γκέι, τους αμφιφυλόφιλους και τους τρανς, αλλά είναι ενάντια στην άμβλωση.

Η ευρωβουλευτής έχει επίσης την Ευρώπη στο σπίτι της: είναι παντρεμένη με τον Φινλανδό Ούνο Μέτσολα, ο οποίος ήταν επίσης στέλεχος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τώρα εργάζεται στις Βρυξέλλες για μια οργάνωση λόμπι για τη βιομηχανία κρουαζιέρας. Εχουν τέσσερις γιους. «Προσπαθώ να φροντίσω να νιώθουν Μαλτέζοι όπως και Φινλανδοί», λέει η Μέτσολα, αποκαλύπτοντας: «Στην κουζίνα, ο άντρας μου είναι πολύ καλός – και όταν μαγειρεύει, υπάρχουν φινλανδικά πράγματα».

Μπορώ να πετύχω συναινέσεις μεταξύ των εποικοδομητικών δυνάμεων της Ευρώπης

Στην πρώτη της ομιλία ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Μέτσολα αναφέρθηκε στην κληρονομιά που άφησε ο προκάτοχός της, ο εκλιπών Ντάβιντ Σασόλι, και στις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης και την δυνατότητα της Ευρώπης να έχει ένα δικό της μονοπάτι στον κόσμο.

Χρειάζεται να ακολουθήσουμε την πολιτική της ελπίδας και την υπόσχεση της ΕΕ, αναβιώνοντας την πίστη και τον ενθουσιασμό, πρόσθεσε.

Κάλεσε τους συναδέλφους της να πολεμήσουν μαζί κατά των αφηγημάτων κατά της ΕΕ που προωθούνται και διαχέονται τόσο εύκολα, με τη κρίση να προκαλεί κυνισμό και «φτηνές λύσεις» όπως ο εθνικισμός, ο αυταρχισμός και ο απομονωτισμός.

Η Ευρώπη, τόνισε, είναι ακριβώς το αντίθετο, είναι το να στεκόμαστε από κοινού ο ένας για τον άλλο, υπερασπίζοντας τις αρχές των μητέρων και των πατέρων της Ευρώπης που έφεραν την ήπειρο από το ολοκαύτωμα στην ελπίδα και στην ευημερία.

Τόνισε πως το Κοινοβούλιο είναι σημαντικό για όλους τους ευάλωτους, τους καταπιεσμένους, τις γυναίκες, όσους κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές, τους αγρότες, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, αυτούς που αντιμετωπίζουν διακρίσεις λόγω θρησκείας, χρώματος και φύλου.

«Η γενιά μου», τόνισε, «δεν βλέπει παλιά και νέα Ευρώπη», καθώς ανήκει στους πρώτους της γενιάς του Εράσμους και στους τελευταίους της γενιάς του Βάτσλαβ Χάβελ, και για αυτό αντιλαμβάνεται πως ισότητα δεν είναι το ίδιο με την ομοιομορφία και πως η Ευρώπη πρέπει να βγει από τη φούσκα των Βρυξελλών και του Στρασβούργου.

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, τόνισε πως για όποιον πιστεύει στην επιστήμη το ερώτημα δεν είναι πλέον αν θα υπάρχουν επιπτώσεις αλλά το πότε, και πρόσθεσε πως η σωστή απάντηση είναι η απαλλαγή από τον άνθρακα, που αποτελεί ταυτόχρονα και ευκαιρία για την Ευρώπη να ηγηθεί και να επανακαθορίσει την ταυτότητα της.

Συνέχισε επισημαίνοντας πως το περιβάλλον και η οικονομία δεν μπορούν να αποσυνδεθούν, και πως οι εταιρίες στην ΕΕ, από τις μικρότερες μέχρι τις μεγαλύτερες, χρειάζονται νομική ασφάλεια, ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και πνεύμα καινοτομίας με λιγότερη γραφειοκρατία.

Χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ευκαιρία να επανέλθουν οι επενδύσεις μετά την πανδημία, και σημείωσε και τη σημασία της ψηφιακής μετάβασης και των ευκαιριών που δημιουργεί.

Επίσης, η κ. Μέτσολα δήλωσε πως θα πρέπει το Κοινοβούλιο να στηρίξει το μοντέλο ανοιχτών οικονομιών και συνόρων, και αντίσταση στις πιέσεις της εσωστρέφειας και της εγκατάλειψης του κοινού χώρου Σένγκεν.

Αναφερόμενη στις προκλήσεις ανά το παγκόσμιο, υπέδειξε πως το γεγονός πως η Ουκρανία δέχεται επιθέσεις στην εδαφική της ακεραιότητα και η επικίνδυνη κατάσταση στη Λευκορωσία είναι ενδεικτικές του ότι ο κόσμος είναι λιγότερο φιλικός από ότι στο παρελθόν. Για να συνεχίσει να επιδρά στο παγκόσμιο, η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει στις αρχές της, πρόσθεσε, καθώς η ΕΕ «αποτελεί απειλή για τους αυταρχικούς και δεσποτικούς ηγέτες μόνο και μόνο γιατί υπάρχει».

Σε αυτό το πλαίσιο συνέχισε με αναφορά στο Κυπριακό, προσθέτοντας πως θα πρέπει η ΕΕ να πάρει πίσω τη χαμένη δυναμική στις σχέσεις με τα Δυτικά Βαλκάνια.

Κατά την εισαγωγική της ομιλία, η κ. Μέτσολα αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει την εμπειρία της στην ειρήνευση και στην επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο των αρχών των ΗΕ.

«Η Ευρώπη έχει μια κληρονομιά πολέμου, αλλά και επούλωσης πληγών. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την εμπειρία για να βοηθήσουμε στις προσπάθειες να δώσουμε τέλος στη διαίρεση στην τελευταία διαιρεμένη χώρα της ΕΕ, την Κύπρο, υπό την αιγίδα του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε.

«Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να είμαστε πραγματικά ενωμένοι όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη», τόνισε.

Σε σχέση με την υπεράσπιση των αρχών της ΕΕ, έστειλε το μήνυμα πως το Κοινοβούλιο θα ταχθεί εναντίον όσων θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη και να υποβαθμίσει τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την ελευθερία της έκφρασης και τα θεμελιώδη δικαιώματα, απέναντι σε όσους «βλέπουν τις γυναίκες ως στόχο και που απαρνούνται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ πολιτών μας».

Έστειλε επίσης μήνυμα στις οικογένειες της Daphne Caruana Galizia και του Jan Kuciak, των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν για το έργο τους στην Ευρώπη πως «ο αγώνας σας για αλήθεια και δικαιοσύνη είναι δικός μας αγώνας».

Αναφέρθηκε ακόμα στο γεγονός πως εκλέγηκε Πρόεδρος του σώματος 22 χρόνια μετά τη Νικόλ Φοντέιν, η οποία είχε εκλεγεί 20 χρόνια μετά τη Σιμόν Βέιλ. «Δεν θα χρειαστούν ακόμα δύο δεκαετίες πριν σταθεί εδώ η επόμενη γυναίκα» δήλωσε, σημειώνοντας πως γνωρίζει πως «στέκεται στους ώμους γιγάντων» αναφερόμενη στον αγώνα της Σιμόν Βέιλ η οποία είχε υπάρξει κρατούμενη στο Άουσβιτς και στη συνέχει έγραψε ιστορία.

Πρόσθεσε επίσης πως στηρίζεται στα εκατομμύρια ανώνυμων γυναικών που πέρασαν τόσα πολλά για να έχουν οι σημερινές γυναίκες ευκαιρίες, κάνοντας ειδική αναφορά σε όσες γυναίκες έχασαν ήδη τη ζωή τους φέτος.

Στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρώπη λόγω της ιστορικής εμπειρίας της αναφέρθηκε κατά την πρώτη της ομιλία ως νέα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα (Μάλτα, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα).

«Η Ευρώπη έχει μια κληρονομιά πολέμων, αλλά και επούλωσης πληγών. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την εμπειρία για να βοηθήσουμε στις προσπάθειες να δώσουμε τέλος στη διαίρεση στην τελευταία διαιρεμένη χώρα της ΕΕ, την Κύπρο, υπό την αιγίδα του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε.

«Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να είμαστε πραγματικά ενωμένοι όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη», τόνισε.