0

ΦΛΩΡΙΝΑ

Στο δρόμο έβγαλαν τη νύχτα οι κάτοικοι παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες μετά τα 5,3 ρίχτερ που συγκλόνισαν την περιοχή – Θα συνεχιστούν οι μετασεισμοί λένε οι σεισμολόγοι – Έλεγχοι στα κτίρια ενώ η πόλη προσπαθεί να επιστρέψει στους ρυθμούς της

  UPDATED  10:53 0

Στο χορό των ρίχτερ «χορεύει» η Φλώρινα - 40 μετασεισμοί από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί (βίντεο)
 Φωτογραφία: vasilis alempakis – Φλωρινιώτικα Νέα (floriniotika.gr)

Στο χορό των… ρίχτερ «χορεύει» από χτες τα μεσάνυχτα όλη η περιοχή της Φλώρινας μετά  την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23:43 το βράδυ έξι χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της, και συγκλόνισε όλη την περιοχή. Από χτες τα μεσάνυχτα μέχρι και σήμερα το πρωί έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 40 μετασεισμοί.

Η μετασεισμική ακολουθία είναι έντονη και συνεχής με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως οι δονήσεις θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ στην περιοχή υπάρχουν πολλά άγνωστα ρήγματα.

Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι της Φλώρινας μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε όλη την περιοχή αλλά ευτυχώς άφησε πίσω του μόνο μικρές υλικές ζημιές σε σπίτια. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν της τάξης των 5,3 Ρίχτερ, ενώ το Σεισμολογικό του ΑΠΘ έδωσε μέγεθος 5,2 βαθμών. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χλμ, 6 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Φλώρινας. Αμέσως μετά ακολούθησαν μετασεισμοί από 3,5 βαθμούς έως και 4,1, δέκα λεπτά μετά την κύρια δόνηση, η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στους γύρω νομούς, αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

Μετά τον σεισμό οι κάτοικοι της Φλώρινας βγήκαν από τα σπίτια τους και πέρασαν όλη τη νύχτα έξω από αυτά, αν και οι θερμοκρασίες ήταν κοντά στο μηδέν, αφού και οι μετασεισμοί ήταν συνεχείς και ισχυροί. Στους δρόμους βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή αστυνομικοί, δυνάμεις της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, ενώ υλικές ζημιές έχουν αναφερθεί και μέσα σε σπίτια.

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα (Δευτέρα) οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί στην ΠΕ Φλώρινας εξαιτίας της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία από τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 23:43 χθες, Κυριακή, κι έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή.

Τη σχετική απόφαση πήραν, για προληπτικούς λόγους, οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης και Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης.

Σε ρυθμούς καθημερινότητας προσπαθεί να επιστρέψει η πόλη μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ- Έλεγχοι σε κτίρια

Στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς τους προσπαθούν να επιστρέψουν οι κάτοικοι της Φλώρινας, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε, χθες το βράδυ, την πόλη. Πολλοί κάτοικοι, υπό τον φόβο των μετασεισμών που ακολούθησαν, πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, ενώ άλλοι πήγαν στα χωριά τους.

Με το πρώτο φως της ημέρας είναι ορατές οι μικροζημιές που έχουν υποστεί ορισμένα παλιά κτίρια αλλά και πολυκατοικίες, με πτώσεις σοβάδων, που σε κάποιες περιπτώσεις προξένησαν φθορές σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Τα ξημερώματα συνεδρίασε εκτάκτως το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Φλώρινας, υπό την προεδρεία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη και σύμφωνα με στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από τις αυτοψίες των προέδρων των κοινοτήτων των στελεχών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, δεν καταγράφηκαν καταρρεύσεις, ενώ οι υλικές ζημιές -αναλογικά με το μέγεθος του σεισμού- δεν αξιολογούνται ως σημαντικές. Διευκρινίστηκε επίσης και επισήμως ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Ο Γιώργος Κασαπίδης δήλωσε ότι «με υπευθυνότητα και συνεργασία θα αντιμετωπίσουμε το φυσικό φαινόμενο» και συνέστησε στους πολίτες «να αποφεύγουν σημεία που θεωρούνται επικίνδυνα στο ενδεχόμενο ενός νέου μετασεισμού και να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και των αρμόδιων οργάνων της αυτοδιοίκησης».

Κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων Αμυνταίου και Φλώρινας έχουν αναλάβει υπηρεσία, με στόχο τον έλεγχο όλων των δημοτικών κτιρίων και των σχολικών μονάδων, ενώ υπάλληλοι από άλλες Περιφερειακές Ενότητες -Κοζάνης και Γρεβενών- με κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών από τη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν, σήμερα, στη Φλώρινα για να συμμετάσχουν στον έλεγχο των κτιρίων της πόλης.

Χθες το βράδυ, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, στο πλαίσιο του συντονισμού των φορέων της πόλης, συνομίλησε με τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Σωτήρη Βόσδου και τον δήμαρχο Βασίλη Γιαννάκη, ενώ ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος μίλησε με τον δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά και με υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ για το ενδεχόμενο να υπάρχουν προβλήματα με κατολισθήσεις και ζημιές εντός των ορυχείων.

Ο σεισμός, σύμφωνα με το neaflorina.gr είχε μεγάλη χρονική διάρκεια και βουητό ενώ έγινε αντιληπτός ακόμη και μέχρι τη Λάρισα. Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη σε Σκόπια, Βουλγαρία και Αλβανία. Αισθητός έγινε ο σεισμός σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Βέροια, Γιαννιτσά, Τρίκαλα, ακόμη και την Κέρκυρα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη της Φλώρινας αφού το επίκεντρό του εντοπίζεται μόλις 2 χλμ από την κεντρική πλατεία, προς τη συνοικία «Σίμος Ιωαννίδης». Στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής αναφέρθηκαν μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων -κυρίως στον τελευταίο όροφο πολυκατοικιών- ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων.  Μετά τον πρώτο σεισμό, οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους σε πλατείες και ανοικτούς χώρους, ενώ ακολούθησαν και αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί, με επίκεντρο τις περιοχές Ακρίτας και Άνω Κλεινές, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δΣε ρυθμούς καθημερινότητας προσπαθεί να επιστρέψει η πόλη μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ- Έλεγχοι σε κτίριαεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός», ενώ ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το θέμα των υλικών ζημιών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι σοβαρό στην πόλη της Φλώρινας».  Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης σημείωσε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας κι ότι μέχρι στιγμής «δεν τού έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες ή σε σταυλικές εγκαταστάσεις».

Μέσα στα επόμενα δέκα λεπτά μετά τον σεισμό των 5,3 ρίχτερ καταγράφηκαν άλλες οκτώ σεισμικές δονήσεις, 3,5 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων, 3,5 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρων, 4,2 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 2,9 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 2,9 σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 2,7 σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 3,9 σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και 3,9 Ρίχτερ σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Επίσης, σημειώθηκε σεισμός 3,7 σε εστιακό βάθος 8,6 χλμ, 3,1 σε βάθος 10 χλμ και 3 Ρίχτερ σε βάθος 10 χιλιομέτρων.

«Είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα», δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας. Οι σεισμολόγοι περιμένουν πώς θα εξελιχθεί η σεισμική δραστηριότητα. Όπως διευκρίνισε, η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι τακτικής σεισμικότητας.

«Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι πολύ σοβαρό» τόνισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε σπίτια, μεταξύ αυτών και πτώση σοβάδων, ενώ η μετασεισμική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα έντονη. Πάντως, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάποια σοβαρή ζημιά ή τραυματισμός.

Δήμαρχος Φλώρινας: Ο σεισμός είχε μεγάλο βουητό

Ο δήμαρχος της Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης, μιλώντας στο Open, αναφέρθηκε στον ισχυρό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, κάνοντας λόγο για “ιδιαίτερα δύσκολη βραδιά” ενώ τόνισε πως είχαν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις τη νύχτα.