Προς τον  Υπουργό Τουρισμού Κύριο Χάρη Θεοχάρη

0

Προς τον  Υπουργό Τουρισμού

Κύριο Χάρη Θεοχάρη

Θεσσαλονίκη 25.7.2019

Κύριε Υπουργέ στην τελευταία μας συνεδρίαση 18.7.2019 έγινε μια εκτενή συζήτηση το που πάει ο σημερινός θεραπευτικός  τουρισμός και οι 134 λουτροπόλεις που σήμερα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα με ελάχιστες εξαιρέσεις να έχουν την τέλια  λειτουργία .

Και αποφασίσαμε να σας ενημερώσουμε σαν ο νέος Υπουργός τουρισμού που έχει όλες τις αρμοδιότητες σχετικά με των Ιαματικό Τουρισμό και την ανάπτυξη του.

Ο θεραπευτικός  τουρισμός στην Ευρώπη έχει εξελεγχθεί σαν ο καλύτερος τουριστικός προϊόν με πάνω από 24.εκ τουρίστες στην Ιταλία ακόμη και στις βαλκανικές χώρες  και μάλιστα όλο τον χρόνο ενώ ο θαλάσσιο τουρισμός είναι μονό για 4 μήνες στην χωρά μας .

Τα προβλήματα στις ελληνικές λουτροπόλεις είναι τεράστια  και μερικές δεν άντεξαν στον οικονομική κρίση και έχουν κλήση και μάλιστα μεγάλα συγκροτήματα .

Όπως τα Λουτρά Πλατύστομου ,λουτρά Μαραθώνος .τρεις ιαματικές πηγές στον Λέσβο , τα λουτρά Απολλωνίας λόγω χρεών στην ΔΕΗ  και σε άλλους οργανισμούς . Επίσης έκλισε η λουτρόπολη στην Λήμνο αλλά και στην Νίσυρο αλλά και στη Κύθνο.

Άλλο μεγάλο έγκλημα είναι  εδώ και 15 χρόνια δεν λειτουργεί η νέα λουτρόπολης Απολλωνίας του δήμου Βόλβης  που κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 24.οοο.οοο εκ ευρώ από τα μεσογειακά προγράμματα.

Δεν έγινε επίσης  καμιά προσπάθεια για την ιστορική ανάπτυξη των  λουτροπόλεων των Θερμοπυλών αλλά και της Κύθνου που και αυτή είναι μια από τις ιστορικές λουτροπόλεις

Ένα άλλο θέμα είναι ο μεγάλος ανταγωνισμός που μας γίνετε από τις γειτονικές μας λουτροπόλεις τις Βουλγαρίας που είναι αναπτυγμένες με ευρωπαϊκές προδιαγραφές κόντρα στις λουτροπόλεις Άγκιστρου Σιδηροκάστρου αλλά και Λαγκάδα.

Επίσης ένα άλλο θέμα είναι ότι δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη αρκετές λουτροπόλεις από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού ενώ έχουν αναγνωριστεί γύρω στις 64 λουτροπόλεις αλλά αυτό δεν αρκεί αφού οι περισσότερες από αυτές είναι κλειστές η υπολειτουργούν .

Δεν έχουμε επίσης έργα υποδομών  δρόμους .πεζόδρομους ,πισινές για τους νέους γήπεδα για αθλητισμό κλπ αυτές τις υποδομές έχουν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές λουτροπόλεις .

Κύριε Υπουργέ θα θέλαμε μαζί σας να έχουμε μια συνάντηση φιλική για μια πρώτη γνωριμία μαζί σας μετά την ανάληψης των καθήκοντα σας σαν Υπουργός τουρισμού  και μια απλή ενημέρωση πάνω σε αυτά που τονίσαμε .

Και το άλλο που θέλουμε είναι ότι στο εξής εκτός από τον Σύνδεσμο δήμων ιαματικών πηγών θα πρέπει να  έχουμε και εμείς θέσει για όλα αυτά τα θέματα μιας και εδώ και 14 χρονιά από την ίδρυση του συλλόγου μας δίνουμε την μάχη για την ανάπτυξη και προβολή του θεραπευτικού μας τουρισμού με όσα μέσα διαθέτουμε.

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι οι  προηγούμενες διοικήσεις στο Υπουργείο δεν συμμετείχαμε στις διάφορες αποφάσεις.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον Ιαματικό Τουρισμό και μάλιστα με έμφαση πάνω στο θέμα και αυτό για πρώτη φορά μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε τον δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα για την ανάπτυξη αυτού του τεράστιου πλούτου της χωράς μας

Κλείνουμε αυτήν την σύντομη ενημέρωση  προσδοκούμε ότι η πρόταση μας για συνάντηση είτε στην Αθήνα είτε στην Θεσσαλονίκη που είναι η έδρα του συλλόγου μάς  θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο χρόνο.

Θέλουμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι ο Γιώργος Τσαούσης δικηγόρος είναι επιστημονικός μας  συνεργάτης και δικός σας φίλος και αυτό θα βοηθήσει στον καλύτερη συνεργασία μας μεταξύ Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδας και Υπουργείου Τουρισμού .

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου      Ο Γενικός Γραμματέας ο Αντιπρόεδρος

Ο πρόεδρος

Ανέστης Αναστασιάδης     Μάκης Κιφοκέρης Αχιλλέας Μεταλούλης