το Κόκκινο Νέγρο και για λόγους τουρισμού κάντε μια επισκεψη

0

Ζητούν έργα στις ιαματικές πηγές

Οι επαγγελματίες του Κόκκινου Νερού

 Δημοσίευση: 31 Αυγ 2020 21:35 

Ζητούν έργα στις ιαματικές πηγές

ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΕΡΟ
Την ουσιαστική ανάδειξη των ιαματικών πηγών του Κόκκινου Νερού ζητά με δήλωσή του στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Κόκκινου Νερού, Πλατιάς Άμμου, Παλιουργιάς, Κουτσουπιάς, κ. Βασίλης Ευθυμίου, ο οποίος ζητά επίσης να τηρηθεί σωστά το πρωτόκολλο ΦΕΚ της κυβέρνησης στο οποίο οι πηγές του Κόκκινου Νερού χαρακτηρίζονται και επίσημα ιαματικές.

Ακόμα καλεί κάθε αρμόδιο να σταματήσουν τα ημίμετρα που εκθέτουν την περιοχή στους Έλληνες και Βαλκάνιους τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται τις ιαματικές πηγές. Οι ιαματικές πηγές με σφραγίδα του αρμόδιου υπουργείου θεραπεύουν διάφορες παθήσεις και πρέπει να γίνουν η βιτρίνα του νομού Λάρισας.
Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου στο ΦΕΚ προβλέπεται να γίνουν διάφορα έργα, όπως τουαλέτες – ντους, και να υπάρξει ενημέρωση προς τους λουόμενους όπως π.χ. πόση ώρα θα πρέπει να μένουν στο νερό και ποιες παθήσεις θεραπεύει και συνεχίζει: «Σε όλες τις αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές της χώρας υπάρχει οργάνωση και ακόμα εξέταση από γιατρό αν πρέπει κάποιος να κάνει τα λουτρά και για πόση ώρα, διότι το νερό δεν είναι ζεστό αλλά έχει σταθερή θερμοκρασία χειμώνα – καλοκαίρι 7 βαθμούς Κελσίου, όταν στη θάλασσα το καλοκαίρι ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου».
Το ΦΕΚ αναγνώρισης του Κόκκινου Νερού ως ιαματική πηγή εκδόθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019 και επισήμως από το υπουργείο Τουρισμού. Με την απόφαση αναγνωρίζει επίσης όλα τα συστατικά και τις ιαματικές του ιδιότητες σε μια σειρά παθήσεων, όπως ρευματικές παθήσεις, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, παθήσεις νευρικού συστήματος, παθήσεις ουροποιητικού, γαστρεντερικού συστήματος και σιδηροπενικής αναιμίας.
Ωστόσο ο κ. Ευθυμίου αναφέρει ότι πέρα από τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και δεν έγιναν στις ιαματικές πηγές, φέτος το καλοκαίρι από τις τέσσερις ιαματικές κολυμβήθρες λειτουργούσε μόνο η μία με τον κίνδυνο του συνωστισμού πολλών λουομένων σ’ αυτή να είναι ορατός. Κι ενώ το καλοκαίρι με πολλούς λουόμενους λειτουργούσε μία, τώρα που τελειώνει η καλοκαιρινή περίοδος λειτουργούν και οι τέσσερις και μετά από διαμαρτυρίες.
Κι όμως, σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα η ιαματική πηγή του Κόκκινου Νερού χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων. Το νερό ήταν γνωστό και ιδιαιτέρως αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση και θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Το συγκεκριμένο νερό χαρακτηρίζεται ως εξόχως τονωτικό, πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και με εκμετάλλευση εμφιάλωσης από το 1896.
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει ο κ. Ευθυμίου, η περιεκτικότητα του νερού της συγκεκριμένης πηγής είναι κατάλληλη για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία και ενδείκνυται λουτροθεραπεία σε περιπτώσεις ήπιων αποφρακτικών αγγειοπαθειών και ήπιας αρτηριακής υπέρτασης. Στην ποσιθεραπεία σε παθήσεις του γαστρεντερικού, του ουροποιητικού, του καρδιαγγειακού συστήματος και σιδηροπενικής αναιμίας.

Του Κώστα Τσόλα