0

Αποκαλύπτεται το μνημείο για τον Νίκο Καπετανίδη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα από τον δήμο Παύλου Μελά σε συνεργασία με το νεοϊδρυθέντα σύλλογο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»

 17/09/2021 13:50 0

Αποκαλύπτεται το μνημείο για τον Νίκο Καπετανίδη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Τοποθετήθηκε σήμερα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη το μνημείο του Πόντιου αγωνιστή, μαχητικού δημοσιογράφου και εκδότη, Νίκου Καπετανίδη. Τα αποκαλυπτήρια του θα γίνουν την Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα από τον δήμο Παύλου Μελά σε συνεργασία με το νεοϊδρυθέντα σύλλογο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης».

Η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων συμπίπτει με την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ημέρα εκτέλεσης του Νίκου Καπετανίδη στην αγχόνη των Κεμαλικών Δικαστηρίων της Αμασείας, την 21η Σεπτεμβρίου 1921, σε ηλικία 32 ετών. Το άγαλμα που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης, με ύψος που φτάνει τα 6 μέτρα, θα φιλοξενείται στον υπαίθριο χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά όπου θα κατασκευαστεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

Την ιδέα για να τιμηθεί ο Νίκος Καπετανίδης είχε ο δημοσιογράφος, Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm» χαρακτήρισε «συγκινητική» την προσπάθεια στήριξης του εγχειρήματος από τους Ομογενείς του Ελληνισμού του Πόντου, των Ενώσεων Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης και Αθηνών ενώ και η Βουλή των Ελλήνων διέθεσε ένα σημαντικό ποσό για την κατασκευή του μνημείου.

«Η τελευταία λέξη του στην αγχόνη ήταν ‘Ζήτω η Ελλάς’», είπε ο κ.Γεωργιάδης και πρόσθεσε πως «ο Καπετανίδης δεν ήταν άνθρωπος της πολεμικής δράσης, ήταν άνθρωπος που πολέμησε με το κονδύλι του. Πάλεψε με την πένα του, για την τιμή της δημοκρατίας, για την τιμή της ελευθεροτυπίας, κατά της λογοκρισίας, υπέρ της αλήθειας».

Ο Νίκος Καπετανίδης (1889 – 1921) υπήρξε δημοσιογράφος και εκδότης στην εφημερίδα «Εποχή» στην Τραπεζούντα και πλήρωσε με την ζωή του την αταλάντευτη στάση του για την δημοσιοποίηση των τραγικών γεγονότων στην Τουρκία σε βάρος του άμαχου πληθυσμού στον Πόντο.

ΑΠΕ -ΜΠΕ

nikos-kapetanidis-protomi-ape.jpg
nikos-kapetanidis-protomi-ape2.jpg