Αρχική Ενημέρωση πολιτών ΧΑΜΈΝΗ ΗΔΗ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΉ ΣΕΖΌΝ

ΧΑΜΈΝΗ ΗΔΗ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΉ ΣΕΖΌΝ

0

Εξαιρετικά δύσκολη προβλέπεται η σεζόν σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΣΕΤΚΕ (Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας), Παναγιώτη Τοκούζη, τόσο για τους μεγαλύτερους όσο και για τους μικρότερους επιχειρηματίες. «Θα έλεγα ότι η κατάσταση για τον τουρισμό είναι τραγική. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η σεζόν είναι χαμένη. Είχαμε την ελπίδα ότι τα μικρά καταλύματα θα καρπώνονταν λίγο μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα, από αυτό που περιμέναμε να λάβουμε φέτος… Τα πράγματα δεν είναι όμως έτσι. Μικροί και μεγάλοι έχουμε τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Εδώ και τέσσερις μήνες βλέπουμε μόνο ακυρώσεις και όχι κρατήσεις. Εκτός όλων των άλλων, έχουν αυξηθεί τα κόστη λειτουργίας λόγω των πρωτοκόλλων ασφαλούς λειτουργίας. Εξαιτίας όλης αυτής της κατάστασης, ο επιχειρηματίας αναρωτιέται εάν αξίζει να ανοίξει ή όχι», δήλωσε ο κ. Τοκούζης, σημειώνοντας ότι τα ποσοστά των πληροτήτων είναι μονοψήφια για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και ότι οι ακυρώσεις συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.
Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής: «Οι πληρότητες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι μονοψήφιες. Ο επιχειρηματίας προετοιμάζεται υποχρεωτικά για το άνοιγμα διότι δεν υπάρχει ρευστότητα. Οι εξαγγελίες δανειοδότησης για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων μέσω των τραπεζών και του προγράμματος ΤΕΠΙΧ Ι & ΙΙ δεν έχουν εφαρμοστεί. Το πρόγραμμα σταμάτησε πριν καν ξεκινήσει! Συνεπώς, ακόμη και αν ανοίξουν οι επιχειρήσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα μπουν μέσα…
Οι εξαγγελίες της γερμανικής κυβέρνησης ότι δεν θα επαναπατριστούν όσοι πάνε διακοπές και νοσήσουν, λειτουργούν ανασταλτικά για τους εν δυνάμει ταξιδιώτες. Σε ό,τι αφορά την Αγγλία, τη νούμερο ένα αγορά μας, δεν έχει ξεκαθαρίσει τι πρόκειται να συμβεί, εάν θα ταξιδέψουν ή όχι και τι θα γίνει με την καραντίνα. Η Ιταλία και η Γαλλία έχουν τα προβλήματά τους… Θα είμαστε τυχεροί εάν λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο με ό,τι και αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Υπάρχουν ακόμη κρατήσεις για το Σεπτέμβριο. Είναι ελάχιστες οι κρατήσεις που λαμβάνουμε. Ελπίζουμε ότι εάν μετά τις πρώτες αφίξεις, κυλήσουν όλα ομαλά, να αυξηθούν οι κρατήσεις προς τα τέλη Ιουλίου.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλη την Ελλάδα. Η εικόνα είναι ίδια παντού, στην Κεφαλονιά, στη Λευκάδα αλλά και την Κρήτη. Γραφεία από τη Σερβία και τις ανατολικές αγορές ζητάνε οι τιμές των guaranty συμβολαίων να ισχύσουν και για τα allotment… Συνεπώς υπάρχουν και πιέσεις για μειώσεις τιμών. Το ίδιο ισχύει και για τις διαδικτυακές κρατήσεις. Όσες μονάδες ανοίξουν, θα αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές χαμηλά όταν δεν υπάρχουν υψηλές πληρότητες, μήπως καταφέρουν έστω να καλύψουν ένα ποσοστό των λειτουργικών τους εξόδων».
Την ίδια στιγμή, οι πελάτες, ή τουλάχιστον όσοι σκέφτονται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να μην ακυρώσουν την κράτησή τους, ζητούν να ενημερωθούν ποια μέτρα θα εφαρμοστούν για την ασφάλειά τους.
«Μας ζητάνε οι πελάτες να μάθουν ποια μέτρα εφαρμόζουμε για την ασφάλειά τους. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, επειδή δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί πού και πώς νόσησε ο καθένας. Μπορεί κάποιος φορέας του ιού να ανακαλύψει ότι νόσησε μετά τις διακοπές του και να ρίξει όλη την ευθύνη στο κατάλυμα που το φιλοξένησε. Θα είμαστε ο εύκολος στόχος γενικώς… έχοντας να αντιμετωπίσουμε την απειλή των αποζημιώσεων που θα απαιτηθούν…», σημειώνει ο κ. Τοκούζης, ο οποίος σχολίασε και το ζήτημα της κατηγοριοποίησης των προορισμών σε επίπεδα ασφαλείας, κάνοντας λόγο για αστοχία του Υπουργείου Τουρισμού που στην ουσία… διέρρευσε οδηγία του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ, Π. Τοκούζης δήλωσε τα εξής: «Η ανακοίνωση ήταν ένα τεράστιο λάθος. Δεν πρόφτασε να γίνει ζημιά, επειδή αναδιπλώθηκε σχετικά γρήγορα το υπουργείο. Θα πρέπει να σκέφτονται καλά πριν βγάλουν τέτοιες ανακοινώσεις. Απ’ όσο γνωρίζω επρόκειτο για μία οδηγία του ΕΟΔΥ που κακώς διέρρευσε το υπουργείο Τουρισμού».